Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Megtiltják a csoportos kényszerbetelepítést Magyarországra

2016. október 5., szerda, Kitekintő

Azzal, hogy az október 2-ai népszavazáson 98 százalék voksolt nemmel a kényszerbetelepítésre, létrejött egy új, pártok felett álló egység Magyarországért, amely nemzeti ügynek tekinti a szuverenitás megvédését – mondta Orbán Viktor miniszterelnök tegnap sajtótájékoztatón az Országházban.

Az új egység pártok felett álló nemzeti ügyben jött létre, ezt még olyan emberek is így gondolták, akik valószínűleg más pártokkal szimpatizálnak – fogalmazott a kormányfő, hozzátéve: az, hogy egymillióval többen szavaztak nemmel, mint a Fidesz–KDNP hagyományos szavazóbázisa, jól mutatja, hogy az emberek ezt nem párt-, hanem nemzeti kérdésnek tekintették. Orbán Viktor kijelentette: az emberek döntésének érvényt kell szerezni az Országgyűlésben. Ezért „ennek a 3,3 millió embernek a nevében” kezdeményezett alkotmánymódosítást, hogy világosan kimondják: a magyar parlament hozzájárulása nélkül Brüsszel semmilyen uniós előírással sem telepíthet Magyarországra bevándorlókat; megtiltják a csoportos kényszerbetelepítést Magyarországra, mert ez szuverenitási kérdés; és „semmilyen brüsszeli döntés nem kérdőjelezheti meg Magyarország területi egységére és népességére vonatkozó elidegeníthetetlen rendelkezési jogát”.
A miniszterelnök közölte: az alaptörvényt négy ponton módosítanák, amelyek között szerepel a többi közt az, hogy „a szabad mozgás és tartózkodás jogával nem rendelkező személyt Magyarországra csak a magyar hatóságok által egyedileg elbírált kérelmére, az Országgyűlés által megalkotott törvény szerinti eljárásban meghozott törvényes határozat alapján lehet betelepíteni”. Tilos a csoportos betelepítés – rögzítenék.
Kósa Lajos, a Fidesz frakcióvezetője a kormánypártok tegnapi frakcióülését követő sajtótájékoztatón azt közölte: a Fidesz–KDNP képviselőcsoportjai által támogatott alaptörvény-módosítási kezdeményezést október 10-ig kell beterjesztenie a kabinetnek a Ház elé, arról 17-én tárgyalhat a parlament, és november 8-án szavazhatnak is, így támogatása esetén november közepétől válhat hatályossá. A Fidesz-frakció egyúttal ötpárti egyeztetést kezdeményez az ügyben – tette hozzá.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint tisztségben marad-e a Dăncilă-kormány év végéig?


eredmények
szavazatok száma 589
szavazógép
2016-10-05: Közélet - :

Elítélt nem kaphat megbízást (Iohannis az új miniszterelnökről)

Romániában nem kaphat kormányalakítási megbízást elítélt vagy bűnvádi eljárás alatt álló politikus – jelentette ki tegnap Klaus Iohannis államfő.
2016-10-05: Kitekintő - :

Trump briliánsnak nevezi, hogy nem fizetett adót

Donald Trump republikánus elnökjelölt hétfő este azt állította, hogy briliáns módon használta ki az amerikai adótörvényeket, vetélytársa, a demokrata Hillary Clinton előzőleg éppen emiatt támadta őt.