Teret hódítanak a gyógynövények

2021. március 16., kedd, Gazdakör

Egyre több háromszéki gazda érdeklődik a gyógynövénytermesztés iránt. Sok esetben egy egészségesebb életmódra való átállás okán fordulnak a gyógynövények és az ezekből készült termékek – teák, tinktúrák, kenőcsök, egyebek – felé. Mások a kisebb felületű mezőgazdasági területek hasznosítása érdekében termelnének gyógynövényeket – a gyógynövénykultúrák esetében már tíz árra is kérhető területalapú támogatás. Helyi szinten nemigen van lehetőség az ágazati szaktanácsadásra, így a Székely Gazdaszervezetek Egyesületének háromszéki falugazdászai Székelykeresztúron – amely környékén hagyománya van a gyógynövények termesztésének – tájékozódtak a gyógynövénytermesztés lehetőségeiről, beleértve a feldolgozást, értékesítést is. A falugazdászok korábban Demeter Ferenc mikóújfalusi polgármesterrel is egyeztettek, az elöljáró szerint az Olt mente megfelelne a célnak.

A háromszékieket Miklósi Ildikó és Flórián Albert, a Székely Herbárium Egyesület, Bákai Magdolna, a Civitas Alapítvány képviselője fogadta Székelykeresztúron, jelen volt Ladó Hunor és Hatos György falugazdász is.

Már az elején elhangzott: a gyógynövénytermesztés a több lábon álló gazdaság egyik pillére lehet. Nehéz csak erre alapozni egy gazdaságot, hiszen a nagybani termelés során számos akadállyal szembesülhet a gazda. Nehéz piacot találni a nagy mennyiségű termésnek, ha pedig a gyógynövényeket feldolgoznák, a kereskedelmi forgalmazáshoz számos engedélyt be kell szerezni, lényegében minden termék esetében a gyógyszerekhez hasonló az engedélyeztetési procedúra. Kisebb mennyiségben azonban, családi használatra, a baráti, ismerősi kör ellátására megvan a lehetőség. A termeszthető gyógynövények sora hosszú: levendula, körömvirág, citromfüvek, menták, zsálya és még sok növény található a listán. Ezek friss, szárított vagy feldolgozott állapotban fogyaszthatók, illetve használhatók.

A szakemberek elmondták, igény esetén bemutatókkal tudnak hozzájárulni például táborok programjához – kezdve a vadon élő vagy termesztett gyógynövények ismertetésével egészen a feldolgozási lehetőségekig: fürdő- és fűszersók, kenőcsök, szappanok, gyógynövényes ecetek, olajok, kenőcsök előállítása, teaáztatás, gyógynövényes festéseljárások, gyógynövény-felismerő verseny, dísztárgyak készítése gyógynövények felhasználásával. Ugyanakkor segítséget tudnak nyújtani a gyógynövény-szaporítóanyag beszerzésében is.

A bemutatók szervezésében, a szaporítóanyagok beszerzésében, a gyógynövénytermesztéssel kapcsolatos szaktanácsadásban a falugazdászok tudnak segítséget nyújtani, a Kovászna megyeiek a 0756 726 286-os telefonszámon érdeklődhetnek, lehetőség van egyéni vagy kiscsoportos konzultációra is.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1297
szavazógép
2021-03-16: Faluvilág - Kisgyörgy Zoltán:

Málnásnál megpihent a történelem

Málnás az Olt-völgy utolsó régi települése. Hol önállóvá, hol csatolttá parancsolta a közigazgatás. Gyógyfürdő létesült borvizes helyein, s jó ideje már, hogy Zalánpatak is Málnás községhez tartozik. Jelenleg korszerűsítik a községközpontot, újjászületés előtt áll Málnásfürdő, Zalánpatakon pedig közművesítési program vette kezdetét, tájház várja a látogatót, újabb könyv jelent meg róla, s egy álom is született, mely életre keltene egy jelképes kis üvegfúvó műhelyecskét a valamikori Évegcsűrben.
2021-03-16: Gazdakör - Bokor Gábor:

Háztáji disznót, mindannyiunk egészségére (Jegyzet)

Visszakozott az agrártárca, s a kormánnyal egyetemben lemondott arról, hogy életbe léptesse azt a rendelettervezetet, mely korlátozta volna a háztáji gazdaságokban hizlalható sertések számát, a bűvös számot ötben állapítva meg. Örvendenek a kisgazdák, úgy értékelik, végre valaki az ők szavukat is meghallgatta, figyelembe vette a döntéshozatalban.