Mi, hol, mikor?

2009. december 17., csütörtök, Mi, hol, mikor?
Könyvbemutató

* A kézdivásárhelyi Céhtörténeti Múzeum Incze László Termében ma 17 órakor Demeter Lajos sepsiszentgyörgyi történész bemutatja Cserey Zoltán történész Önkormányzatiság és katonai hatalom Háromszéken a 18—19. században című könyvét.

* A sepsiszentgyörgyi Sugás vendéglő konferenciatermében ma 17 órától bemutatják Gáspár Jolán Andrea grafológus Üzen az írás című könyvét, a grafológia tudományát ismertető sorozat első magyar nyelvű kötetét. (józsa)

* A sepsiszentgyörgyi Sugás vendéglő Kifli Termében szombaton 18 órától tartják dr. Szőcs Géza közíró, fizikus A szülőföld hangja című riportkötetének bemutatóját. A múltidéző könyvet ismerteti és a szerzőt faggatja Sylvester Lajos. Házigazda Fülöp László vendéglő- és szállodatulajdonos. A 400 oldalas kötet háromszéki és Kárpát-medencei magyar intézmény- és településbemutatókat, közéleti személyek és pedagógusok portréit tartalmazza, 1962-es időszeletben bemutatja 320 háromszéki iskolamester arcképét.

Zene

* A sepsiszentgyörgyi színház nagytermében ma 19 órától Mindenki karácsonya címmel jótékonysági hangverseny lesz. A rendezvény bevételét a sepsiszentgyörgyi rászoruló gyermekek és idősek javára ajánlják fel a szervezők. Fellép: Herczku Ágnes és zenekara, a sepsiszentgyörgyi Református Kollé­gium kórusa, a Ritmo del Flamenco, a NemEz együttes, Márton Lóránt és zenekara.

* A sepsiszentgyörgyi Plugor Sándor Művészeti Líceum a temesvári eseményekre emlékezik adventi hangversenyén ma a Szent József-plébániatemplomban a 18 órai mise után.

* A sepsiszentgyörgyi színház előcsarnokában ma 22 órától a brassói és sepsiszentgyörgyi fiatal muzsikusokból álló The Others funkyzenekar játszik.

* A sepsiszentgyörgyi szimfonikushangverseny-évad következő koncertje pénteken 19 órától lesz a színház nagytermében. Erre is érvényesek a hangversenybérletek. Műsoron válogatás Johann Strauss, Lehár Ferenc, Johannes Brahms, Kálmán Imre, Ernesto de Curtis és Eduardo di Capua zeneszerzőknek a decemberi ünnepkörhöz kapcsolódó műveiből. Fellép az Olaszországban élő Laura Niculescu és a sepsiszentgyörgyi Dancs Annamari. Karmester: Ovidiu Dan Chirilă.

* A kézdivásárhelyi Vigadó Art Caffe pincéjében pénteken 21 órától Flamenco Pasion-koncert lesz. Az együttes tagjai: Fodor Réka (ének és tánc), Lucas Molina (tánc és cajon), ifj. Gáspár Álmos (gitár), Asztalos Zsolt (cajon). A koncertet a kovásznaiak vasárnap 20 órától láthatják a városi művelődési házban.

Színház

* A Kézdivásárhelyi Vá­rosi Színház ma 19 órakor bemutatja a Don Quijote című kópéjátékot. Cervantes Az elmés és nemes Don Quijote de la Mancha című regényét a darab rendezője, Csáki Csilla alkalmazta színpadra. A következő előadás szombaton 19 órától.

* A sepsiszentgyörgyi M Stúdió a kultúrpalota Lajtha László Stúdiótermében pénteken és szombaton 19 órától bemutatja William Shakespeare Hamlet című tragédiája alapján készült fizikai színházi előadását. Rendező: Uray Péter. A jegy ára 10 lej, a kedvezményes jegyár (diákok és nyugdíjasok vehetik igénybe, igazolvány felmutatásával) 5 lej. A helyek száma korlátozott, kérik, a jegyet idejében vásárolják meg a központi szervezőirodában.

Karácsonyi vásár

Sepsiszentgyörgy Polgármesteri Hivatala szervezésében a Szabadság téren (az Erzsébet park előtti sétányon) mától december 24-ig naponta 11―19 óráig látogatható a vásár, amelyet Antal Árpád András polgármester nyit meg ma 11 órakor. Fellép a Református Kollégium kórusa és az Ida Aerobic. A mai további műsor: 15.15-től a Székely Mikó Kollégium kórusa, 16 órától a Plugor Sándor Művészeti Líceum tanulói verseket, román és magyar karácsonyi dalokat adnak elő. Mindennap 12―16 óráig a gyermekek pónilovas kocsin kocsikázhatnak. Gyermekváros is várja a kicsiket.

Kiállítás

* A sepsiszentgyörgyi Székely Nemzeti Múzeum Gyárfás Jenő Képtárának előterében pénteken 18 órakor Magyarosi Imola művészettörténész megnyitja Koszta Ervin festő, rajztanár egyéni tárlatát. Házigazda: Sántha Imre Géza. A kiállítás január 15-ig látogatható.

* A kézdivásárhelyi Vigadó kistermében pénteken 17 órakor filmplakát-kiállítás nyílik, válogatás Papp Ernő és László László magángyűjteményéből. A megnyitó érdekessége egy 16 milliméteres tekercsről vetített, 70-es évekbeli román film magyar felirattal.

