Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Magyarok az újkori olimpiai játékokonNaptár

2008. június 2., hétfő, Sport

Június 2. Ötvenhárom évvel ezelőtt született Kolozsváron Erdélyi András gyorskorcsolyázó (a szentgyörgyi IMASA-nak is volt leigazolt versenyzője), a Lake Placid-i téli olimpia 20. (10 000 m) és 22. (5000 m) helyezettje. * A Temes megyei Szabadfaluban — Freidorf — született 104 évvel ezelőtt az 1984-ben Acapulcóban elhunyt Weismüller John — keresztlevelében János — ötszörös olimpiai bajnok úszó és bronzérmes vízilabdázó.

Június 3. Negyvenegy éve született Darnyi Tamás úszó, a vegyes úszás koronázatlan királya, a szöuli olimpia kétszeres bajnoka (200 és 400 m vegyes), a barcelonai játékok kétszeres aranyérmese (200 és 400 m vegyes).

Június 4. Ma 64 éves a csíkszeredai Basa János jégkorongozó, a grenoble-i téli olimpián 12. helyezett román válogatott tagja.

Június 5. Negyven éve született Dala Tamás vízilabdázó, az Atlantában negyedik helyen végzett magyar csapat tagja. * Ma hetvenhét éves Juhász István ökölvívó, a helsinki olimpia ötödik helyezettje (könnyűsúly).

Június 6. Negyvenkét évvel ezelőtt született Hódos László, aki az albertville-i téli olimpia négyes bobjainak versenyén a 20. helyen zárt a román egységgel. * Ma hatvanegy éves Texe István jégkorongozó, Grenoble-ben 12. helyezett román jégkorong-válogatott tagja.

Június 7. Negyven éve született Lakatos Pál, a barcelonai olimpia hatodik helyezett (48 kg) ökölvívója. * Ma hetvennégy éves Zádor Ervin, Melbourne aranyérmes magyar vízilabdázója.

Június 8. Negyvenöt éve hunyt el Erdély első olimpiai érmese, a kolozsvári Somodi István dr., aki 1908-ban mint magyar válogatott atléta ezüstérmet szerzett magasugrásban. * Ma hatvankét éves Bakó Pál öttusázó, a müncheni olimpián ezüstérmet nyert magyar csapat tagja.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint a Sepsi OSK bejut a Román Kupa döntőjébe?
eredmények
szavazatok száma 1132
szavazógép
2008-06-02: Sport - Áros Károly:

A nyári Olimpiai Játékok, 16.

Öttusa
,,Lennie kell a modern világban is egy mércének, a férfiasság próbájának, amely megmutatja, tulajdonképpen mire is képes az ember. Erre csak egy összetett sportág lehet alkalmas" — mondotta Pierre de Coubertin báró, a modern olimpiák atyja. E gondolat jegyében született meg az öttusázás. A versenyszabályokat összeállító svédek egy harcos hírvivő legendáját vették alapul: a futás kötelessége teljesítése közben elveszíti a lovát, kardjával leszúrja az ellenséget, pisztolylövésekkel fedezi további útját, nem ismer természetes akadályokat, átússza a folyót, és ismeretlen terepen futva eljuttatja rendeltetési helyére a parancsot, hogy csapata győzelmét biztosítsa.
2008-06-02: Máról holnapra - Simó Erzsébet:

Választottunk

Valójában egyenlőtlen volt a Magyar Polgári Párt és az RMDSZ küzdelme, egyik mögött mindössze hetvennapos múlt áll, a másik több mint tizennyolc éve szervezi-építi önmagát, ráadásul keze ügyében minden: pénz, paripa, fegyver.