Szent Mihály-havi forgatag

2016. szeptember 14., szerda, Faluvilág

A vidámság, a jókedv volt az úr szombaton Zabola központjában. A Pro Zabola Egyesület harmadik alkalommal szervezett Szent Mihály-havi forgatagot, a sokszínű rendezvényt az iskola melletti szövetkezeti kertben tartották. A szórakozás biztosítása mellett a kulináris turizmus fellendítésének lehetőségét is szem előtt tartották az ötletgazdák.

  • A forgatagban fontos szerepük volt az üstöknek. A szerző felvétele
    A forgatagban fontos szerepük volt az üstöknek. A szerző felvétele

A gasztronómia állt az események középpontjában, kilenc csapat nevezett a főzőcskére. A helyiek mellett Szörcséről, Kovásznáról, Kézdivásárhelyről érkezettek állították csatasorba üstjeiket, nem kis fejtörést okozva az elbírálásnál a Bicskei Zoltán – Vajda Zsigmond ítélethozó párosnak. Végül mindenkit díjaztak, a finomságokat a „legjobb” jelzővel méltatták – így volt legfinomabb fuszulykafőzelék, disznó- vagy borjúpörkölt, agyas leves, halászlé és egyéb kuriózum.
A csapatok részéről nemes gesztus volt, hogy a finomságokból ingyen ehetett mindenki, aki elment a forgatagba – ezért külön köszönetet mondott minden szakácsnak az egyik szervező, Szigyártó Nimród. Az üstökben készült finomságok mellett főtt kukoricát, szilvaízet, palacsintát is kóstolhatott a nagyközönség.
A gyerekek számára Haan-Deák Anikó, Jakabfy Enikő és Bende Katalin pedagógus biztosította a foglalkozást, a kicsiknek papírból kellett tököt készíteniük. Népi mesterségek bemutatása, jurtaállítás színezte az egész napos programot. Izsány Ernő szakavatott favágó jóvoltából az erdei mesterséggel ismerkedhettek. A színpadon egymás után léptek fel az énekesek, táncosok. Nagy sikert aratott az egyre nagyobb népszerűségnek örvendő, kovásznai diákokból álló Pince Band. Este a tűzkosarak diszkrét fénye mellett folyt a bál, később a pincében folytatódott a retróbuli.

Hozzászólások
Szavazás
Ön be fogja-e oltatni magát koronavírus ellen?eredmények
szavazatok száma 1867
szavazógép
2016-09-14: Magazin - :

Kortárs színházi találkozó Székelyudvarhelyen

Tizenkét előadást láthat a közönség a székelyudvarhelyi Tomcsa Sándor Színház által szervezett 8. dráMA kortárs színházi találkozón, amely szeptember 19. és 24. között zajlik a székelyföldi városban.
2016-09-14: Faluvilág - Hecser László:

Fiataljait és időseit ünnepelte Székelyszáldobos

A kétnapos székelyszáldobosi faluünnep egyik leglátványosabb pillanata a szombat délelőtt tartott favágóverseny volt. Nem akárki, hanem a mindennapokban is a szakmában dolgozók állhattak be – nem is lehetett volna másként, hiszen olyan feladatok vártak a kéttagú csapatokra, amelyeket műkedvelők valószínűleg nem tudtak volna teljesíteni.