Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Feledékeny oroszok

2016. október 21., péntek, Világfigyelő

Az orosz lakosság több mint felének, 57 százalékának nincs tudomása róla, hogy Magyarországon 1956-ban felkelés zajlott, a többiek fele szerint pedig indokolt volt a forradalomnak a szovjet hadsereg által történt elfojtása – derült ki a független Jurij Levada Elemzőközpont tegnap közzétett felméréséből.

 A Magyarországon hat évtizeddel ezelőtt történtekről a megkérdezettek 21 százaléka bizonyult viszonylag jól tájékozottnak, 22 százalék pedig csupán „hallott valamit” róluk. Azok egyötöde, akik tudtak ’56-ról, úgy vélekedett, hogy annak oka „a nyugati országok felforgató tevékenysége” volt. Ugyanennyi azok aránya, akik szerint az eseményekről „a magyar vezetés szovjetellenes és revizionista erői” tehetnek, akik megpróbáltak „államcsínyt” végrehajtani, és elszakítani az országot a szocialista tábortól. További 16 százalék szerint Magyarországon „az ellenzék által kezdeményezett ellenforradalmi lázadás” történt, 15 százalék szerint pedig 1956 „népfelkelés” volt „a Szovjetunió által Magyarországra kényszerített rezsim ellen”.

Hozzászólások
Szavazás
Mi a véleménye a koronavírus miatt elrendelt hatósági intézkedésekről?
eredmények
szavazatok száma 1900
szavazógép
2016-10-21: Kitekintő - :

A műsorvezető az utolsó elnökjelölti vita győztese (Amerikai elnökválasztás)

Beszédes módon a sajtó szerint a műsort vezető Chris Wallace volt a legjobb a közelgő amerikai elnökválasztás demokrata és republikánus párti elnökjelöltjének szerda esti, utolsó televíziós vitáján. A jelöltek közül a megfigyelők nagyobb része a demokrata párti Hillary Clintont ítélte jobbnak, és a republikánus Donald Trump a sajtókommentárok mindegyike szerint súlyos hibát követett el azzal, hogy nem volt hajlandó garantálni a választások eredményének elismerését.
2016-10-21: Világfigyelő - :

Konzultáción a skót függetlenedés

Társadalmi konzultációra bocsátotta tegnap a skót kormány az újabb függetlenségi népszavazásról összeállított törvénytervezetet. Nicola Sturgeon skót miniszterelnök, a kormányzó Skót Nemzeti Párt vezetője a tervezetet ismertetve kijelentette: Skóciának készen kell állnia arra, hogy még a brit EU-tagság megszűnése előtt megrendezhesse a referendumot, ha ez szükséges a skót érdekek megvédéséhez.