Hétvégi szórakozásunk: a vásárlás

2024. március 28., csütörtök, Máról holnapra
Farkas Réka

Fogyasztói társadalmunk nagy buktatója, hogy a vásárlás lett az isten. Kell az új cipő, ruha, ezt diktálja a divat, kell a nagyobb tévé, az eddiginél is okosabb telefon, a századik játék a gyereknek, hadd érezze szeretetünket.

Millió megmagyarázhatatlan, indokolatlan dolgot veszünk, erre buzdítanak lépten-nyomon a reklámok, akciók, hétvégéken már nem kirándulni, színházba, moziba járunk szórakozni, hanem bevásárló körutakra, nem együtt töltjük szabadidőnket, hanem egymás mellett egy-egy nagy üzlet forgatagában. Sarkítva kicsit, de ilyenné vált életünk, a növekvő életszínvonal, kicsit több megkeresett pénzünk ára ez.

Nem csoda hát, hogy hatalmas felháborodást váltott ki a lakosság körében az egyelőre csak meglebegtetett hétvégi boltzár. A kereskedők szövetsége kérte a kormánytól, hogy mérlegelje: szombat-vasárnap délután, esetleg legalább a hét utolsó napján országosan, egységesen tartsanak zárva az üzletek. Több forgatókönyv létezik, van amelyik a nagy bevásárlóközpontokra, üzletláncokra vonatkozna, más a kis, lakónegyedbeli boltokra is – egyelőre a közvélemény tesztelése folyik.

Amint az várható volt, a polgárok nagy része ellenzi az elképzelést. Egész héten dolgozunk, nincs időnk vásárolni, csak szombaton és vasárnap – hangzik a legnyomósabb érv. Pedig csupán megszokás és szervezés kérdése, mi, idősebbek éltünk időket, amikor szombat délben minden bezárt, s a nagy nyugati országok – Németország, Franciaország, Svájc, Ausztria stb. – lakói sem haltak éhen, pedig nagyon szigorú szabályok „sértik” az ott élők „szabad vásárlási jogát”. És dolgoznak ott is az emberek egész héten, mégis beszerzik valahogy a napi betevőt.

Megszoktuk, így kényelmes, pedig gondolhatnánk a bolti eladókra, akiknek nincs hétvégi szabadnapjuk, többnyire minimálbérért gürcölnek szombaton és vasárnap is, hogy mi vásárolhassunk. Egyebek mellett ez a hétvégi boltzárat kérő kereskedők érve is: egyre nehezebben találnak alkalmazottat.

A jelek szerint a kormányt meglepte a kérés. A miniszterelnök ötölt-hatolt, elemzik az ügyet, de ők nem szabhatják meg, mikor vásároljanak az emberek. Különösen szuperválasztási évben nem mehetnek szembe a népakarattal. Persze valószínűbb, inkább azt tapogatják, mi lenne a nagy multicégek számára a megfelelőbb. Ne legyenek illúzióink, a mindenkori román kormányok számára a tömegek igényénél nyomósabb a nagy nemzetközi pénzgyárak akarata. Azonban addig is, amíg döntés születik, mi elgondolkodhatunk: valóban életbe vágóan fontos számunkra a hétvégi nyitvatartás? Tényleg nem tudjuk szombat délig, délutánig lebonyolítani a szükséges vásárlásokat? Boldogabbak leszünk, jobban élünk, ha vasárnap is az üzletekben rohangálunk? Nem lenne jobb, ha legalább hétvégén egy kis pihenőt tartanánk a vásárlási őrületben?

 

Fotó: Pixabay

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1775
szavazógép
2024-03-28: Közélet - Demeter J. Ildikó:

Százával születtek írott tojások

Tizenkét napig tartó tojásíró maratont szervezett Sepsiszentgyörgyön a Guzsalyas Alapítvány, és van is jövés-menés a Míves Házban: a múlt hétfőn megnyitott emeleti műhelyben naponta több osztálynyi diák fordult meg, ezen a héten pedig megduplázódott a létszám, ezért a lenti termet is a tojásíróknak rendezték be.
2024-03-29: Elhalálozás - :

Elhalálozás