Mi, hol, mikor?

2011. április 14., csütörtök, Mi, hol, mikor?

Csoma-napok
A pénteki program: 9 órától tudományos ülés Kovásznán a Héphaisztosz Szállóban, iskolanapi tevékenységek: diákkerek­asztal, vetélkedők, versenyek, 10 órától a városi művelődési ház nagytermében Nagy Olga: Fütykös rendet teremt,

13 órától a Kőrösi Csoma Sándor Iskolaközpont ünnepi megemlékezése, a Pro Csoma Sándor Egyesület 2011. évi Csoma-díjainak átadása, koszorúzás, 16 órától a szolnoki Laurus Művészeti Iskola Sze­derice tánccsoportja kunsági néptáncokat ad elő, 17 órakor a városi művelődési ház zsebtermében Rohanó idő címmel megnyílik Korodi László és Jaskó Péter kiállítása, 18 órától a pápai Vadvirág néptánccsoport előadása, 19 órától a nagykanizsaiak műsora, 20 órától a Kőrösi Csoma Sándor Diákszínpad bemutatja Mezey Katalin A hely és idő játékai című drámáját (rendezte: Molnár János), 21 órától gálaműsor Csomakőrösön (20.40-kor Kovásznáról busz indul a szövetkezet elől), fellép: a szolnoki Szederice tánccsoport, Csere Andrea, a Kanizsa táncegyüttes, Marton Magdolna, a pápai Vadvirág néptánccsoport.


Színház
* A sepsiszentgyörgyi M Stúdió Mozgásszínház hét végi tavaszi miniévadjának műsora a Lajtha László Stú­dióteremben: pénteken 19 órá­tól az Éden és az Adagio Cantabile, szombaton A Be­hajtó című fizikai színházi előadás, vasárnap a Rendezd magad!
* A kézdivásárhelyi Viga­dóban ma 20 órától a Nagy Mózes Iskola tanulói bemutatják Antoine de Saint-Exupéry A kis herceg című előadásukat. Az iskola tanulói részt vesznek a Comenius-programban, és több mint száz külföldi diák érkezett Kézdivá­sárhelyre. Az ő tiszteletükre adják elő a világhírű könyv színpadi adaptációját. Az előadás részben francia nyelven zajlik, részben vetített francia felirattal. Ren­dezte Józsa Irén és Tamás Annamária tanárnő, segítséget nyújtott Csáki Csilla színházi rendező. A színpadkép kialakításában, a díszletek és kellékek elkészítésében hatalmas szerepet vállalt a Vetró házaspár. Fellép huszonkilenc VII–IX. osztályos, valamint Lestyán Attila X. osztályos tanuló.
* A Csíkszentgyörgyi Szé­kely Góbék szombaton 20 órától a kézdiszentléleki Petőfi Sándor Művelődési Házban bemutatják Tehénfutostatás című műsorukat. A belépő felnőtteknek 10 lej, gyermekeknek 5 lej.


Bábszínház
A marosvásárhelyi Ariel Ifjúsági és Gyermekszínház ma 9.30 és 11 órától a sepsiszentgyörgyi kultúrpalotában bemutatja a másodéves mesterfokozatú bábszínészosztály Játékbolt című előadását.


Tánc
A Háromszék Táncegyüttes a Fodor Sándor Netti kalotaszegi cigányprímás emlékére készült Száz évig című elő­adását ma 18 és 20 órától lehet megtekinteni Sepsiszent­györ­gyön a színház nagytermében. Rendező-koreográfus: Kön­czei Árpád.


