Elhunyt Bardocz BarnaA míves csodák mestere hazatért

2008. június 21., szombat, Kultúra

Bardocz Barna egyik jeles munkája, a Széchenyi-egyetem rektori jogarának bemutatásán

Meghalt Győrben egy Mester, aki harminc évvel ezelőtt a Székelyföldről, az erdővidéki havasok öleléséből indult, hogy a lelkébe tarisznyált útravalót, Erdély, a magyarság ősi kincseit saját ,,szavaival", fémbe, fába, kőbe álmodott legendáival, míves-csodás alkotásaival, ékszereivel Győrnek, a világnak ajándékozza.

Meghalt Bardocz Barna ötvösművész, aki a mesék földjén — Benedek Elek szomszédjában —, Nagybaconban született 1946. október 10-én. Marosvásárhelyen, majd a budapesti iparművészeti főiskolán végezte tanulmányait, ahol Hefter László évfolyamtársa volt, barátja lett. A neves győri üvegművész szerint Bardocz Barna mindenkor a saját útját járta.

Azt csinálta, amiben hitt, és két végéről égette gyertyaéletét. Soha nem engedett sem a divatnak, sem a hatalomnak, boldogan csinálta, amire rendeltetett. Szobraival, plasztikáival a családjától, a Teremtőtől kapott hűség üzenetét adta tovább.

Az elmúlt talán másfél évtizedben a nagy murális munkák híján saját birodalmába, a kövek, ékszerek, színek és fények, az arany és az ezüst örökkévaló világába vonult vissza. A régi mesterek szemébe nézve tanulmányozta a csipkeszövés mintáit, és saját művekké — ékszerekké —, nyakpántokká, nyakláncokká, rekeszzománccal díszített kitűzőkké, medálokká, gyűrűkké adaptálta az ősi textiltechnikát. Bardocz Barna különös, egyedi színfoltot teremtett a kortárs ötvösművészet hagyományokat tisztelő ágában.

Meghalt Bardocz Barna, akinek a földi pályán 62 esztendő adatott. Haza akart térni a székely hegyek közé, most végleg hazaért... (-)

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
A megyei önkormányzati választásokon mely párt tanácstagjelöltjeit támogatja?













eredmények
szavazatok száma 1788
szavazógép
2008-06-21: Kultúra - Farcádi Botond:

Hol húzódnak a Balkán határai? (Caragiale Zűrzavaros éjszakája az M Stúdió előadásában)

Kreatív rendezői koncepció, remek színészi játék, ötletes díszlet — ezek és talán még sok egyéb dolog kellett ahhoz, hogy a sepsiszentgyörgyi M Stúdió által bemutatott Caragiale-komédia, a Zűrzavaros éjszaka igazán sikeres, nevettető előadás legyen. Hiszen egyáltalán nem könnyű színpadra vinni egy Caragiale-darabot, ezt mindenki tudja, aki ismeri a román író műveit. Főként, ha a nagy román klasszikus vígjátékát magyarul adják elő, hiszen bármennyire jó fordítások születtek is, az eredeti szövegben jelen levő nyelvi humor nem jöhet át teljesen.
2008-06-21: Képzőművészet - Bogdán László:

A Vajda Lajos Stúdió kiállítása a Galériában

ef Zámbó István: Szerelmes telefon
1. Előzmények
Sepsiszentgyörgyön immár másodszor mutatkozhatott be a szentendrei Vajda Lajos Stúdió. Emlékezzünk, még 1990-ben Baász Imre szervezte első szentgyörgyi kiállításukat. A mostani, hihetetlenül sokszínű tárlat meggyőzően bizonyítja, hogy a Vajda Lajos Stúdió továbbra is a kortárs magyar művészek egyik fontos — és nem árt még az elején hangsúlyozni — nyitott műhelye.