A beoltottak nem terjesztik a vírust

2021. február 24., szerda, Magazin

A Pfizer-BioNTech kettős által fejlesztett vakcina megakadályozza az izraeliek túlnyomó többségének megfertőződését, ez az első bizonyíték arra, hogy az immunizáció sikeresen véd a koronavírus terjedése ellen. Egy előzetesen kiszivárgott jelentés ugyanis arra a következtetésre jutott: az oltás megakadályozza, hogy a tünetmentes hordozók továbbadják a fertőzést.

A gyártók mRNS technológián alapuló oltóanyaga – amivel tavaly december 20-án indult az oltás Izraelben – 89,4 százalékban hatékonyan megelőzte a laboratóriumi igazolt fertőzéseket – írja a Bloomberg egy idő előtt kiszivárgott tanulmányra hivatkozva. Az érintett gyógyszergyártók és az ország egészségügyi minisztériuma együtt dolgozott a megfigyeléseken, azonban annak eredményeit még nem vizsgálták felül szakértők. Az eredményekről a Der Spiegel is beszámolt. A német lap vasárnapi cikke szerint a tanulmány nagy megfigyelési számokra épített.

Izraelből sorozatosan érkeznek a kedvezőbbnél kedvezőbb beszámolók a vakcinák kapcsán, nem véletlenül, hiszen lakosságarányosan a közel-keleti állam áll a legjobban a beoltás tekintetében. A lakosság közel fele már legalább az első oltását megkapta. Az izraeli hatóságok a vasárnapi eredményektől függetlenül már szombaton azt közölték, hogy a Pfizer-BioN­Tech vakcinája 99 százalékban megakadályozza a vírus okozta haláleseteket.

A laboratóriumi vizsgálatokkal igazolt fertőzésekkel kapcsolatos, most megjelent korai eredmények azért fontosak, mert arra utalnak, hogy a vakcina megakadályozza a tünetmentes vírushordozókat abban, hogy továbbadják a fertőzést. Ez eddig nem volt ennyire egyértelmű – jegyzi meg a Bloomberg. A fertőzés ilyen módon történő megszakítása kulcsfontosságú tényező, hiszen jelenleg olyan környezetben vagyunk, ahol minden kormány a saját országa újranyitásán dolgozik.

A gyártók csak annyit erősítettek meg, hogy az Izraelből származó adatok elemzésén jelenleg is dolgoznak, és annak eredményeit azonnal megosztják, amint elkészül.

A szóvivők nem kívánták kommentálni az előzetesen kiszivárgott tanulmány eredményeit. (portfolio.hu)

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1297
szavazógép
2021-02-24: Magazin - :

Mesés receptkönyvvel köszöntik Bodor Ádámot

Mesés receptkönyvvel köszönti 85. születésnapja alkalmából Bodor Ádám Kossuth-díjas írót, a nemzet művészét a Szépirodalmi Figyelő.
2021-02-24: Faluvilág - Kisgyörgy Zoltán:

Arculatváltás Málmartja felett

Már a fél évszázaddal ezelőtti közigazgatásban is gondot okozott Uzon nagyközség és térségének gazdaságföldrajzi helyzete. A Székelyföld és Barcaság érintkezésénél még az egykori tartományi határvonal alakulását is meghatározta, ez a település és környéke volt a Sepsiszentgyörgytől délre eső közigazgatási térségrendezés súlypontja.