Eredményeket értékelt az RMDSZVirul a tulipán Háromszéken

2012. június 15., péntek, Közélet

Lényegesen jobban szerepelt az RMDSZ Kovászna megyében, mint négy évvel ezelőtt – nyilatkozta Tamás Sándor, a szövetség megyei elnöke, aki számokkal is alátámasztotta állítását.

Tegnap a négy magyar város megválasztott polgármestereivel közösen értékelték a választások eredményeit.
Tamás Sándor színes grafikonokkal szemléltette az RMDSZ háromszéki sikerét. Négy évvel ezelőtt 28 polgármestere volt a szövetségnek, heten függetlenként, egy az MPP színeiben, egy a Zöld Párt képviseletében nyert mandátumot, és volt még hét szociáldemokrata, illetve egy demokrata-liberális községvezető. A vasárnapi választások után az RMDSZ-nek 35 polgármestere van, az MPP-nek egy, az EMNP-nek kettő, az SZDP-nek 4 és a Szociál-Liberális Szövetségnek egy – sorolta. Az RMDSZ-nek 2008-ban 265 helyi önkormányzati képviselője volt, az MPP-nek 124, 31-en függetlenként nyertek, 125-en más pártok színeiben. Most a szövetségnek 302 képviselője lesz a megye településein, 64 MPP-s, 53 EMNP-s, 11 független és 115 egyéb.
A megyei tanácsra leadott voksok is növekedtek, most az RMDSZ 50 236 szavazatot összesített, az MPP 7697-et, az EMNP 9914-et, négy éve 36 376-an választották az RMDSZ-t és 21 185-en az MPP-t. Tamás Sándor akkor 37 648 szavazatot kapott, legjelentősebb vetélytársa, az MPP színeiben megméretkező Kovács István 22 630-at. Tamás most 53 752 polgár támogatását élvezte, az MPP színeiben induló Kulcsár-Terza József 8663-ét, a néppárti Nemes Előd 10 770-ét. Röviden úgy összegezte az eredményeket: a tisztességes munka meghozta az eredményét, ők nemcsak a harmincnapos kampány alatt dolgoztak, hanem az elmúlt négy évben folyamatosan.
Antal Árpád, Sepsiszentgyörgy polgármestere arról számolt be, hogy a megyeközpontban a szövetség 2,3-szor annyi szavazatot kapott, mint négy éve, ő pedig 2,4-szer annyit. Az adatokból az is kiderült, hogy a magyar választók 92,8 százaléka rá adta voksát, de a románok 31 százaléka is őt támogatta. „A következő négy évben is alázatosan, de határozottan, erős kézzel akarom vezetni a várost” – jelentette ki. Tárgyalt már az MPP és az EMNP vezetővel is, szeretné, ha a fontos döntéseknél számíthatna a támogatásukra – hangsúlyozta.
Bokor Tibor, Kézdivásárhely polgármestere elmondta, sikerült többséget szerezniük a helyi tanácsban is, 2008-ban tíz MPP-s és kilenc RMDSZ-es tanácstag volt, most szintén kilencen jutottak be a szövetség színeiben, de csak négy képviselője van az MPP-nek és négy a néppártnak. Az EMNP-vel van lehetőség az együttműködésre, kisebb azonban az esély erre az MPP-vel, komoly sebeket kapott a kampány alatt, várja, hogy ezek begyógyuljanak. Gondok vannak a városházán, a leköszönő polgármester nemcsak papírokat égetett, de számlák tömegét állította ki, saját cége nevére is pénzt utalt, és utolsó percben sikerült megakadályozniuk azt is, hogy Fortyogó­fürdőt eladja – vázolta a helyzetet Bokor Tibor, aki elmondta: szükség lesz egy tárgyilagos átvilágításra, látniuk kell, elődje hogyan, mire használta a város pénzét.
Kovásznán is javított az RMDSZ, négy éve hét tanácstagja volt, és hét az MPP-nek, most 11 képviselőjük lesz, bejutott még egy független és öt román. Lőrincz Zsigmondra 2008-ban 2600-an szavaztak, idén 4100-an, az RMDSZ-re akkor 1600-an, most 2400-an. Lőrincz Zsigmond büszke arra is, az elmúlt húsz évben most először fordult elő, hogy a magyar polgármester elnyerje a román szavazók 50 százalékának voksát.
Baróton eljött a váltás ideje, erről döntöttek a polgárok – mondotta Lázár-Kiss Barna frissen megválasztott polgármester. Már az is nyereség, hogy 550-nel többen mentek el szavazni, mint négy évvel ezelőtt, és ez a plusz az RMDSZ-t gazdagította. Többségük lesz a tanácsban, de tárgyalni kész ő is, bizonyos benne, az EMNP-vel eredményesen, az MPP-vel azonban még nem tudni, jelenleg az sem egyértelmű, kik lesznek a polgáriak tanácstagjai.
Összegzésében Tamás Sándor úgy vélte: Háromszéken nagy a különbség az MPP és az EMNP között, neki is az a véleménye, a néppárttal van esély az együttműködésre, a kampányban nem léptek túl bizonyos határokat, ugyanez azonban nem mondható el az MPP-ről. „Az volt a kampányjelszavuk, hogy MPP – az emberek pártján. Bebizonyo­sodott, az emberek az RMDSZ pártján vannak” – mondotta.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1362
szavazógép
2012-06-15: Közélet - Fekete Réka:

Krónikus orvoshiány

Július 1-jétől egyetlen, Brassóból ingázó félállású szakorvos látja el Kovászna megye közel négy és fél ezer rákos betegét, a hatezer diabéteszes pedig egy sepsiszentgyörgyi és egy kézdivásárhelyi magánrendelőben írathatja fel gyógyszereit.
2012-06-15: Közélet - Hecser László:

Konstruktív ellenzékiségre készülnek (elégedett a baróti EMNP)

Nem teljességgel elégedett, ám úgy érzi, a lehető legtöbbet hozták ki abból, amit a fiatal párt fiatal jelöltjeivel el lehetett érni – értékelte az önkormányzati választások eredményeit Szép Béla, az Erdélyi Magyar Nép­párt baróti elnöke tegnapi sajtótájékoztatóján.