Féktelen emberkereskedelem Romániában

2016. október 13., csütörtök, Belföld

„Románia nem teljesíti az emberkereskedelem megfékezéséhez szükséges minimális feltételeket”, de jelentős erőfeszítéseket tesz a cél érdekében – idézi a BBC News az amerikai külügyminisztérium modern rabszolgaságról szóló éves jelentését.

Az országos emberkereskedelem-ellenes ügynökség igazgatója, Adrian Petrescu szerint a helyzet már javult, évente csaknem 500 személy ellen folyik eljárás. Úgy véli azonban, hogy ez a helyzet nemcsak Romániában, hanem más országokban is jellemző, „ahol nagy a kereslet az olcsó munkaerő, illetve a szexuális szolgáltatások iránt”. A Nagy-Britanniában folyó emberkereskedelem 10–13 ezer áldozata romániai, de hasonló helyzetben van Nigéria, Albánia, Vietnam és Lengyelország is. Nagy-Britannia lesz a modern rabszolgaság elleni küzdelem globális központja: Theresa May 36 millió eurót különített el a probléma megoldására, ám a BBC szerint Románia nem lesz képes lehívni ezeket az összegeket. Az emberkereskedők pénzt vagy szerelmet ígérve hálózzák be áldozataikat. Érzelmi kontrollal dolgoznak, a kiszolgáltatott nők gyengédség iránti igényét kihasználva. A futtatók havonta legalább egy lányt begyűjtenek – mondja Claire Melinte, egy romániai faluban működő segélyközpont alapítója. Az áldozatok nagy része tizenéves, aki beleszeret futtatójába.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1500
szavazógép
2016-10-13: Belföld - :

Uszított a tudósítás (Beatrice-koncert)

Megsértették a Román Televízió (RTV) etikai kódexét azok a tudósítások, amelyek a Beatrice augusztusi kolozsvári koncertjéről kerültek adásba a közszolgálati csatornán – állapította meg tegnap közzétett állásfoglalásában a tévétársaság etikai bizottsága.
2016-10-13: Kitekintő - :

1956-ról Amerikában

1956 örök érvényű üzenete a bátorság és a hazaszeretet üzenete – hangsúlyozta Simicskó István magyar honvédelmi miniszter tegnap Washingtonban. A tárcavezető részt vett azon az egész napos konferencián, amelyet 1956: a szabadságharc, amely megváltoztatta a hidegháborút címmel rendeztek az amerikai Nemzetvédelmi Egyetemen.