Kézdiszentkereszten készült a csíkszeredai emlékmű

2016. szeptember 14., szerda, Faluvilág

Darvas-Kozma József, a csíkszeredai Szent Kereszt egyházközség plébánosa, címzetes esperese kezdeményezésére négy és fél méter magas világháborús emlékművet, obeliszket állítottak a közelmúltban a Millennium-templom és a Szent Kereszt-plébániatemplom között. Csíkszereda új emlékművét az októberi templombúcsú előtt leplezik le. Az obeliszken az Emlékezzetek és harcoljatok azért, amiért életünket áldoztuk! idézet és 104 világháborús hős neve olvasható, ezeket Darvas-Kozma József plébános gyűjtötte össze. Azt kevesen tudják, hogy Bagos Ernő csíkszeredai építész tervei alapján az emlékmű Kézdiszentkereszten készült Pap Emil kőfaragó műhelyében a Laub-bányából kifejtett sárgás színű homokkőből.

  • A csíkszeredai emlékmű
    A csíkszeredai emlékmű
  • Pap Emil munka közben. A szerző felvétele
    Pap Emil munka közben. A szerző felvétele

A kézdiszentkereszti Pap család több nemzedék óta foglalkozik kőfaragással. A Medgyesen született Pap Károly Olaszországban tanulta a mesterséget, ezért ma is többen Kézdiszentkereszten taliánként emlegetik a kőfaragó Pap családot. Pap Károly és testvére, Viktor Kézdiszentléleken telepedett le, onnan költöztek Kézdiszentkeresztre az 1900-as évek elején. Pap Károly a kézdivásárhelyi Vigadó építésében is részt vett. Pap  Károlynak huszonegy gyermeke született, de csak tizennégyen érték meg a felnőttkort.  Egyik fiának, Pap Dezsőnek kilenc utódja született, egyikük Pap Sándor. A csíkszeredai obeliszk készítője Pap Károly dédunokája, Sándor fia, a negyvenéves Emil, aki beleszületett a kőfaragásba, kicsi korában már elkezdte a mesterség elsajátítását, hetedikes korában édesapja már kisebb feladatokat is rábízott. A Pap dinasztia munkái fellelhetők a környék összes temetőjében, de kőkerítéseket és emlékműveket is készítettek.
Pap Emil elmondta: Darvas-Kozma József plébános kereste meg az obeliszk tervezőjével, és kérték fel, hogy vállalja el egy első és második világháborús emlékmű elkészítését. Kezdetben idegenkedett az ötlettől, mert a munka határidőhöz volt kötve, de a második találkozás után igent mondott, azóta is élete nagy kihívásának tekinti. A legnagyobb kőtömb, a legalsó, egy tonnás, a többi darabonként 500 kilós, a teljes obeliszk összsúlya közel hét tonna. Elkészítése több hónapot vett igénybe, a több mint kétezer betű és évszám kézzel történő bevésése jó két hétig tartott. Az írásban László Attila és László István segítette. A kézdiszentkereszti kő a mester véleménye szerint időtálló, hiszen a Laub-bányából kifejtett és a Laub testvérek által készített első világháborús emlékművek is abból készültek és egytől-egyik épek.

Hozzászólások
Szavazás
Ön be fogja-e oltatni magát koronavírus ellen?eredmények
szavazatok száma 1921
szavazógép
2016-09-14: Faluvilág - Hecser László:

Fiataljait és időseit ünnepelte Székelyszáldobos

A kétnapos székelyszáldobosi faluünnep egyik leglátványosabb pillanata a szombat délelőtt tartott favágóverseny volt. Nem akárki, hanem a mindennapokban is a szakmában dolgozók állhattak be – nem is lehetett volna másként, hiszen olyan feladatok vártak a kéttagú csapatokra, amelyeket műkedvelők valószínűleg nem tudtak volna teljesíteni.
2016-09-14: Pénz, piac, vállalkozás - Fekete Réka:

Gazdasági ismeretek diákoknak

Általános iskolás diákoknak tartottak tegnap gazdasági ismeretekről szóló játékos tanórákat az OTP Fáy András Alapítvány oktatási központjának budapesti és nyíregyházi munkatársai a sepsiszentgyörgyi Székely Mikó Kollégiumban. Ma a pedagógusok ismerkednek a gazdasági oktatóprogrammal.