CsigatenyésztésFeldolgozóüzemet avattak

2008. június 3., kedd, Gazdakör

Csigák a tenyésztőtelepen — külföldre szállítják

A múlt héten Keresztváron hivatalosan is felavatták az ország első biocsiga-feldolgozóját. A beruházás összértéke közel kétmillió euró, melyet részben a csigaszövetkezeti tagok által összeadott alaptőkéből biztosítottak (közel 600 000 euró), a többit banki kölcsönből fedezték.

A háromszéki szaktanácsadók több mint két évvel ezelőtt szakmai találkozók szervezésével, sajtókampánnyal ismertették az új gazdasági lehetőséget. Azóta nagyon sok pró és kontra vélemény hangzott el, de úgy látszik, sokakat meggyőzött a nyereségesnek tűnő vállalkozás. Mára bebizonyosodni látszik, hogy az egyik mezőgazdasági alternatívát felmutató kezdeményezésnek van jövője.

Már kezdettől jó kezekbe került a bejegyzett csigaszövetkezet sorsa, hiszen Marcel Macriş elnök tervei sorra valósulnak meg. Induláskor a feldolgozóktól való függőséget kívánták kiiktatni, ezért tervezték meg a saját üzem létesítését. Jelenleg a szövetkezet 213 tagot számlál, és a csigatenyésztő terület meghaladja a száz hektárt. A tagok az ország huszonnyolc megyéjéből verbuválódtak, Háromszékről tizenhét személy (ugyanennyi tenyésztőteleppel) állt be a részvénytársaságként működő szövetkezetbe.

A szakterületen és általában a mezőgazdaságban a feldolgozó és értékesítő szövetkezet premiernek számít. A tagok által leadott évi közel ötezer tonnára becsült csigát a feldolgozó 2,5 eurós áron veszi át, a feldolgozás után az értékesítési ár közel 22 euróra rúg kilónként. A szövetkezeti tagok a feldolgozás során nyert haszonból év végén részesednek.

A most avatott feldolgozó az összes uniós előírásnak megfelel, ISO 22000 minősítéssel és HAACP-rendszerrel is rendelkezik, a biobizonyítvány megszerzése pedig folyamtaban, utóbbi magasabb eladási árat biztosít majd. Az országban még két csigafeldolgozó üzemet építettek, egyiket Szebenben, a másikat Hátszegen, de egyikük sem képes a teljes feldolgozás biztosítására. A keresztvári gyárban az elmúlt napokban tartottak próbaüzemelést, augusztustól ténylegesen is elkezdik a feldolgozást, a csigahúst pedig konzerv formájában, fagyasztva vagy félkész termékként forgalmazzák. Az egész éves termelés piaca már biztosított, a szövetkezet ugyanis részt vett Berlinben a konyhaművészeti kiállításon, ahol német cégek és luxuséttermek az egész mennyiséget leszerződték. A nyugati országokban és Észak-Amerikában a csiga az étkezési kultúra része. Nem érvényes ez nálunk, pedig a csigahús a görögök és a rómaiak körében ősidőktől fogva ínyencségnek számított. Ma előszeretettel fogyasztják (természetesen, akinek zsebe megengedi, hiszen cseppet sem olcsó) Franciaországban, Olaszországban, Spanyolországban, Németországban és Ausztriában. Az első, csigatenyésztéssel foglalkozó kutatóállomást az olaszok nyitották ezelőtt harminc évvel. Ma a fogyasztott csigahús több mint 95 százaléka csigatelepről származik, a zöld pártok ugyanis ellenzik a csigák gyűjtését a természetből. A legtöbb csigatenyésztő telep (közel 9000) Olaszországban található, majd Görögország következik.

A csigahús nagyon egészséges élelmiszer, fehérjetartalma 16, zsírtartalma pedig csak 1 százalék körüli. A hús aminosav-összetétele és a kiválasztott nyálváladék révén jól használható a gyomorfekély és légzőszervi betegségek gyógyítására, telítettzsírsav-tartalma pedig megelőzi a koleszterinlerakódást.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint a Sepsi OSK bejut a Román Kupa döntőjébe?
eredmények
szavazatok száma 1170
szavazógép
2008-06-03: Gazdakör - Ferencz Csaba:

Virágos egyetértés (Kertbarátok találkozója)

Kertbarátok találkozója — virágos Székelyföldben gondolkodnak
A Magyar Köztársaság Kulturális Koordinációs Központja szervezésében három székelyföldi helyszínen tartják a Kertek és Gazdák Európában című rendezvényt, melynek fő meghívottjai a Duna Televízió Gazdakör műsorának készítői. Az apropót minden bizonnyal a közkedvelt, ám az utóbbi időben kissé háttérbe került műsor 15. évfordulója adta, de a fiatal gazdák szövetsége, illetve egy virágmagokat forgalmazó cég is bemutatkozott.
2008-06-03: Gazdakör - Ferencz Csaba:

Hírlugas

Bővülő szolgáltatások
A szarvasmarhatartók megyei egyesülete bővíteni szeretné szolgáltatásait tagjainak. Ezért a vezetőtanács úgy határozott, hogy a tagok állatállományának ásványi anyagokkal (pl. nyalósóval) való ellátását is felvállalja. A másik lehetőség a tagok banki kölcsönökhöz való hozzájutását hívatott elősegíteni.