Mi, hol, mikor?

2013. július 16., kedd, Mi, hol, mikor?

Zene
A Sepsiszentgyörgy Szé­kelyföld kulturális fővárosa rendezvénysorozat részeként zajlik a Zene máshol program második fordulója: ma 16 és 18 óra között a sepsiszentgyörgyi Multi-Trans helyi szállítóvállalat 1-es és 2-es járatain tartanak minikoncertet a zenészek.

 Az 1-es zenés járat 16.20 órakor indul a vasútállomásról a Szemerja negyedbe, majd 16.40-kor vissza, fellép Luiza Zan, Albert Nagy Örs és Ferencz Áron, 17 órától a vasútállomástól indul a következő járat a Folker együttessel, 17.20-kor a Sze­merja negyedből vissza a vasútállomás felé. A 2-es zenés járat 16.35 órakor indul a vasútállomásról a Csíki ne­gyed érintésével a Szemerja negyed felé, zenél Ségercz Ferenc és barátai, a Szemerja negyedből a vasútállomás felé 17.10-kor indul vissza, majd a vasútállomásról újra 17.35-kor a belvárosi megállóig húzzák a talpalávalót.

Kiállítás
A NAPtelep II. termé­szetművészeti műhely szerdai nyilvános programja: 18 órától a sepsiszentgyörgyi Romgalériában termé­szet­művészeti kiállítás a szabad ég alatt. 18.20 órától a Székely Nemzeti Múzeum­ban John K. Grade író, mű­kritikus (Montreal, Kanada) tart vetített képes előadást a természetművészetről.

Heti sürgősség, mentő
Július 8–14. között a sepsiszentgyörgyi megyei kórházban hét lány és tizenkét fiú született. A kórházban összesen 701 személy jelentkezett a sürgősségen: szív- és érrendszeri panaszokkal tízen, agy-érrendszeri panaszokkal húszan, a traumát szenvedettek száma tíz, sürgősségi sebészeti beavatkozásra szorultak huszonheten, belgyógyászati sürgősségi kezelésre harmincöten, gyermekgyógyászati sürgősségi beavatkozásra volt szüksége száz­huszonöt gyermeknek. Az említett 168 órában huszonketten jelentkeztek kullancscsípéssel. Vasárnap három személy kereste fel a sürgősségi osztályt gombafogyasztást kö­vetően, akiket benn is tartottak megfigyelésre, tegnap délben kezelőorvosuk hazaengedte őket.
Ugyanebben időszakban a Kovászna Megyei Mentő­szolgálat 323 hívást kapott, és ugyanennyi esethez szálltak ki a mentők. A hívások 36 százaléka nagyfokú sürgősség (agyvérzés, szívinfarktus, autóbaleset, kómás állapot, szü­lés), 64 százaléka kisebb fokú sürgősség, mely nem veszélyezteti közvetlenül a beteg életét (hasi görcsök, epe- és vesegörcsök, diabéteszroham, kisebb traumák, esés okozta törések). A 323 esetből 170-et a sepsiszentgyörgyi állomás látott el.
A mentőszolgálat a Székely Vágtán naponta öt mentő­autóval és tizenöt alkalmazottal volt jelen. A helyszínen elláttak tíz személyt (fejfájás, vérnyomásmérés, méhszúrás, régebbi seb újrakötözése), két személyt szállítottak kórházba (vérnyomásproblémákkal, valamint vágott sebbel).

