Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Hírlugas

2008. június 3., kedd, Gazdakör
Bővülő szolgáltatások

A szarvasmarhatartók megyei egyesülete bővíteni szeretné szolgáltatásait tagjainak. Ezért a vezetőtanács úgy határozott, hogy a tagok állatállományának ásványi anyagokkal (pl. nyalósóval) való ellátását is felvállalja. A másik lehetőség a tagok banki kölcsönökhöz való hozzájutását hívatott elősegíteni.

Így a megyei irodánál a tagok számára a bankok által igényelt gazdasági előszámításokat is elvégzik. A sepsiszentgyörgyi iroda naponta 9 és 13 óra között áll a tagok rendelkezésére, telefonszám 0267 310 020.

Incze Péter

Nem csökken az uniós támogatás

A mezőgazdaságra és a vidékre jutó európai uniós pénz 2013-ig biztosan nem csökken — közölte Tabajdi Csaba európai parlamenti képviselő azt követően, hogy az Európai Parlament mezőgazdasági bizottsága megkezdte a közös uniós agrárpolitika öt évvel ezelőtti reformjainak felülvizsgálatáról az Európai Bizottság által múlt héten előterjesztett jogszabálycsomag tárgyalását. Néhány részletkérdésben azonban változás várható, különösen aggályos az a javaslat, amely a támogatható birtokméret határát 0,3-ról 1 hektárra emelné.

Génmódosított növények termesztését támogatják

A sertés- és marhahús ára az előző tíz évhez képest hozzávetőleg húsz százalékkal magasabb szinten áll be, a búza, a kukorica és a sovány tejpor ára 40—60 százalékkal, a cukoré 30 százalékkal növekszik a következő évtizedben az ENSZ és az OECD előrejelzése szerint. A két szervezet szerint szükség van a génmódosított termékekre. Még legalább tíz évig a jelenlegi válság előtti szint felett maradnak a globális élelmiszerárak — áll a két világszervezet közös felmérésében. A jelentés egyebek mellett azt a következtetést vonja le, hogy tekintettel a magas árakra, a legszegényebb országoknak több humanitárius segélyre lesz szükségük, és síkraszáll a genetikailag módosított növények nagyobb mértékű hasznosítása, illetve a bioüzemanyag-program újragondolása mellett. Ez utóbbi vonatkozásában az EP szakbizottsága szerint is ejteni kellene azt a célkitűzést, amelynek értelmében a felhasználást tíz százalékra kellene növelni az Európai Unióban. A testület július közepén szavaz a jelentésről.

Jegelt rendelkezések

Három nappal hatálybalépése előtt a horvát mezőgazdasági, halászati és vidékfejlesztési minisztérium elhalasztotta annak az uniós jogszabálynak az életbeléptetését, amely miatt a külföldiek tej- és hústermékeket nem vihettek volna be Horvátország területére. Az eredeti rendelkezés szerint csak akkor lehetett volna akár egyetlen, hús- vagy tejterméket tartalmazó szendvicset bevinni, ha a tulajdonosa hivatalos állat-egészségügyi igazolással rendelkezik róla. Zágrábban a rendelet alkalmazását 2009 januárjáig elhalasztották, mert a turisztikai cégek nyomására belátták, hogy komoly problémákat okozna a hamarosan kezdődő idegenforgalmi szezonban, ha a határátkelőkön a vámosok minden szendvicset, húskészítményeket vagy tejtermékeket elkoboznának a turistáktól.

A magas benzinárak ellen tiltakoztak

Több olajraktárt is elfoglaltak Franciaországban a múlt héten a magas benzinárak ellen tiltakozó gazdák, miközben a halászok két hete tartó tiltakozó megmozdulása is folytatódott. Egy Marseille közeli olajraktárnál az elégedetlen halászok összecsaptak a kivezényelt rendőrökkel; ketten könnyebben megsérültek. Tiltakozó megmozdulásokat tartanak még Bretagne-ban, az Alpok közelében található Annecyban, több normandiai kikötővárosban, valamint Toulouse, Dijon és Montpellier környékén. A gazdák szerint Franciaországban az üzemanyagárak átlagosan hetven százalékkal emelkedtek 2003 óta. Egyébként nem csak a magas benzinár ellen, hanem egyéb költségeik növekedése miatt is tiltakoznak a gazdák. Miután a közúti teherszállítók jelezték, hogy ők is csatlakozni kívánnak a megmozduláshoz, a francia közlekedési államtitkár bejelentette: a kormány olyan törvényjavaslatot terjeszt a parlament elé, amely alapján a teherszállítóknak az üzemanyagár emelkedése miatti pluszköltségeit a megrendelők kötelesek ezentúl kifizetni. A magas benzinárak elleni tiltakozás azonban már túllépett Franciaország határain: sztrájkot hirdettek a portugál, spanyol és olasz halászok is.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint a Sepsi OSK bejut a Román Kupa döntőjébe?
eredmények
szavazatok száma 1170
szavazógép
2008-06-03: Gazdakör - Incze Péter:

Feldolgozóüzemet avattak (Csigatenyésztés)

Csigák a tenyésztőtelepen — külföldre szállítják
A múlt héten Keresztváron hivatalosan is felavatták az ország első biocsiga-feldolgozóját. A beruházás összértéke közel kétmillió euró, melyet részben a csigaszövetkezeti tagok által összeadott alaptőkéből biztosítottak (közel 600 000 euró), a többit banki kölcsönből fedezték.
2008-06-03: Világfigyelő - x:

Elhunyt Fejtő Ferenc

Fejtő Ferenc történész, újságíró, Kelet-Európa-szakértő 98 éves korában, szívroham következtében hunyt el. A párizsi Notre-Dame-székesegyház mellett található Hotel Dieu kórházban tegnap érte a halál, ahova egy héttel ezelőtt tüdőembóliával szállították be.