Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Vargha Mihály bálványai Budapesten

2016. november 19., szombat, Közélet

Vargha Mihály sepsiszentgyörgyi szobrászművész fából készült nagyméretű alkotásaiból nyílt kiállítás Bálványok címmel szerda este Budapesten a Forrás Galériában a Nemzetstratégiai Kutatóintézet Kárpát-haza Galéria sorozatának keretében. A december 9-ig látható kiállítás a szobrászművész elmúlt öt évben készült művei mellett néhány régebbi alkotását is ­felvonultatja.

Vargha Mihály a kortárs erdélyi magyar képzőművészet egyik legkiválóbb képviselője, a sepsiszentgyörgyi Székely Nemzeti Múzeum igazgatója, aki muzeológusként az intézményi háttér megteremtésén túl a világban szétszórt erdélyi magyar alkotók műveinek összegyűjtését is szorgalmazza – hangsúlyozta a megnyitón Szász Jenő, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnöke az MTI híradása szerint. Ebben a tekintetben küldetése egybecseng a Kárpát-haza Galéria legfőbb célkitűzésével, azzal, hogy felkeresse és felkutassa a világ bármely szegletében élő magyar képzőművészeket. Munkásságát a szülőföldhöz és a természethez hű ragaszkodás jellemzi – mutatott rá.
Latorcai Csaba, a Miniszterelnökség kiemelt társadalmi ügyekért felelős helyettes államtitkára szerint Magyarország csak akkor lehet erős, céljait csak akkor lesz képes elérni, ha identitását fenntartva, hagyományait megőrizve, kultúráját ápolva halad az értékek mentén. A magyar hagyományok megőrzéséhez és ápolásához járul hozzá Vargha Mihály is, akinek alkotásai többek között a magyar identitás fontosságára hívják fel a figyelmet – mutatott rá, példaként említve a szobrászművész Gábor Áront ábrázoló szobrát Bereckben, valamint II. Rákóczi Ferenc-portrészobrát Sepsiszentgyörgyön.
Stefanovits Péter képzőművész, a Magyar Művészeti Akadémia tagja elmondta: Vargha Mihály fával dolgozó ezermester, aki mint intézményvezető tudományos tevékenységet is folytat és kiadványokat is készít. A kiállításon látható nagyméretű bálványai mint kultikus emlékművek, régi fákból, bontott házak gerendáiból épülnek fel. Vargha Mihály nem akar esztétizálni és szépet létrehozni, hanem tömegekkel és a tárgyak valóságos materiális felületével hat ránk – hangsúlyozta. (sz.)

Hozzászólások
Szavazás
Mi a véleménye arról, hogy őszig zárva maradnak az iskolák?eredmények
szavazatok száma 2214
szavazógép
2016-11-19: Közélet - Fekete Réka:

Arisztokrata családok a mában (Bemutatták Csinta Samu könyvét)

Téveszme, hogy az arisztokraták népnyúzók voltak, ahogyan azt a tankönyvekből tanultuk, hisz többnyire a közösség iránti felelősséggel éltek és cselekedtek – hangsúlyozta Csinta Samu az Arisztokraták honfoglalása – Erdély újranemesítői II. könyv csütörtöki sepsiszentgyörgyi bemutatóján. Szonda Szabolcs házigazda, a Bod Péter Megyei Könyvtár igazgatója felvezetőjében úgy fogalmazott: a Kemény, Bánffy, Csávossy és Barcsay családról szóló kiadvány kultúrtörténeti és társadalomtörténeti áttekintést nyújt a közelmúltról és a jelenről.
2016-11-19: Máról holnapra - Demeter J. Ildikó:

Hamis forradalom, hamis forradalmárok

Egy volt államtitkár és több állami hivatalnok is előzetes letartóztatásba került tegnap a hamis forradalmári oklevelek miatt. Az ügyészek szerint legalább 3500-an vásároltak maguknak – a tisztviselők megvesztegetésével, egyenként kétezer euróért – különféle előjogokat és tisztes jövedelmet biztosító diplomákat, és ennek a botránynak különös visszhangot ad, hogy a már elsüllyesztett 1989-es aktákat nemrég újra elővették, átfésülték, és eddig elhallgatott tanúvallomások, bizonyítékok kerülnek nyilvánosságra a máig tisztázatlan decemberi eseményekről.