TámogatásA tavalyi állatlétszámot veszik alapul

2008. május 27., kedd, Gazdakör

A hazai költségvetésből fedezett állattenyésztési támogatás rendszerével kapcsolatban a megyei kifizetési hivatal néhány pontosítást tart szükségesnek.

A három tehén (vagy hat hónapnál idősebb borjú) után járó támogatás esetében a 2007. január 31-i állatlétszámot veszik alapul, függetlenül az utólagos létszámváltozásoktól. A támogatást azon fizikai személyek és jogi személyiséggel rendelkező mezőgazdasági egységek kérhetik, akik tavaly is megfeleltek a követelményeknek, így meg is kapták azt. Az ügynökség a kitöltött és kinyomtatott kérvényeket kiküldte a polgármesteri hivatalokhoz. A támogatást igénylő gazdákra csak az ívek aláírása, valamint a szükséges mellékletek — személyi igazolvány, az érvényben levő bankszámla száma, valamint a bejegyzett gazdaságukat igazoló kártya azonosító száma (cod exploataţie) másolata — hozzácsatolása hárul. A rendelet lehetővé teszi, hogy a 2007. február 1. és 2008. január 31. között újonnan létesített és bejegyzett gazdaságok tulajdonosai is igényeljék a támogatást. Ebben az esetben bejegyzéskor a gazdaságban legkevesebb három tehénnek (vagy hat hónapnál idősebb borjúnak) kell lennie. Ezért a szakemberek azt ajánlják, hogy ilyenkor az állattartó gazda keresse fel az ügynökség irodáját.

A támogatást igényelhetik juhokat és kecskéket tartó gazdák is, ha ez év március 31-én az állatlétszámuk legkevesebb ötven juh vagy huszonöt kecske volt. Ezek mindegyike nőnemű és legkevesebb egyéves kell hogy legyen. Kötelező ugyanakkor, hogy a kérés leadásakor az állatok legyenek bejegyezve az országos nyilvántartásba. A támogatást igénylő gazdának vállalnia kell, hogy június 16. és szeptember 14. között az állatlétszámot nem csökkenti, az egyedeket nem adja el. A típuskérés űrlapja és a kitöltési útmutató az ügynökség irodáiban, valamint a polgármesteri hivataloknál található. A támogatást igénylők minden esetben nyilatkozatot írnak alá, hogy nincs adósságuk a helyi, illetve állami intézményeknél. A támogatás igénylésének utolsó határideje június 15.

Hozzászólások
Szavazás
Ön készül nyaralni idén?
eredmények
szavazatok száma 91
szavazógép
2008-05-27: Nemzet-nemzetiség - Fekete Réka:

Nem nézhetjük tétlenül az asszimilációt (Csángó jövőkép)

Pozsony Ferenc és Tánczos Vilmos pusztinai asszonyokkal
Beszélgetés Tánczos Vilmos néprajzkutatóval
A csángókutatás Orbán Balázsának is nevezhető Tánczos Vilmos csíkszeredai származású néprajzkutató, kolozsvári egyetemi tanár, aki 1980 óta végez Moldvában elsősorban vallási-néprajzi jellegű kutatásokat a katolikus csángók körében, és aki 1992—1996 között bejárt minden olyan moldvai települést, ahol az 1992-es népszámlálás felekezeti adatai, a néprajzi szakirodalom, valamint a helyszíni moldvai közlések alapján még magyarul beszélő lakosságot feltételezett.
2008-05-27: Gazdakör - Incze Péter:

Országos juhnyíró verseny háromszékiek nélkül (Kilátó)

Versenyben — alig több mint két perc alatt nyírnak meg egy állatot
Nagyfokú érdeklődés mellet zajlott le a hét végén Zsibón a második országos juhnyíró verseny, amelyet a Szilágy megyei szaktanácsadó hivatal a Juhtenyésztők Megyei Szövetkezetével közösen szervezett. A háromszéki szaktanácsadók több itthoni versenyzőt is beszerveztek, ám végül a megyét egyetlen gazda sem képviselte.