Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Fotókiállítás nyugatra menekült magyarokrólKözös történetünk

2016. október 8., szombat, Kitekintő

Az 1956-os forradalom után a szovjet megszállás elől Nyugatra menekülő magyarok tapasztalatait mutatja be az Egyesült Államok budapesti nagykövetsége és a fővárosi Mai Manó Ház közös „...és mégis itt vagyok” című fotókiállítása.

  • Colleen Bell amerikai nagykövet az AP budapesti fotókiállításán. MTI Fotó: Balogh Zoltán
    Colleen Bell amerikai nagykövet az AP budapesti fotókiállításán. MTI Fotó: Balogh Zoltán

Az Associatated Press (AP) amerikai hírügynökség fotóiból készült válogatás csütörtöki megnyitóján Colleen Bell amerikai nagykövet úgy fogalmazott: a kiállított fotók az 1956-os forradalom és annak a magyar népre gyakorolt elementáris és pusztító hatásának dokumentumai. A forradalom a szovjet elnyomásba belefáradt erős nemzet demokrácia iránti vágyából sarjadt ki – fűzte hozzá. Kiemelte: mintegy 31 ezer magyar lelt menedéket a forradalom leverését követően az Egyesült Államokban, amely új jogi eljárások bevezetésével könnyítette meg a befogadásukat és az állandó tartozódási engedélyhez való hozzájutásukat. Civil szervezetek, egyházak és önkéntesek ezrei segítették a magyarok beilleszkedését új hazájukban.
Colleen Bell hangsúlyozta: bár hat évtized telt el az 1956-os események óta, ma Európának és különösen Magyarországnak ismét a migránsok új hullámai által felvetett kérdésekkel, gazdasági és társadalmi kihívásokkal kell szembenéznie. A nagykövet úgy vélte: a mostani migráció kérdését az Európai Unió eljárásainak megfelelően, Európán belül kell megválaszolni, azonban érdemes végiggondolni, hogy 1956-ot követően az Egyesült Államokban letelepedett magyarok milyen jelentős eredményekkel járultak hozzá az amerikai tudomány és kultúra teljesítményéhez. „Az 1956-ban elsőként érkező magyar menekültek számos területen csillogtatták meg tehetségüket és értek el sikereket, legyen szó Nobel-díjas fizikusról vagy Oscar-díjas rendezőről, ezzel is gazdagítva az amerikai társadalom sokszínűségét” – fogalmazott Colleen Bell.
A kiállított képek egy része betekintést nyújt az ausztriai menekülttáborok életébe, míg más fotók az Egyesült Államokba kivándorolt első 1750 magyar menekült érkezését örökítik meg. Számos fénykép foglalkozik az eleinte legtöbbször angolul nem tudó magyar menekültek amerikai beilleszkedésével: egy fotón Eisenhower 1957-es elnöki beiktatásán részt vevő magyar fiatalok láthatóak, máshol a forradalom vezetőinek kivégzése ellen tiltakozó New York-i magyar tüntetés eseményei elevenednek meg.
Kőrösi Orsolya, a Mai Manó Ház ügyvezető igazgatója arról beszélt: a fényképezés egyik nagy varázsa, hogy miként válik „a mi közös történetünké” az egyszeriként megörökített események és pillanatok összes­sége. A tárlat 1956-ról egy olyan szubjektív portrét ad, amely a fényképeket szemlélő látogatóban válik egésszé, a magyarság történelmévé.
Az eseményen saját élményeiről mesélt Kondor László, az 1956-ot követően az Egyesült Államokban letelepedett magyar származású fotós, aki elmondta: a kiállított képeken sokszor a menekültek erőltetett mosolya látható, azonban az otthonát hátrahagyó 200 ezer magyar a valóságban nagyon is félt az előtte álló jövőtől.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint tisztségben marad-e a Dăncilă-kormány év végéig?


eredmények
szavazatok száma 589
szavazógép
2016-10-08: Elhalálozás - :

Elhalálozás

Mély fájdalommal tudatjuk, hogy a szeretett édesanya, nagymama, dédnagymama, anyós, a sepsibükszádi
özv. VASZI TERÉZ
született DOMOKOS
életének 75. évében 2016. október 7-én hirtelen eltávozott szerettei köréből.
Temetése október 9-én, vasárnap 15 órakor lesz a sepsiszentgyörgyi katolikus ravatalozóházból.
Örök nyugalomra a katolikus temetőben levő családi sírboltba helyezzük.
Részvétfogadás a temetés előtt egy órával.
Pihenése legyen csendes, emléke áldott.
A gyászoló család
18408
2016-10-08: Kitekintő - :

Bill Clinton már nem a régi

Bill Clinton volt elnök bírálta Barack Obama jelenlegi elnök egészségbiztosítási törvényét, majd némiképpen finomította véleményét. Az egykori elnök – a demokraták elnökjelöltje, Hillary Clinton férje – egy hét eleji kampányrendezvényen még szapulta Obama egészségbiztosítási reformját, de támadása olyan nagy visszatetszést váltott ki a demokrata táboron belül is, hogy egy nappal később már finomítani volt kénytelen megjegyzéseit.