Zene
* Az árkosi Szentkereszty- kastélyban a Terra Siculorum nemzetközi klasszikusgitár-fesztiválon ma 19 órától fellép a Duo Melis: Constantin Andrei és Titus Fluieraş (Románia). Pénteken Pusztai Antal (Ausztria) dzsesszgitárkoncertje. Sepsiszent­györgy­ről az előadások előtt fél órával autóbusz indul a színház elől. A szervezők azokra is gondoltak, akik nem tudnak eljutni a koncertekre: a fesztivál honlapján (www.harmoniacordis.org) élőben követhetők az udvarhelyi koncertek.
* Sepsiszentgyörgyön a Tamási Áron Színház nagytermében pénteken 19 órakor a Brassói Filharmónia ünnepi évadzáró, bérletes hangversenye (a szabad helyekre jegyet is lehet váltani).
* Pink Floyd-emlékkoncert lesz pénteken 20 órától Sep­siszentgyörgyön a Kónya Ádám Művelődési Házban. A Room of the Floyd Affection zenekar ezúttal a The Dark Side of the Moon című album dalait adja elő. A zenekar tagjai: Dezső László Kerestély (ének, basszusgitár), Palkó István Tibor (dobok), Pál Zakariás (billentyűk), Wein­s­tein Csaba (ének, gitár).


Kiállítás
* A sepsiszentgyörgyi Kónya Ádám Művelődési Házban pénteken 18 órakor Vetró Bodoni Sebestyén András brassói képzőművész megnyitja Ritók Lajos debreceni festőművész egyéni tárlatát.
* A kézdivásárhelyi Vigadó­ban pénteken 18 órakor megnyílik a Székelyföld 7 csodája című kiállítás. A Székelyföld természeti értékeit népszerűsítő egyik legnagyobb kampány során internetes szavazással összeállított vándortárlat Kézdi­vá­sár­helyen április 21-ig látogatható. (www.7csoda.zoldszekely.ro)


Felolvasás a könyvtárban
A sepsiszentgyörgyi Bod Péter Megyei Könyvtárban a Tévémentes családi hét mai rendezvényén 16.30 órától óvodásoknak és iskolásoknak románul Camelia Paraschiv Katai színművész (Andrei Mureşanu Színház), pénteken kisiskolásoknak magyarul Sztakics Éva Judit, Sepsiszentgyörgy alpolgármestere olvas. A rendezvény új program elindítását is jelenti: április 18-tól minden kedden és csütörtökön 16.30 órától a könyvtár gyermekosztályán az intézmény munkatársai felolvasnak gyermekeknek, főként a kortárs gyermekirodalomból, új gyermekkönyveket ismertetnek. Az olvasás fontosságát kívánják tudatosítani a családokban, kapcsolódva az intézmény más olvasásnépszerűsítő programjaihoz (Könyvkelengye, mozgókönyvtár, olvasómaraton).


Rajzpályázat
A Civilek Háromszékért Szövetség rajzpályázatot hirdet 6–10 éves gyermekeknek Szülőföldem, Székelyföld témával. A pályázatokat postán kell elküldeni az 520014 Sepsiszentgyörgy, Templom utca 1A szám címre. Határidő: április 29. A rajzokat A4-es formátumban várják, tetszőleges kivitelezésben (zsírkréta, vízfesték, színes ceruza stb.). A rajzon fel kell tüntetni a készítő nevét, óvodája (iskolája) nevét és a helységet. A versenyre beérkező munkákból válogatás készül, amelyet bemutatnak a júniusi csíkszeredai Székelyföldi Termékkiállításon és Vásáron. A fődíj hagyományos termékekből összeállított ajándékcsomag, valamint személyes bemutatkozási lehetőség a vásáron.


