KilátóOrszágos juhnyíró verseny háromszékiek nélkül

2008. május 27., kedd, Gazdakör

Versenyben — alig több mint két perc alatt nyírnak meg egy állatot

Nagyfokú érdeklődés mellet zajlott le a hét végén Zsibón a második országos juhnyíró verseny, amelyet a Szilágy megyei szaktanácsadó hivatal a Juhtenyésztők Megyei Szövetkezetével közösen szervezett. A háromszéki szaktanácsadók több itthoni versenyzőt is beszerveztek, ám végül a megyét egyetlen gazda sem képviselte.

Számos norvég vendég is megjelent a zsibói sportpályán tartott versenyen, hiszen a szilágysági tanácsadók nagyon hasznos kapcsolatokat alakítottak ki velük. A norvég juhszövetkezet hathatós segítséget nyújtott a hazai tenyésztőknek egy vágóhíd megépítésében, és a közös tenyésztői program részeként számos ,,fehér norvég" fajtájú tenyészberbécset adományoztak az itthoni fajták keresztezésére, utóbbiak hústermelésének javítására. A versennyel párhuzamosan kiállítást is szerveztek a legértékesebb tenyészállatoknak, ahol a fentebb említett norvég fajta és a helyi fajták keresztezéséből származó utódokat is bemutatták. A fehér norvég tipikus húsfajta, így az utódok kitűnően örökölték a jó húsformákat.

Tizenkilenc versenyző nevezett be Szilágyból és a környező megyékből. Kizárásos alapon először minden versenyzőnek négy juhot kellett kézzel megnyírnia, majd a bírók pontozták az időeredményt és a nyírás minőségét. A legjobb nyolc helyezett a döntőben mérkőzött meg. A verseny nyertese egy helyi tenyésztő, aki két perc és húsz másodperc alatt nyírt meg egy juhot.

A norvég országos juhnyíró bajnok is bemutatót tartott végül, neki egy perc és tíz másodperc alatt sikerült, igaz, géppel megnyírnia a bírák által kiválasztott juhot. A verseny első három helyezettje meghívást kapott egy norvégiai szakmai kirándulásra, ahol az ottani tenyésztők farmjait látogatják meg, és a tartási technológiákkal ismerkedhetnek.

Hozzászólások
Szavazás
Ön készül nyaralni idén?
eredmények
szavazatok száma 230
szavazógép
2008-05-27: Gazdakör - x:

A tavalyi állatlétszámot veszik alapul (Támogatás)

A hazai költségvetésből fedezett állattenyésztési támogatás rendszerével kapcsolatban a megyei kifizetési hivatal néhány pontosítást tart szükségesnek.
2008-05-27: Gazdakör - Incze Péter:

Májusi és júniusi teendők (Húsmarhatartás)

A húsmarhatartásban május az állatkezelések idejének számít. Ekkor még nem kezdődött el a fedeztetési idény, és úgymond jó kondícióba kell hozni a bikákat. A vékony, sovány bikák hamar legyengülnek.