Romániával egyesülne három bolgár megye

2018. január 5., péntek, Belföld

Három északnyugat-bulgáriai megye lakóinak szervezne népszavazást, hogy Bulgárián belül autonómiát vívjanak ki, vagy egyesüljenek Romániával – közölte a Nova televízióval Boris Kamenov, aki a bulgáriai korrupcióval indokolta kezdeményezését. 


„Nem szabad partnereknek lennünk a korrupcióban” – mondta, hozzátéve: Bulgária északnyugati részének lakói mindig is a „valós demokráciáért” küzdöttek. Arra a kérdésre, hogy mi az oka, hogy az északnyugati megyék Románia részévé akarnak válni, Kamenov habozás nélkül azt válaszolta: a román igazságügyi rendszer hatékonyabb. „Az ő igazságügyi rendszerük sokkal demokratikusabb és reformáltabb” – jelentette ki a Montana, Vidin és Vraca megyében indult szeparatista mozgalom elindítója. Azt is elmondta: Romániának is benyújtja majd a hozzácsatolási kérelmet, amint a régió elnyeri függetlenségét. Arra a kérdésre, olyanná válik-e majd a három bolgár megye, mint Barcelona, Kamenov úgy felelt: Északnyugat-Bulgáriának „olyan férfira van szüksége, mint Puigdemont”, Katalónia leváltott miniszterelnöke és a katalán függetlenségi népszavazás kezdeményezője.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1546
szavazógép
2018-01-05: Életutak - Demeter J. Ildikó:

Hosszú túra az élet (Egy háromszéki mesterember /2./ )

Küzdelmes sorsot mondhat magáénak a 86 éves Gúzs Sándor, az Erdélyi Kárpát Egyesület háromszéki osztályának legidősebb tagja. A mögötte levő, változásokban bővelkedő évtizedek már történelemmé váltak, ezért is érdemes megörökíteni a nehéz idők hétköznapjait. Idősen is aktív kortársunk száz évre visszanyúló emlékeinek első részét lapunk december 30-ai számában közöltük, most pedig a közelebbi, időközben sokak számára megszépült múltat elevenítjük fel.
2018-01-05: Belföld - :

Kitiltották a Kárpátia énekesét

A marosvásárhelyi táblabíróság jogerősen 9 ezer lej pénzbírság kifizetésére kötelezte, és három évre eltiltotta a romániai fellépésektől Petrás János Lászlót, a Kárpátia rockegyüttes énekesét. A 2017. december 27-én kimondott ítéletről a Csíki Hírlap számolt be tegnapi számában.