Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Nyílt beszédet vár Törökország

2016. október 3., hétfő, Kitekintő

„A játék a végéhez ért, 53 éve húzódik Törökország európai uniós csatlakozási folyamata, nyílt beszédre várunk, nem szükséges köntörfalazni” – mondta Recep Tayyip Erdogan török elnök szombaton Ankarában a parlamenti ülésszak kezdetén tartott beszédében.

Az államfő kijelentette: „Ha Brüsszel megadja nekünk a teljes jogú tagságot, semmi akadálya, mi készen állunk. Nincs és nem is lesz gondunk az Európai Unió normáival, az emberi jogokkal, a jogállamisággal. Ezeknek nem az EU kérésére teszünk eleget, hanem mert saját állampolgáraink megérdemlik.” Leszögezte: Törökországgal vagy Törökország nélkül, a döntés az unión áll. Erdogan felszólalásában emlékeztetett: október fontos az EU-s kapcsolatok szempontjából, ebben a hónapban kell életbe lépnie a török állampolgárok schengeni vízummentességének. „Ha azonban megnézzük az elmúlt időszak uniós nyilatkozatait, láthatóan nem akarják betartani az ígéretüket” – hívta fel a figyelmet.
Az Európai Unió márciusban kötött megállapodást Törökországgal a menekültválság közös kezeléséről annak érdekében, hogy Ankara segítsen megfékezni az Európába irányuló menekülthullámot. Az unió ennek értelmében egyebek mellett azt is vállalta, hogy felgyorsítja a török csatlakozási tárgyalásokat, és a vízumliberalizációs menetrendet a felek legkésőbb június végéig végrehajtják. Utóbbit amiatt halasztották el, mert Ankara nem teljesítette a Brüsszel által előírt 72 feltétel mindegyikét, nem módosította például a terrorizmus elleni küzdelemről szóló jogszabályokat.
Az Európai Unió és Törökország között a július 15-i puccskísérletet követő kormányzati tisztogatások okán különösen feszült viszony alakult ki.
Az elnök az augusztus 24-én indított Eufráteszi Pajzs fedőnevű szíriai hadműveletre vonatkozóan azt mondta: a beavatkozás célja annak a török vezetés által évek óta hangoztatott észak-szíriai biztonsági övezetnek a kialakítása, amely a terrorizmusra és a menekültválságra egyaránt megoldást jelent. Kiemelte: Ankara az ügyben nem talált támogatókra, így egymaga kénytelen megtisztítani a Dzserablúsz várostól nyugatra és délre fekvő mintegy ötezer négyzetkilométeres területet a terrorszervezetektől. Hangsúlyozta: „Ha Törökország határain belül békés és biztonságos életet szeretnénk, folytatnunk kell a katonai akciót.”

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint tisztségben marad-e a Dăncilă-kormány év végéig?


eredmények
szavazatok száma 595
szavazógép
2016-10-03: Kitekintő - :

Változatlan marad a viszony

A magyar kvótanépszavazás eredményétől függetlenül változatlanok maradnak Szerbia és Magyarország, valamint Szerbia és az Európai Unió viszonyai – jelentette ki Aleksandar Vulin szerb szociális ügyi miniszter tegnap.
2016-10-03: Belföld - :

Határsértők, embercsempészek

Két szerb állampolgárt vettek őrizetbe embercsempészés gyanújával Temesváron a román hatóságok.