Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

1956-ról Amerikában

2016. október 13., csütörtök, Kitekintő

1956 örök érvényű üzenete a bátorság és a hazaszeretet üzenete – hangsúlyozta Simicskó István magyar honvédelmi miniszter tegnap Washingtonban. A tárcavezető részt vett azon az egész napos konferencián, amelyet 1956: a szabadságharc, amely megváltoztatta a hidegháborút címmel rendeztek az amerikai Nemzetvédelmi Egyetemen.

A megnyitóbeszédet Simicskó István tartotta, hangsúlyozva: 1956-ban a magyar nemzet egy folyamatot indított el, s bár akkor a küzdelmet leverték és megtorolták, de 1989–90-ben sikerült végleg kivívni a szabadságot és a függetlenséget. Azt is kiemelte: minden korban vannak emberek, akik képesek felismerni a bajt, akik tesznek is a bajok orvoslásáért, s így volt ez 1956-ban is, amikor Dávid harcolt Góliáttal. „1956-ban a szív és a lélek indult meg az emberekben” – fogalmazott. A miniszter szerint azok a bátran kiálló magyarok, akik menekülni kényszerültek a hazából, valóban menekültek voltak, s nem gazdasági megfontolásokból vándoroltak át más országokba, ahogyan ezt manapság láthatjuk.
A washingtoni magyar nagykövetség és a Nemzetvédelmi Egyetem közös szervezésében tartott konferencián tekintélyes magyar és amerikai tudósok, történészek, katonai szakértők, újságírók és az amerikai magyar közösségek tagjai mondtak beszédet 1956 emlékezetéről, tanulságairól. Az előadók között volt James Townsend, az amerikai védelmi minisztérium helyettes államtitkára is.
Simicskó István az MTI-nek elmondta: benyomása szerint 1956 emléke mind a mai napig él az amerikai közvéleményben. „Az amerikaiak nem felejtik el, hogy a magyar nép akkor elsőként mondta ki azt hihetetlen bátorsággal, hogy abból a rezsimből, abból a szovjet érdekzónából elég volt.” A honvédelmi miniszter utalt arra is, hogy néhány nappal ezelőtt az amerikai kongresszusban rendezett 1956-os megemlékezésen egy demokrata párti és egy republikánus politikus egyöntetűen leszögezte: 1956 szellemisége 1990-ben újraéledt, és a magyar–amerikai kapcsolatok alapját jelenti. „Ebben hídszerepet töltenek be az Amerikában élő magyar közösségek is” – szögezte le a miniszter.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint tisztségben marad-e a Dăncilă-kormány év végéig?


eredmények
szavazatok száma 589
szavazógép
2016-10-13: Belföld - :

Féktelen emberkereskedelem Romániában

„Románia nem teljesíti az emberkereskedelem megfékezéséhez szükséges minimális feltételeket”, de jelentős erőfeszítéseket tesz a cél érdekében – idézi a BBC News az amerikai külügyminisztérium modern rabszolgaságról szóló éves jelentését.
2016-10-13: Kitekintő - :

Horváth Anna mellett a Fidesz

A Fidesz szolidáris Horváth Anna kolozsvári alpolgármesterrel, és a leghatározottabban elítéli azt a „politikailag egyértelműen motiváltnak tűnő” eljárást, amelyet a román Korrupcióellenes Ügyészség indított ellene – mondta Gulyás Gergely, a Fidesz alelnöke tegnapi budapesti sajtótájékoztatóján.