Kertbarátok találkozójaVirágos egyetértés

2008. június 3., kedd, Gazdakör

Kertbarátok találkozója — virágos Székelyföldben gondolkodnak

A Magyar Köztársaság Kulturális Koordinációs Központja szervezésében három székelyföldi helyszínen tartják a Kertek és Gazdák Európában című rendezvényt, melynek fő meghívottjai a Duna Televízió Gazdakör műsorának készítői. Az apropót minden bizonnyal a közkedvelt, ám az utóbbi időben kissé háttérbe került műsor 15. évfordulója adta, de a fiatal gazdák szövetsége, illetve egy virágmagokat forgalmazó cég is bemutatkozott.

Háromszéken az illyefalvi kultúrházban szervezték meg a találkozót, s a helyszínválasztás többszörösen is találónak bizonyult. Ahogy Dimény Zoltán, a Gazdakör alapító szerkesztője fogalmazott: itt öröm nézni, hogy sok fiatal lát jövőt a mezőgazdaságban, általában a vidéki gazdálkodásban, nem úgy, mint szűkebb szülőföldjén, Udvarhelyszé­ken, ahol néhány falu szinte reménytelenül elöregedett. A helyszínválasztásban továbbá nagy szerepe volt a LAM Alapítványnak is, amely joggal mutatkozott a házigazda szerepében. Hiszen — amint Klárik Attila igazgató számokban is sorjázta — a gazdálkodókat támogató programjai egyértelműen bizonyították fontosságát.

A rendezvény családias, közvetlen hangulatát egy kis ,,gazdakörös" visszatekintés indította, az alkalomra összeállított húszperces műsor mellett a majdmindenki által ismert Györfi Sándor műsorvezető emlékezett. Dobai Enikő a rédei Kertimag Zrt. képviseletében nem csupán a céget mutatta be, hanem ismertette a Virágos egyetértés nevű európai programot is. Az 1975-ben indult vetélkedőn több európai ország települése vesz részt, valójában mozgalmi jellegűvé kívánja szélesíteni a virágok ültetését, a települések díszítését. Itt akár Virágos Székelyföld is lehetne a mozgalom neve — érvelt Dobai Enikő, amihez cégük önkormányzatok, közületek számára segítséget, támogatást is tud nyújtani.

A fiatal gazdák európai és annak részeként magyarországi szövetségét — ez utóbbi rövid neve Agrya — Mikula Lajos elnök mutatta be, aki elmondta: épp Illyefalváról indult az a kezdeményezés, hogy ennek hazai alapjait lerakják. Az egyesület ugyanis több, külön e célra indított európai programban tud részt venni.

Hozzászólások
Szavazás
Ön készül nyaralni idén?
eredmények
szavazatok száma 230
szavazógép
2008-06-03: Nemzet-nemzetiség - Pálmai Tamás:

Merre, ember? (Békési levelek)

Quo vadis, domine? Így szól a fenti cím eredetiben. Csak nálam az uram emberré ,,finomult". De a kérdés, az kérdés marad.
S miért kérdem? Végtelen volna a helyes válaszok, magyarázatok száma, sora. Hiszen ebben a bolond világban szinte percenként feltehetnénk ezt a kérdést, annyi őrület történik közöttünk, és sajnos, legtöbbször általunk... Naponta kérdezhetnénk: hová, merre, emberiség? Hová, merre, miért rohansz ennyire? Miért keresed a veszted? Miért ásod a saját sírodat ily lélekszakadva?
2008-06-03: Gazdakör - Incze Péter:

Feldolgozóüzemet avattak (Csigatenyésztés)

Csigák a tenyésztőtelepen — külföldre szállítják
A múlt héten Keresztváron hivatalosan is felavatták az ország első biocsiga-feldolgozóját. A beruházás összértéke közel kétmillió euró, melyet részben a csigaszövetkezeti tagok által összeadott alaptőkéből biztosítottak (közel 600 000 euró), a többit banki kölcsönből fedezték.