Kékfény
Kábeltolvajok. Újabb kábeltolvajokat kaptak el a megyében. Dobollón G. C. (46) háromszáz méter telefonkábelt vágott le, minek következtében harminc háztartásban elnémult a telefon. A 17 kiló rézdrótot Brassóban adta el 316 lejért. Az okozott kár 1200 euró. * Tegnap éjféltájt az illyefalvi rendőrök érték tet­ten G. Ben­iamin (22) és F. Ni­colae (19) feketehalmi (Bras­­só megye) lakosokat, amint az Illyefalva és Sepsi­szentkirály közötti telefonkábelt szerelték le. Már száz méternyit sikerült levágni, kocsijuk csomagtartójában további ötszáz méternyit találtak. Be­vallották, hogy azt ugyanaznap éjjel Vámoshídpuszta (Brassó megye) területén lopták. (Rendőségi tájékoztató)


Röviden
Pinceklub. A sepsiszentgyörgyi Kónya Ádám Műve­lődési Házban ma 19 órától a Terefereklub meghívottja Tulit Zsombor mérnök, vállalkozó, hegyi mentő, hegymászó, a Székelyek a magasban expedíciósorozat kezdeményezője. Téma: 2011. április 18-án indul az újabb Himalája-expedícióra. Házigazda: Matekovics János.
Kézműves-foglalkozások. Sepsiszentgyörgyön a Míves Házban a Guzsalyas Alapít­vány szervezésében ma 18 órától hagyományos tojásírás iskolásoknak, diákoknak, felnőtteknek (a résztvevők vi­gyenek magukkal kifújt vagy főtt tojást). * A sepsiszentgyörgyi Kónya Ádám Műve­lődési Házban szombaton 10 órától tojásírás és szalmakosárka-készítés gyerekeknek a csernátoni Csiporkázó Egyesület tagjainak vezetésével.
Filmes tanfolyam. Fischer Gábor budapesti filmrendező filmalkotó tanfolyamot tart Sepsiszentgyörgyön a Szent György-napi rendezvénysorozat alkalmával fiataloknak és felnőtteknek, akár színjátszó-csoportoknak is. Érdeklődni, jelentkezni a 0744 379 072-es telefonon lehet Kósa Ferencnél (a helyek száma korlátozott).
Felvételi tájékoztató. Az Országos Magyar Diák­szö­vet­ség felvételi tájékoztató körútja során ma 10–14 óráig Sepsiszentgyörgyön a Refor­mátus Kollégium alagsorában, pénteken 10–13 óráig Kéz­divásárhelyen a Vigadó kistermében várja az érdeklődőket.
Előadás a biogazdálkodásról. Uzonban a községházán pénteken 17 órától a környezetkímélő és egészségvédő növénytermesztésről, biogazdálkodásról, bio-növényvédelemről lesz szó.
Fogadóóra. Albert Álmos szenátor pénteken 11 órától Illyefalván a községházán tart fogadóórát.
Elzárják az ivóvizet Sepsiszentgyörgyön ma 9–15 óráig a Csíki utca Vojkán és Grigore Bălan közötti szakaszán, pénteken 9–15 óráig a Horgász utcának a Nicolae Iorga és a Puskás Tivadar Szakközépiskola közötti szakaszán, a Grigore Bălan tábornok úti 10/A,B,G,H lépcsőházakban és a Nicolae Iorga úti 10-es tömbház minden lépcsőházában.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
A megyei önkormányzati választásokon mely párt tanácstagjelöltjeit támogatja?













eredmények
szavazatok száma 1078
szavazógép
2011-04-14: Elhalálozás - :

Elhalálozás

Elhalálozás
Mély fájdalommal tudatjuk, hogy a szeretett férj, édesapa, nagytata, após, testvér, apatárs, rokon, szomszéd, jó barát, a lemhényi születésű köpeci
id. LUKÁCS DÉNES
76 éves korában 2011. április 12-én visszaadta lelkét Te­remtőjének.
Földi maradványait 2011. április 14-én 15 órakor helyezzük örök nyugalomra a köpeci temetőben katolikus szertartás szerint a családi háztól.
Nyugalma legyen csendes, emléke áldott.
A gyászoló család
4243964
2011-04-14: Apróhirdetések - :

Apróhirdetés

Sepsiszentgyörgyön felszerelt kozmetika-, fodrász- és masszázsszalon kiadó. Telefon: 0724 526 328.
4243710