Magyar napok Nagyszebenben

2012. november 3., szombat, Magazin

A hetedik nagyszebeni Ars Hungarica fesztivált november második hetében szer­vezi meg a HÍD – Sze­beni Ma­gyarok Egyesületé­nek Ma­gyar Kulturális Köz­pontja. Helyszíne a nagyszebeni Thalia Színház, a Habitus Ga­léria, az Atrium Kávézó, a Brukenthal Múze­um és a Magyar Kulturális Központ székháza, és a környékbeli magyarlakta településeken is kulturális műsorokat mutatnak be.

Az Ars Hungarica magyar kulturális fesztivál az előző évekhez hasonlóan idén is kiállításokat, bemutatókat, különböző zenei műfajú koncerteket kínál a szórványban élő magyarságnak, szem előtt tartva azt, hogy a kultúra, az oktatás és az egyház jelentős szerepet játszik a szórványmagyarság közösséggé kovácsolásában.
A sokszínűség és többrétűség ugyancsak fontos szem­pont a fesztivál programjának összeállításakor, hiszen meg kell teremteni az összhangot a stílus és a közönség igényei között. Az Ars Hungarica fesztivál a szórványmagyarság minden korosztályát megszólítja, az óvodásoktól a nyugdíjas kor­osztályig mindenki igényeinek megfelelő kulturális eseményeket ajánl a hagyományőrzést szolgálva.
Az Ars Hungarica sokszínűsége a hazai és külföldi előadóknak is köszönhető. A testvér- vagy partnerkapcsolatok ápolásának eredményeképpen más civil szer­vezetek évente részt vesznek a fesztiválon, hasonlóképpen idén is. Az ötnapos Ars Hungarica fesztivál rendezvényei különböző tematikához kapcsolódnak, az esték fénypont­jai pedig a különböző műfajú koncertek: könnyűzene, dzsessz, folklór és komolyzene egyaránt. Az esti záróműsorokat a szervezők próbálják összehangolni a napi rendezvényekkel, hogy a fesztivál összhatásában tematikai sok­színűséget tükrözzön. A hét végi programokon a családok aprajára-nagyjára is gondoltak. A fesztivál kiváló alkalom a tartalmas, közös családi hétvégére: gyermekprogramokon, koncerteken való részvételre.
Az Ars Hungarica fesztivál célja a magyar kultúra értékeinek bemutatása, ápolása, összegzése és átörökítése, miközben a nagyszebeni magyarságot igyekeznek interaktív részvételre buzdítani és hovatartozási büszkeségre okot adni.
A részletes műsort a térség magyar honlapján lehet megtekinteni: www.szeben.ro. A szervezők mindenkit szeretettel elvárnak Nagy­szeben­be!

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
A megyei önkormányzati választásokon mely párt tanácstagjelöltjeit támogatja?













eredmények
szavazatok száma 1796
szavazógép
2012-11-03: Magazin - :

Zene és tánc a 17. századi Erdélyben

A régi zenével foglalkozó kutatók és előadók számára világszerte kiemelt fontosságú program a saját hazájuk kulturális örökségének feltárása és eljuttatása a közönséghez. Olykor a bőséges anyag szelektálása, máskor a nagyon kis számban (esetleg töredékesen) fennmaradt források életre keltése ad zenetudományi többletfeladatot az előadóknak.
2012-11-03: Elhalálozás - :

Elhalálozás

Szívünk mély fájdalmával tudatjuk, hogy a drága jó férj, édesapa, nagytata, déditata, rokon és ismerős, a maksai születésű sepsiszentgyörgyi
BADI IMRE
nyugalmazott ­törzsőrmester
életének 81. évében visszaadta lelkét Teremtőjének.
Temetése a sepsiszentgyörgyi közös ravatalozóból lesz vasárnap 14 órakor.
Részvétfogadás a temetés előtt egy órával.
Halálába soha bele nem nyugvó szerettei
11724