Fiataljait és időseit ünnepelte Székelyszáldobos

2016. szeptember 14., szerda, Faluvilág

A kétnapos székelyszáldobosi faluünnep egyik leglátványosabb pillanata a szombat délelőtt tartott favágóverseny volt. Nem akárki, hanem a mindennapokban is a szakmában dolgozók állhattak be – nem is lehetett volna másként, hiszen olyan feladatok vártak a kéttagú csapatokra, amelyeket műkedvelők valószínűleg nem tudtak volna teljesíteni.

  • A szerző felvétele
    A szerző felvétele

Elsőként munkaruhába kellett öltözniük, majd a vágólapot és a láncot szerelték fel a láncfűrészre, amellyel aztán 45 centiméter átmérőjű cserefából kellett szeletet vágniuk. Bizonyítaniuk kellett azt is, hogy nem csak a korszerű felszerelést tudják használni: harcsafűrésszel fenyőfarönköt kellett elvágniuk. A nyírfarönk volt a legvékonyabb, „alig” harminc centiméter vastag, ám azt fejszével átvágni annyira embert próbáló volt, hogy akár felváltva is végezhették a csapattagok. Az időt és a vágás pontosságát is mérő versenyt, illetve a felajánlott legértékesebb ajándékokat a székelyszáldobosi Rangers csapata, azaz Farkas Szabolcs és Kercsuly Béla nyerte.
Vasárnap a református templomban Bod Péter helyi lelkész hirdetett igét, majd a templomkertben az elődökre emlékeztek. Megkoszorúzták az I. és II. világháború áldozatainak és az 1848–49-es forradalom és szabadságharc emlékművét, megemlékeztek László Gyuláról, és virágot helyeztek a székely zászló talapzatához is. Emléklapot adtak át a falu legidősebbjének, a 93 esztendős Kolumbán Teréznek, a falu egyetlen életben levő veteránjának, a fogságot is megjárt 92. éves Benkő Vilmosnak, és a legfiatalabb polgárának, a Kercsuly házaspár alig két hónapos fiának, Arnoldnak, a falu legrégebb, 1951-ben örök hűséget fogadó párjának, Gáspár Albertnek és Teréziának és az alig néhány hete házasságban élő Farkas Lórántnak és Katalinnak.
Az elődök előtti tiszteletadás folytatásaként lovasok és a Csala kürtje fúvószenekar vezetésével a régi országzászló-talapzatnál, majd a temetőben Jancsó István (1868–1957) igazgató-tanító és Jánó Sándor református énekvezér sírjánál helyezték el az emlékezés virágait.
A két nap alatt fellépésével szórakoztatott az erdőfülei Dobó, az olaszteleki Hajnalcsillag, a bardoci és székelyszáldobosi Kormos néptánccsoport, a bardoci IKE-sek Csodacsapat-csoportja, Nyikó Anetta, özvegy Szőcs Antalné, Nyikó-Bakonyi Fruzsina dalokat adott elő, koncertezett a Terra Siculorum, a Defender, s az ünnepséget Tamás Gábor fellépése zárta.
 

Hozzászólások
Szavazás
Ön be fogja-e oltatni magát koronavírus ellen?eredmények
szavazatok száma 2295
szavazógép
2016-09-14: Faluvilág - Bokor Gábor:

Szent Mihály-havi forgatag

A vidámság, a jókedv volt az úr szombaton Zabola központjában. A Pro Zabola Egyesület harmadik alkalommal szervezett Szent Mihály-havi forgatagot, a sokszínű rendezvényt az iskola melletti szövetkezeti kertben tartották. A szórakozás biztosítása mellett a kulináris turizmus fellendítésének lehetőségét is szem előtt tartották az ötletgazdák.
2016-09-14: Faluvilág - Iochom István:

Kézdiszentkereszten készült a csíkszeredai emlékmű

Darvas-Kozma József, a csíkszeredai Szent Kereszt egyházközség plébánosa, címzetes esperese kezdeményezésére négy és fél méter magas világháborús emlékművet, obeliszket állítottak a közelmúltban a Millennium-templom és a Szent Kereszt-plébániatemplom között. Csíkszereda új emlékművét az októberi templombúcsú előtt leplezik le. Az obeliszken az Emlékezzetek és harcoljatok azért, amiért életünket áldoztuk! idézet és 104 világháborús hős neve olvasható, ezeket Darvas-Kozma József plébános gyűjtötte össze. Azt kevesen tudják, hogy Bagos Ernő csíkszeredai építész tervei alapján az emlékmű Kézdiszentkereszten készült Pap Emil kőfaragó műhelyében a Laub-bányából kifejtett sárgás színű homokkőből.