Közlekedés
Súlyos balesetek. Va­sárnap este fél hét körül Dálnok határában P. B. kézdivásárhelyi lakos személygépkocsijával szabály­talan előzésbe kezdett: átlépte a folytonos választóvonalat, a másik sávon oldalról súrolt egy onyesti (Bákó megye) nő által vezetett kocsit, majd amikor a saját sávjába visszasorolt, oldalról nekiment egy sepsiszentgyörgyi lakos által szabályosan vezetett ko­csinak, amely az ütközés következtében nekiment az útszéli árokban álló fának. A balesetben a vétlen sofőr súlyosan,  a vele utazó nő és két, a hátsó ülésen gyermek­ülésbe helyezett kiskorú könnyebben megsérült. Va­lamennyi felnőtt becsatolt biztonsági övvel utazott. * Vasárnap este hat óra körül a 131-es megyei úton Nagyajta irányából Apáca felé haladva egy 35 éves brassói motorkerékpáros levágott egy kanyart, és összeütközött egy szabályosan szembejö­vő személygépkocsival. A balesetben a motoros bal karja súlyosan megsérült, a brassói kórházba szállították. Mindkét baleset kö­rülményeit vizsgálják.

Kékfény
Vandalizmus.
Péntek délután telefonált egy sepsiszentgyörgyi lakos a rendőrségre, hogy déltájt a park sarkánál levő közlekedési lámpánál nézeteltérésbe keveredett egy ismeretlen gépkocsivezetővel, aki a megyei kórházig követte őt, ahol ököllel akkorát vágott kocsija szélvédőjére, hogy az betört. Rongálás vádjával indult kivizsgálás.
Lopás családon belül. Vasárnap este telefonált egy sepsiszentgyörgyi lakos a rendőrségre, hogy kiskorú unokája szerdáról csütör­tökre virradó éjjel éksze­reket vitt el a lakásáról kb. 10 000 lej értékben. Ki­hall­gatásakor a gyermek elis­mer­te a tettet. Eljárás indult.
Letartóztatás. Pénteken a nyomozók azonosították Sepsiszentgyörgyön N. Z. helybeli lakost, akinek a nevére két év hat hónapos börtönbüntetés letöltésére bocsátottak ki határozatot. A büntetést azért kapta, mert gépjárművet vezetett úgy, hogy a vérében a törvény szerint előírt szint feletti mennyiségű alkoholt mér­tek. A letartóztatott a megyei rendőrség fogdájában várja börtönbe szállítását.
(Rendőrségi tájékoztató)

