Krisztus a kereszten

2024. március 29., péntek, Kiscimbora

Mikor Krisztus urunkat elfogták, megkötözték, és fűzfavesszővel verték, akkoriban a fűzfa tele volt tüskével, de a fa úgy megsajnálta Krisztus urunkat, hogy a tüskéit mind elhullajtotta, az ágait többet az ég felé föl nem eredeztette, hanem lehajtotta a föld felé, és örökre megszomorodott. Úgy is hívják, hogy szomorúfűz, és azóta nincs neki egy árva tüskéje sem.

  • Gyurkó-Henning Luca rajza
    Gyurkó-Henning Luca rajza

Később, amikor Jézust felfeszítették a keresztfára, igen megszomjazott. Mikor vizet kért, a katonák egy ecettel átitatott rongyot nyomtak a szájához. De a méhek megkönyörültek rajta és vizet vittek neki, hogy enyhítsék a szomját. Akkor Krisztus, köszönetképpen, megáldotta őket:
– Mostantól ne vizet, hanem mézet hordjatok!
Azóta készítenek a méhek mézet.

A mesék forrása: Kerek élet fája – Jeles napok mesekalendáriuma; Bajzáth Mária válogatása

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1297
szavazógép
2024-03-29: Kiscimbora - :

A húsvéti locsolkodás meg a piros tojás legendája

A húsvéti locsolkodás és a piros tojás az Úr Jézus föltámadásának emlékét őrzi. Bár Krisztus urunk meghalt a kereszten, eltemették, harmadnapra mégis föltámadt. Az emberek vitték mindenfelé a nagy hírt:
– Föltámadt az Úr Jézus! Föltámadt a Mester!
2024-03-29: Kiscimbora - :

Locsolóversek

Kinyílott az aranyeső,
én voltam ma a legelső,
aki kora reggel
locsolkodni kelt fel.