Rendhagyó könyvbemutató az Almási barlangnálKisregény a múltról jelennek és jövőnek

2016. szeptember 6., kedd, Közélet

Izgalmas olvasmánnyal, valódi élménnyel lesz gazdagabb, aki kezébe veszi és elolvassa Sütő István Csudálókő című kisregényét, amelyet vasárnap a Vargyas-szorosban található Almási barlangban mutattak be. A baróti Tortoma Könyvkiadó gondozásában megjelent könyvből megismerhetjük a felelevenített legenda főhősét, Csala vezért a maga hús-vér valójában.

  • Demeter László, Sütő István és közönségük. A szerző felvétele
    Demeter László, Sütő István és közönségük. A szerző felvétele

A bemutatón a szerző mellett jelen volt a Tortoma Könyvkiadó igazgatója, Demeter László muzeológus, valamint a baróti Elveszett Világ Természetvédelmi Turista és Barlangász Egyesület titkára, Demeter Zoltán is, akik megosztották az egybegyűltekkel a kötettel kapcsolatos gondolataikat, észrevételeiket.
„Örülök, és szeretettel fogadtam a hírt, hogy Demeter Zoltán és Sütő István azt fundálták ki közösen, hogy itt, a könyvben is megjelenő események helyszínén legyen ez a könyvbemutató. Fontos megjegyeznünk, hogy ez a barlang – amelyről a könyv is szól –, ez a csodálatos vidéken található barlangrendszer számos alkalommal óvta az emberek életét a vész idején, itt leltek menedéket az almásiak és az erdővidékiek is” –  fogalmazott a Tortoma igazgatója, aki a kisregényt érdekes, izgalmas olvasmánynak nevezte, amelyben a szerző a történet szerkesztése közben megtalálta az egészséges egyensúlyt. Sütő rengeteg székely szófordulatot, tájszót, nevet használ, ugyanakkor alapos helyismeretről is tanúbizonyságot ad, emellett pedig egy izgalmas szerelmi kapcsolatot is kibont a történetből – fűzte hozzá.
A szerző a könyv megírásáról, illetve a legenda felelevenítéséről beszélt: „E szorosnak a két oldalán, a Homoród mentén és Erdővidéken úgy növünk fel, hogy a Csala tornya legendáját folyamatosan halljuk, ismerjük. De vajon el tudjuk-e képzelni a hús-vér Csala vezért? Én ezt tettem ebben a kis könyvecskémben, ugyanis meggyőződésem, hogy Csala vezér éppen úgy állt itt a maga idejében, mint most mi, ennyire valóságosan. Megpróbáltam újraéleszteni a legendát, beleszőve a saját családunk, a Vargyason nemrég gyökeret eresztett Sütő család egykori tagjait is.  Manapság nem sok történelmi regény születik, nekem sem sikerült azt írni, de nem is ez a lényeg. Remélem, hogy aki elolvassa ezt a kis kötetet, elgondolkozik azon, hogy van-e jogunk erre a sok nyafogásra, depresszióra, mindenféle panaszkodásra, amit folyamatosan kiengedünk magunkból. Hiszen ha négyszáz vagy nyolcszáz évvel ezelőtt élt őseink sokkal nehezebb életkörülmények között helyt tudtak állni, mi mért nem tudnánk ma ugyanazt tenni?”
Demeter Zoltán, az Elveszett Világ egyesület titkára gratulált a szerzőnek és a kiadónak, és arra biztatta Sütő Istvánt, hogy folytassa az írást, hiszen jól áll a kezében a toll.
A könyvbemutató végén egyperces csenddel emlékeztek a néhai Dénes István geológus-barlangkutatóra, a Vargyas-szoros őrangyalára, majd koszorút helyeztek el a barlangban 2006-ban állított emléktáblája előtt.

Albert Egon
 

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Hol tervez nyaralni idén?

eredmények
szavazatok száma 1083
szavazógép
2016-09-06: Máról holnapra - Demeter J. Ildikó:

Süket csend Putyin körül

Meglepő csend fogadta az orosz államfő azon kijelentését, hogy a második világháború utáni rendezés felülvizsgálatában – többek között – Románia és Magyarország is érdekelt lehet. Ha egy eldugott székelyföldi község elöljárója vagy egy civil szervezet tagja beszél erről a nyilvánosság előtt, az egész román sajtó és több állami szerv is azonnal ízekre szedte volna, Putyin szavai azonban semmiféle, sem hivatalos, sem magánjellegű visszhangot nem váltottak ki, a román nemzet- és országféltők napok múltán is hallgatnak, az elemzőket Gabriel Oprea volt belügyminiszter szégyenletes süllyedése és az SZDP-ből nacionalizmusa miatt kirúgott Bogdan Diaconu pártjának hirtelen emelkedése foglalkoztatja, s bár utóbbiról többen is sejteni vélik, hogy oroszpárti – sőt, egyesek szerint egyenesen orosz titkosszolgálatok által irányított – szervezet, inkább ennek a szélsőséges ideológiája, mintsem a moszkvai üzenet miatt aggódnak.
2016-09-06: Jegyzet - Kuti János:

Kell egy nacionalista párt

Ismét bebizonyosodott: igaz a mondás, miszerint nálunk nincs ugyan sovinizmus, de igény, az lenne rá. Bogdan Diaconu szinte nem létező pártocskája, az Egyesült Románia Pártja – amely ugyan még a parlamenti küszöb béka alatti szintjét sem érné el – már most újabb parlamenti tagokat toborzott, így akár frakciót is alakíthat.