FogathajtásSzentgyörgy Kupa

2007. július 2., hétfő, Sport

Az elmúlt hét végén Sepsiszentkirályban rendezték meg a fogathajtó Szentgyörgy Kupát, amelyen tizennégy versenyző vett részt, a viadalt viszont csak tizenhárman fejezték be.

A háromnapos küzdelemsorozat első versenynapján két próbát is megtartottak: a fogatbemutatót és a díjhajtást. A fogatbemutató, avagy a küllemvizsga első helyezettje Kovács Levente (Proregio) volt, második Váncsa Jenő (Lipicai), harmadik Bajkó Tibor (Aranypatkós), negyedik Barthalis Attila (Lipicai), ötödik Bodó Zoltán (Lipicai). A pénteki nap első igazi küzdelmét csak a díjhajtás hozta. Ekkor a versenyzőknek egy 40x100 méteres alapterületű négyszögben különböző figurákat kellett bemutatniuk egy kötelező, előre megadott program szerint. Itt a bírók a program végrehajtása mellett a lovak és a hajtó közötti együttműködést, harmóniát és a járásmódok szabályosságát is figyelembe vették. A próba első öt helyezettje: 1. Páll Attila (Hipogrif), 2. Bodó Zoltán, 3. Kovács Imre (Hipogrif), 4. Imre Zoltán (Romsilva), 5. Kovács Levente. Szombaton következett a maratonhajtás. Ez lényegében a fogathajtás terepversenye vagy éppen a ,,ralija", amelynek célja, hogy próbára tegye a lovak erőállapotát, állóképességét, valamint a versenyzők ügyességét, hajtótudását. A tűző nap, a száraz levegő, a néha elviselhetetlen hőség egyaránt megviselte a fogathajtót és a lovakat, de még így is szép és látványos versenynek lehetett tanúja az a pár száz kíváncsiskodó, aki kilátogatott Sepsiszentkirályra. A próba öt legjobb hajtója: 1. Kovács Imre, 2. Ivácsony Róbert (Aranypatkós), 3. Bodó Zoltán, 4. Bartha Róbert (Lipicai), 5. Páll Attila. Vasárnap rendezték meg a Szentgyörgy Kupa utolsó versenyszámát, az akadályhajtást. Ezt a próbát általában 70x120 méteres pályán hajtják végre a versenyzők. Az akadályokat megadott sorrendben kell teljesíteniük a fogatoknak, a kapuk szélessége pedig mindössze 15—15 centiméterrel nagyobb a kocsi kerekének nyomtávjánál. Az akadályhajtás célja, hogy a maratonhajtás után újra próbára tegye a lovak erőállapotát, engedelmességét, illetve a hajtók ügyességét. Az első ötös sorrendje: 1. Orosz László (Aranypatkós), 2. Bartha Róbert, 3. Bajkó Tibor, 4. Kovács Imre, 5. Ivácsony Róbert. Az embert és lovat egyaránt komolyan próbára tevő háromnapos verseny győztese Páll Attila lett, megelőzve Bodó Zoltánt, Kovács Imrét, Ivácsony Róbertet és Bartha Róbertet.

Lólustra, -mustra

A sepsiszentkirályi Falufelén, a Vrânceanu-lovardában, amelyet egyesek ,,hergelia" névvel illetnek, holott lovarda szavunk a lótenyésztéshez és -versenyeztetéshez illően szép kifejezés, szóval, a Sepsiszentkirályi Lovardá­ban június 29-én kezdődött állatorvosi szemlével — mustrával — a háromnapos fogathajtó verseny, s ennek az első, mondhatni, intim pillanata az állatorvosi, szakorvosi minősítés. Az állatorvosi vizsgát a harmadik napon is megismétlik, hogy a szakemberek megbecsüljék a lovak alkalmatosságát a további versenyre. Az erdélyi lovak mustráját négy hazai bíró végzi. Közel félszáz lovat sétáltattak, trappoltattak, s a kényes paripák állták, mint egy divatbemutatón a hölgyek és fiatal urak a szakemberek árgus tekintetét. Képünkön ifjú Váncsa Jenő a lovát éppen csendesíti, és nem ugratja, mert a bírák előtt ugrálni nem ildomos. (sylvester)

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint mikor lesz vége a koronavírus-járványnak?eredmények
szavazatok száma 652
szavazógép
2007-07-02: Sport - Tibodi Ferenc:

A rettenthetetlenek (Sportélet)

A tollaslabda mint sport egy picit kinőtte a város kereteit, és részt akartunk volna venni különböző országos versenyeken, ehhez pedig szükség volt egy sportklubra — állítja Sztolyka Péter, a Szentgyörgy Sárkány Sportklub frontembere.
2007-07-02: Sport - x:

Egy ezüst- és egy bronzérem (Birkózás)

Remekeltek sepsiszentgyörgyi birkózóink a Szerbiában megtartott ifjúsági I-es Európa-bajnokságon.