HúsmarhatartásMájusi és júniusi teendők

2008. május 27., kedd, Gazdakör

A húsmarhatartásban május az állatkezelések idejének számít. Ekkor még nem kezdődött el a fedeztetési idény, és úgymond jó kondícióba kell hozni a bikákat. A vékony, sovány bikák hamar legyengülnek.

Naponta többször is ellenőrizni kell a folyamatos vízellátást. Ebben az időszakban gondoskodni kell a légyirtásról, hiszen az állatok számára nagyon zavaróak. Szánjunk rá időt, hogy tekintsünk vissza az ellési idény lefolyására, és vegyük számba a borjak minőségét, mi volt jó, és mi volt rossz, min kell változtatni a következő ellési szezonban. Az üszők esetében ajánlatos, hogy a tehenek termékenyítése előtt három héttel történjen az első megtermékenyítésük, így nagyobb lehetőséget kapnak az esetleges újravemhesülésre. Esetenként próbahímeket is alkalmazhatunk, ez jó stimuláló hatású. Ebben az időszakban kell ellenőrizni újra az állatok azonosítóját, az elveszett vagy kopott füljelzőket ki kell cserélni. Ugyanakkor ellenőrizni kell a kerítések sértetlenségét is. Úgy tartják, a legtöbb tenyésztő számára a nyári időszak, június és július adja a legkevesebb munkát. A természetes füvek rendszerint ekkor nőnek leginkább, éppen ezért kevés kiegészítésre van szükség némi ásványi anyag pótlásán kívül. Nagy mennyiségű friss és tiszta vizet kell biztosítani (60—70 litert tehenenként). Ez még fontosabbá válik, és növekedhet a szükséglet, amikor az esőzés abbamarad, és szárazzá válik a terület. A legelőre ásványianyag-etetőket kell kihelyezni az igény szerinti szinteltérés vagy egyensúlytalanság kiküszöbölésének céljából. Rendszeresen ellenőrizni kell a legeltetési feltételeket, és cserélgessük a legelőket az előre elkészített legeltetési terv alapján. Kitartó júniusi szárazság esetén fontolóra vehető a borjak korai elválasztása is, de ez esetben a kiegészítő takarmányozás jó megoldás lehet a tejtermelés pótlására. Állat-egészségügyi szempontból fontos kiszűrni és kezelni az összes fertőző kötőhártya-gyulladásos esetet. Konzultálni kell állatorvosunkkal további információkért, hogy mit okoz ez a betegség, és hogyan előzhetjük meg. Sűrűn kell ellenőrizni a legyeket, irtásukhoz vegyük igénybe az összes lehetőséget. Ki kell szűrni és kezelni a sánta állatokat. Ugyanakkor nem ajánlatos kezelni és szállítani az állatokat a legnagyobb melegben, ez nagymértékben csökkenti a hőstresszt.

Hozzászólások
Szavazás
Ön készül nyaralni idén?
eredmények
szavazatok száma 230
szavazógép
2008-05-27: Gazdakör - Incze Péter:

Országos juhnyíró verseny háromszékiek nélkül (Kilátó)

Versenyben — alig több mint két perc alatt nyírnak meg egy állatot
Nagyfokú érdeklődés mellet zajlott le a hét végén Zsibón a második országos juhnyíró verseny, amelyet a Szilágy megyei szaktanácsadó hivatal a Juhtenyésztők Megyei Szövetkezetével közösen szervezett. A háromszéki szaktanácsadók több itthoni versenyzőt is beszerveztek, ám végül a megyét egyetlen gazda sem képviselte.
2008-05-27: Gazdakör - Ferencz Csaba:

Hírlugas

Látogatók és látnivalók a kiállításon
Bővülő kiállítás
Az idén tizennegyedik alkalommal szervezték meg Kolozsváron a nemzetközi mezőgazdasági kiállítást és vásárt. A hazai és idegen kiállítók száma évről évre nő, így az idén több mint háromszáz gyártó vagy forgalmazó cég mutatta be a legfrissebb újdonságokat a hatalmas területen fekvő kiállítási komplexumban.