Állásbörze

A megyei munkaerő-foglalkoztatási hivatalnál nyilvántartott állásajánlatok: egy-egy polgári építkezési üzemmérnök (főiskola), víz- és nehézvízlaboráns (szakképzett — szk.), kereskedelmi ügynök (középfokú végzettség — kf.), pénztáros (kf.), báros (szk.), gépkocsiszerelő (szk.), üvegfúvó (szk.), fűtő gőz- és forró vizes kazánra (szk.), sofőr nehézgépjárműre (szk.), épületgondnok (kf.), két-két pincér (szk.), elárusító (szk.), cukrász (szk.), három általános orvosasszisztens (szk.), öt ács (szk.), hat kereskedelmi dolgozó (kf.), tíz szakképzetlen konfekciós munkás, húsz szakképzetlen munkás, huszonöt kézi csomagoló, harminc textilkonfekciós (szk.).

Röviden

Táncház. Kézdivásárhelyen a Vigadó kistermében ma 16 órától táncház gyermekeknek. Zenél a Folker együttes.

A mozi varázsa. Sepsiszentgyörgyön a Babeş―Bolyai Tudományegyetem új, Stadion utcai épületében, a második emeleti 25-ös teremben ma 18 órától dr. Nagy Attila Fontosabb filmkategóriák. Biblikus események megfilmesítése témával tart előadást. A részvétel ingyenes.

Pinceklub. A sepsiszentgyörgyi városi művelődési ház Pinceklubjának évzáró találkozóján ma 19 órától a Terefereklub meghívottja Tamás Sándor jogász, lapszerkesztő, Kovászna Megye Taná­csának elnöke. Téma: Milyen évet zárunk? Mire várhatunk 2010-ben? Házigazda: Matekovics János.

Bál. A sepsibodoki kultúrházban szombaton 20 órától bál lesz.

Felkészítő. A sepsiszentgyörgyi Plugor Sándor Művé­szeti Líceum drámatagozata pénteken 16.30 órától felvételi felkészítőt tart az iskola drámatermében nyolcadikosoknak. Telefon: 0740 578 725.

Találkozó. A szívbetegek sepsiszentgyörgyi egyesülete ma 17 órától tartja találkozóját a megyei kórház étkezdéjében. Kiosztják az ingyenes influenzaellenes oltóanyagot is.

Áramszünet. Ojtozban szombatig naponta éjféltől 15 óráig, ma 10―13 óráig Kökösbácsteleken az 1-es transzformátor körzetében, 8―15 óráig Oltszemen a 2-es transzformátor körzetében szünetel az áramszolgáltatás.

Elzárják az ivóvizet Sepsiszentgyörgyön ma 9―12 óráig a Bánki Donát utcában, az Ág utcának a Bánki Donát és a Császár Bálint közötti szakaszán, a Gyümölcsös (Rét) utcában, a Textiles sétá­nyon, a Császár Bálint utcai 6-os tömbházban és a Mikes Kelemen Főgimnázium bentlakásában.

Hitvilág

A kézdivásárhely-kantai plébánia ma 9 órától adventi ifjúsági lelkinapot tart a kézdi-orbai kerület fiataljainak. A találkozó témája: Küldetésem az életben. Kis- és nagycsoportos munka, beszélgetések, előadások lesznek, és meglepetéseket is tartogatnak a résztvevőknek. A lelkinap 14 órakor közös ünnepi szentmisével zárul.

Kék fény

Lopások. A bölöni rendőrök szombaton azonosították B. Dorin (30) helybeli lakost, aki nem tudta megmondani, honnan van a kerékpár, amelyen pedálozik. Kiderült, hogy a biciklit aznap éjféltájt egy lokál elől vitte el. * Vasárnap riasztották a sepsiszentgyörgyi rendőröket, hogy egy élelmiszerboltból egy férfi elvett egy doboz neszkávét. A rendőrök K. Attila (33) helybeli lakosnál megtalálták a 32,90 lej értékű árut, és visszaadták a tulajdonosnak. Mindkét esetben lopás vádjával indult eljárás.

Őrzik az erdőt. Az ünnepek közeledtével a rendőrök fokozottan figyelnek az erdők védelmére, hogy az illegális fenyőfakereskedelmet megakadályozzák. Hétfőn a bardoci rendőrök Cs. György helybeli lakos kocsijában két karácsonyfát találtak iratok nélkül. Szitabodzán T. Alexandru szállított egy méter bükkfát, s ugyancsak a község területén kapták el S. Cătălin Constantin brăilai lakost, aki tizenöt fenyőfát próbált kivinni a megyéből, melyekről nem voltak papírjai.

(Rendőrségi tájékoztató)

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 197
szavazógép
2009-12-17: Sport - x:

Téli olimpiai játékok - Áros Károly

A hódeszka olimpiai bajnokai
Óriás-műlesiklás (2002-től párhuzamos)
Férfiak Nők
1998 Ross Rebagliati (KAN), 2:03,96 Karine Ruby (FR), 2:17,34
2002 Philipp Schoch (SVÁ) Isabelle Blanc (FR)
2006 Philipp Schoch (SVÁ) Daniela Meuli (SVÁ)
2009-12-17: Elhalálozás - x:

Elhalálozás

Elhalálozás
Szívünk mély fájdalmával tudatjuk, hogy a drága jó feleség, édesanya, anyós, nagymama, sógornő, anyatárs és ismerős, az árkosi születésű sepsiszentgyörgyi
id. GYÖNE JÓZSEFNÉ
MIHÁLY IRÉN
volt textilgyári alkalmazott
szíve életének 75., házasságának 56. évében hosszas betegség után megszűnt dobogni.
Drága halottunk földi maradványait 2009. december 18-án 14 órától helyezzük örök nyugalomra a vártemplom ravatalozóházától.
Részvétfogadás a temetés előtt egy órával.
A gyászoló család
4228976