Röviden
Zenebona.
A sepsiszentgyörgyi Erzsébet park zenepavilonjában ma 17.30 órától zenés-játékos foglalkozás gyermekeknek, minden érdek­lő­dőnek. Házigazda a Manócska Játszóház, vezető tanárok: Valádi Enikő és Paszjár Marianna. A részvétel ingyenes.
Kézműves-foglalkozás. A sepsiszentgyörgyi Guzsalyas Alapítvány a Míves Házban ma és szerdán 10–14 óráig várja a gyermekeket a következő foglalkozásokra: nemezkészítés, agyagozás, szövés, gyöngyfűzés, csuhémunkák, gyékénymunkák, fonaljátékok, kötélverés, népi gyermekjátékok, batikolás. Bejelentkezni a 0267 311 732-es, a 0743 708 235-ös vagy a 0745 076 531-es telefonon lehet.
Támogatócsoport. Szenvedélybetegeket és hoz­zá­tartozóikat várják minden kedden 18 és 20 óra között Sepsiszentgyörgyön a szemerjai református egyházközség könyvtártermében. A teljes diszkréció garantált. Érdeklődni és jelentkezni a szemerjai lelké­szi hivatalnál munkanapokon dél­előtt vagy a 0757 489 778-as és 0757 352 541-es telefonon.
Szorgos kezek tanoda. A sepsiszentgyörgyi Szent József-plébánia könyvtárában a Kolping családjához tartozó Szorgos kezek kézimunkakör tanodájába várnak ma 16–17 óráig iskolásokat és felnőtteket. A hímzés, szövés, kötés, horgolás, bogozás-csomózás, gyöngyfűzés, gépi varrás stb. fortélyait ingyen lehet elsajátítani, a résztvevők­nek csak a hozzá való anyagot kell magukkal vinniük. Telefon: 0727 273 056.
Mozgásművészet. A sepsiszentgyörgyi Live-Art Alapítvány Olt utca 1. szám alatti Tánc­stúdiójában ma 17 órától ovitánc: táncgimnaszti­ka óvodásoknak, kisiskolásoknak, 19 órától body-art – alakformáló mozgásforma höl­gyeknek. Telefon: 0722 233 774. A mozgásművészeti tevékenységek a nyári vakációban változatlanok.
Torna. Az Ida Aerobic mai programja a sepsiszentgyörgyi uszodában: 19 órától step-aerobik. Telefon: 0722 243 234.
Megbeszélés. A sepsiszentgyörgyi Erzsébet parkban a zenepavilonnál ma 18 órától a Selye János Pszichoklub tart találkozót, melyen az érdeklődők témákat és meghívottakat ajánlhatnak a következő évadra.
Felvételi és felkészítő. Az elmúlt évek gyakorlatához hasonlóan a kolozsvári BBTE Színház és Televízió Kar Magyar Színházi Intézete idén is felvételi felkészítőket tart a színművészeti és színháztudomány szakra jelentkezőknek. A szín­mű­vészeti szak felké­szítőit a felvételi beiratkozás időszakában, július 21-ig naponta 11 órától tartják a kar székhelyén, a Harag György Stúdióban. A fog­lalkozásokat Hatházi András, Incze G. Katalin, Köllő Csongor, Palocsay Kisó Kata, Sinkó Ferenc és Szilágyi Palkó Csaba vezeti. A színháztudomány szakra jelentkezők ugyanebben az időszakban adhatják le jelentkezésüket a Színház és Televízió Kar székhelyén, a Farkas (Mihail Kogălniceanu) utca 4. szám alatt. Számukra holnap és szombaton 11 órától tartanak felkészítőket.
Éjszakai ügyelet. Sepsiszentgyörgyön ma 20–8 óráig a Nicolae Iorga úti Concordia (telefon: 0267 315 607, csak a sürgősségi recepteket adják ki!), Kézdivásárhelyen az Ambrózia II. patika teljesít ügyeletet.
Hulladékbegyűjtő karaván. Az újrahasznosítható hulladékokat begyűjtő karaván a héten a következő településeket keresi fel: ma Kőrös­patak és Árkos, szerdán Kálnok, csütörtökön és pénteken Gidófalva és Kökös.
Áramszünet. Sepsiszentgyörgyön szerdán és csütörtökön 8–15 óráig a Nicolae Bălcescu utcának az 1918. December 1. út sarkától a Lázár Mihály utca sarkáig tartó szakaszán, csütörtökön 9–11 óráig a Lázár Mihály, Széna, Bárányka, Horgász, Nicolae Bălcescu (a Lázár Mihály utca sarkától az 1918. December 1.-ig), a Bánki Donát utcában (a Lázár Mihály utca sarkától a teniszpályákig tartó szakaszon, a pályák oldalán), 11–13 óráig a Józef Bem utcában (a 3-as tömbház A–K bejáratai), a kereskedelmi banknál (BCR) és a pénzügyi igazgatóságnál szünetel az áramszolgáltatás.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 759
szavazógép
2013-07-16: Elhalálozás - :

Elhalálozás

Mély fájdalommal tudatjuk, hogy a drága jó férj, édesapa, após és nagytata,
SINKA ADALBERT
életének 75. évében hosszas betegség után hirtelen elhunyt.
Temetése 2013. július 15-én 15 órától lesz a közös temető ravatalozójából.
Pihenése legyen csendes, emléke áldott.
A gyászoló család
13522
2013-07-16: Máról holnapra - Simó Erzsébet:

Kavarnak

Bár süketnek és vaknak tetteti magát a román hatalom a romániai magyarság autonómiaigényét, illetve önkormányzatisághoz való jogköveteléseit illetően, s megszállottan ismételgetik: az új közigazgatási átszervezés eurómilliókat hoz majd az országnak, gömbölyűre dagadnak a gazdagabb, jobban fejlett megyékkel egy területi egységbe sorolt szegényebbek, a magyarság, székelység ellenállását látva, a kormány propagandagépezete már „nehézfegyve­rek bevetésével” próbálkozik.