Farsang van!

2013. február 4., hétfő, Gasztronómia

A farsang a vízkereszttől hamvazószerdáig, a nagyböjt kezdetéig tartó időszak elnevezése, amelyet hagyományosan vidám lakomák, bálok, mulatságok, népünnepélyek jellemeznek.

Jellegzetessége, hogy a keresztény liturgikus naptárban nem kötődik hozzá jelentős vallási ünnep, alapvetően a gazdag néphagyományokra épül. A kereszténység előtti időkből származó farsangi mulatságokat az „erkölcsös” 16. és 17. században nem eredete, hanem bujaságot szimbolizáló szokásai miatt tiltották.
A farsang csúcspontja a karnevál, hagyományos magyar nevén farsangfarka, ez a farsangvasárnaptól húshagyókeddig tartó utolsó három nap, ami nagy mulatságok közepette valójában télbúcsúztató is.
A farsangi időszak legjellegzetesebb étele mifelénk a fánk. Idén a csörögefánk receptjét közöljük.

Csörögefánk
Hozzávalók: 40 dkg finomliszt, 10 dkg vaj, 5 tojássárgája, 5 dkg porcukor, 1 és fél pohár tejföl, fél dl rum, 4 dl olaj, 5 dkg vaníliás cukor és só.
Elkészítése: A vajat a liszthez morzsoljuk, hozzáadjuk a tojássárgáját, a porcukrot, kevés tejfölt, majd enyhén megsózzuk, és a rummal ízesítjük. Jól összegyúrjuk, és cipót alakítunk belőle. Letakarjuk, 20–25 percig pihentetjük, majd egy centi vastagságúra nyújtjuk, derelyevágóval kétujjnyi darabokra szabjuk. Mindegyik közepébe vágást ejtünk, és a tészta végét ezen a kis résen áthúzzuk. Végül forró olajban aranysárgára sütjük a fánk mindkét oldalát, papírra szedjük, jól lecsepegtetjük az olajat. Vaníliás cukorral meghintve tálaljuk.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1297
szavazógép
2013-02-04: Gasztronómia - :

Az angol konyha, étkezési szokások: Receptek

Gyömbéres sárgarépaleves
Hozzávalók: 70 deka sárgarépa (murok), 2 közepes vöröshagyma, egy gerezd fokhagyma, 3 evőkanál olívaolaj, 1 teáskanál őrölt gyömbér, 1 teáskanál curry, 1,6 l alaplé, tengeri só, őrölt fekete bors, reszelt citromhéj, tejföl.
2013-02-04: Kitekintő - :

Katalónia a függetlenség útján: előnyök és buktatók

Autonómia – devolúció – népszavazás címmel tartottak műhelybeszélgetést a budapesti Nemzetpolitikai Kutatóintézetben, a rendezvényen többek között Katalónia függetlenségi törekvéseiről esett szó. Faluba Kálmán, az Eötvös Loránd Tudományegyetem spanyol nyelvi és irodalmi tanszékének docense az észak-spanyolországi tartomány esetleges kiválásának akadályaira, következményeire hívta fel a figyelmet.