Még nem késő igényelniKihasználatlan uniós támogatások

2008. május 20., kedd, Gazdakör

Legelő Bükszád határában — nem szabad felszántani

Számunkra eddig ismeretlen okok miatt a gyeptulajdonosoknak (legelők és kaszálók) csak elenyésző része kérte a mezőgazdasági környezetvédelmi intézkedésekre járó uniós támogatásokat.

Pedig idéntől az unió hektáronként évente jelentős támogatást fizet, hogy a természetközeli gazdálkodási módozatok alkalmazásával, a táj- és talajvédelemmel a gazdák hozzájáruljanak a környezeti és természeti értékek megőrzéséhez. Őszintén reméltük, hogy a gazdálkodók szinte egytől egyig élnek ezzel a lehetőséggel, és igényelni fogják a magas értékű gyepek kezelésére, a hagyományos (nem gépesített) gazdálkodásra és a harismadár élőhelyének megőrzésére fizetendő támogatást. Talán az öt évre szóló feltételek betartása vagy a nyilatkozat aláírása ijesztette meg őket?

De vegyük sorra a támogatás elnyeréséhez teljesítendő feltételeket, zárójelben e cikk szerzőjének véleményével. A gyepterületen tilos a műtrágya használata (eddig sem igen jutott a legelőkre és kaszálókra), csak a természetes trágya alkalmazható (ez már most így történik), tilos a gyomirtó szerek használata (ki használt eddig?), a kaszálást csak július elseje után szabad elkezdeni (a magasabban fekvő kaszálókon eddig sem volt másként), a szénát legkésőbb kaszálás után két héttel le kel hordani a területről (eddig is elszállítottuk), legeltetni a területen csak legtöbb egy számosállattal szabad (ez is megvalósítható), nem szabad öt évig a gyepterületet felszántani vagy tárcsázni (nincs is miért), nem szabad felülvetni (eddig sem tette ezt majdnem senki).

A hektáronkénti 124 euró a közel 60 eurós egységes területalapú támogatáson felül, a gazdálkodó igényelhet még 58 eurót, ha csak kézzel kaszál és kézzel forgat. E két típusú uniós támogatás — bár a határidő lejárt — június 9-ig még igényelhető, igaz, minden napi késésért egyszázalékos leütést alkalmaznak, de így is több mint száz eurót lehet kapni.

De álljanak itt azok a háromszéki települések, ahol igényelhető ez a támogatási forma: Nagyajta, Árapatak, Barót, Bárkány, Bacon, Bölön, Bükszád, Bodok, Bardoc, Bereck, Dobolló, Esztelnek, Hidvég, Bodzaforduló, Lemhény, Málnás, Almás, Mikóújfalu, Ozsdola, Polyán, Szentlélek, Szitabodza, Kézdivásárhely, Torja, Kőröspatak, Nagypatak, Vargyas.

Ugyanakkor a harismadár élőhelyének megőrzését az unió hektáronként 209 euróval támogatja. A betartandó feltételek hasonlóak az előbbiekben leírtakhoz, emellett július elsejéig kizárólag kézi eszközzel le kell kaszálni a területet, és egy háromméteres kaszálatlan sávot kell hagyni a parcella szélein körös-körül. Ezt a támogatást a borosnyói, barátosi, szentkatolnai, kökösi, kovásznai, dálnoki, gelencei, uzoni, rétyi, zágoni és zabolai gyeptulajdonosok igényelhetik, szintén késlekedési levonásokkal.

Hozzászólások
Szavazás
Mely párt jelöltjeit támogatja a vasárnapi önkormányzati választáson?eredmények
szavazatok száma 702
szavazógép
2008-05-20: Faluvilág - Kisgyörgy Zoltán:

A közösségszolgálat méltó elismerése (Pro Comunitas-díjak)

A Kerezsi házaspár
Pro Comunitas-díjjal jutalmazták Uzonban a Bikfalván működő és alkotó Kerezsi házaspárt, a ,,dimbes-dombos vén Szilágyból" ide települő Kerezsi János tanárt és feleségét-munkatársát, Kerezsi Máriát, valamint t. Szász Csaba sepsimagyarósi református lelkipásztort az ez évi községi napok alkalmával megtartott dísztanácsülésen. Tolna testvérváros önkormányzatának jelenlétében nyújtották át nekik az elismerés díszokleveleit.
2008-05-20: Gazdakör - Incze Péter:

Ahol a jószágokat klimatizált fejőházban fejik (Állattartás)

Mikrocsip az állatok nyakában — megkönnyíti a munkát
Többszöri meghívás és halogatás után, no meg saját kíváncsiságomtól vezérelve látogattam meg az árkosi Búzakalász tehenészetét. Tudomásom volt róla, hogy SAPARD-pályázattal tavaly újították fel a valamikori hizlaldát, de amit ott láttam, felülmúlta várakozásaimat. Idős Rétyi Ödön, a társas vezetője mutatta meg az istállókat, az elletőt és a fejőházat, majd a takarmánybázist.