Uzoni Napok

2008. május 20., kedd, Faluvilág

A háromnapos rendezvény ünnep volt a hét faluból álló községnek, vendégként fogadták Uzon magyarországi testvérvárosa, Tolna képviseletét. Az eljövendő uzoni hagyományőrző huszártízes fiataljainak lovas felvonulása valóságos parádévá sikeredett.

Magyar nemzetiszín és baranta—székely zászlót lobogtattak a huszárok, lányok is megülték a paripákat. A kicsi és nagylányok mazsorettjeit az Atlantisz fúvósai kísérték — s a többszázas tömeg, köztük Lisznyópatak és Uzonfüzes román ajkú fiataljai.

— Nem a szó, nem az új székely kapu tesz minket igazából székellyé, hanem az, ha a szívünkben székelymagyarnak érezzük-valljuk magunkat — hangzott el az új szabadidőpark előtt álló monumentális székely kapu avató-felszentelő ünnepségén. A gelencei Both testvérek ékítette nagy kapu faragott feliratai meditálásra hívják a látogatót: megörökíti a régi uzoni országzászló mottóját, részletet olvashatunk a székely himnuszból, Áldás a bejövőre klasszikus kapufeliratot, Lukács evangéliumából választott textust.

Május első kánikulai napján csak az árnyék hiányzott a Feketeügy folyó holt árkával körülölelt ligetből. Miközben a rendezvény rangjához igazodó műsor folyt, azokat az erőgépeket, gépi felszereléseket is meg lehetett nézni, melyeket a helyi önkormányzat szerzett be területrendezési és községgazdálkodási munkálatokra. Hogy mit kínált a színes kirakodóvásár? A szép nem Lázár Mária míves kézimunkáira figyelt fel, Moacă mester pedig székely módra készített túrós és ordás-kapros lángosait kínálgatta ínyencség gyanánt.

Gazdag volt a rendezvény lelki-szellemi hozadéka is. Volt ünnepi istentisztelet, énekelt a Szivárvány női kórus, volt irodalmi vetélkedő, könyvbemutató Gocz József világháborús kötetéről. Márk Attila gitárművész, énekszerző gyerekdalokat énekelt, s bemutatkozott az Atlantisz egyesület gyerek-fúvószenekara. Méltó záradéka volt a vasárnap estének az az operettest, melyért méltán érdemelt tapsvihart a sepsiszentgyörgyi Plugor Sándor Művészeti Líceum tanárainak és diákjainak együttese. És mert választási kampányban vagyunk, kerestük a politikai másság színeit is, arra a legek versenyében, a főzőversenyen leltünk rá: minden olyan párt főzött, és kínálta főztjét, mely két hét múlva ott lesz majd az igazi megmérettetésen. A késő estébe nyúló tűzijátékot koncertek sora előzte meg, fellépett: a Love Stars, Mc Badi, Kaly, Equinox, Peti junior, Kacor Feri.

Hozzászólások
Szavazás
Ön készül nyaralni idén?
eredmények
szavazatok száma 1816
szavazógép
2008-05-20: Elhalálozás - x:

Elhalálozás

Elhalálozás
Fájdalomtól megtört szívvel tudatjuk, hogy az albisi
id. VIZSUJ LÁSZLÓ
életének 80. évében hosszú szenvedés után 2008. május 18-án elhunyt.
Temetése 2008. május 20-án 15 órakor lesz református szertartás szerint a családi háztól.
A gyászoló család
7251763
2008-05-20: Faluvilág - Kisgyörgy Zoltán:

A közösségszolgálat méltó elismerése (Pro Comunitas-díjak)

A Kerezsi házaspár
Pro Comunitas-díjjal jutalmazták Uzonban a Bikfalván működő és alkotó Kerezsi házaspárt, a ,,dimbes-dombos vén Szilágyból" ide települő Kerezsi János tanárt és feleségét-munkatársát, Kerezsi Máriát, valamint t. Szász Csaba sepsimagyarósi református lelkipásztort az ez évi községi napok alkalmával megtartott dísztanácsülésen. Tolna testvérváros önkormányzatának jelenlétében nyújtották át nekik az elismerés díszokleveleit.