Az ellenzék bírálja Orbán tusványosi beszédét

2014. július 28., hétfő, Kitekintő

A magyarországi ellenzéki pártok vezetői kifogásolják Orbán Viktor szombati tusványosi beszédét. Az LMP szerint tévesek a kormányfő következtetései, az MSZP úgy látja, szélesebb, erősebb demokráciára van szükség, míg a Jobbik meglátásában a kormányfőnek a magyarság ügyéről kellett volna beszélnie.
 

Az LMP szerint nem Orbán Viktor miniszterelnök helyzetértékelésével van vitatkoznivalójuk, hanem a következtetésekkel. Schiffer András, az ellenzéki párt társelnöke a kormányfő Tusnádfürdőn elmondott beszédére reagálva azt mondta: Orbán Viktor egész hatalomgyakorlását a cinizmus tartja össze, ami leginkább abban érhető tetten, ahogy „gátlás nélkül” kihasználja, hogy a magyar társadalom „szolidaritáshiányos”. Hozzátette: ezek után pedig a cinizmust ostorozni meglehetősen sajátos. Ez leginkább egy lélekbúvárnak okozna feladatokat, és nem egy politikai elemzőnek – fogalmazott. Szerinte a miniszterelnök helyzetértékelésével akár egyet is lehetne érteni, arról ugyanakkor elfelejtett beszélni, hogy az általa vezetett Fidesz – az SZDSZ-szel szövetségben – az egyik fő felelőse, hogy 1989 után Magyarországon olyan liberális demokrácia alakult ki, amely nem védte meg például a közvagyont annak fosztogatóitól, nem jöhettek létre védelmi rendszerek.
„Amikor a liberális demokráciát, illetve a ’89 utáni magyar fejlődés tehertételeit ostorozza Orbán Viktor, talán lehetne néhány szava arra, hogy az ultraliberális Fidesz 1989 után mennyiben támogatta a nyakló nélküli privatizációt” – jegyezte meg Schiffer András, példaként említve a protekcionizmus leépítését. Rámutatott: fő vitájuk abban van, hogy az LMP szerint a liberális demokráciának nem a közmunkaalapú társadalom vagy a „rabszolgatartás” az alternatívája, hanem a részvételi demokrácia. Schiffer András a szembenézést is hiányolta a kormányfő előadásából. Kifejtette: az a gazdaságpolitika, amit a kormány az elmúlt négy évben folytatott, „jottányit sem tér el attól, ami a megelőző húsz év fő tehertétele volt”. Az egyoldalúan a multikra építő gazdaságpolitika fokozza az ország kiszolgáltatottságát, a napokban történt tömeges elbocsátások, gyárbezárások pedig pontosan azt mutatják, ez megbukott, nem alkalmas új munkahelyek teremtésére – értékelt, kiemelve: a közmunka nem alkalmas arra, hogy itthon tartsa a magyar fiatalokat.
Az MSZP elnöke szerint az az állam, amely nem a szabadság köré szerveződik, előbb vagy utóbb kilép a demokrácia keretei közül. Tóbiás József közölte: szélesebb, erősebb, külső és belső kontrollokkal működő demokráciára van szükség. Az ellenzéki pártelnök úgy értékelte, hogy a miniszterelnök tusnádfürdői beszédével kilépett az európai és a magyar polgári demokráciák értékrendszeréből. Tóbiás József azt mondta, hogy közjogilag még van az országnak miniszterelnöke és kormánya, de az értékeket tekintve nemcsak a szocialistákkal szakított a kormányfő ezzel a beszédével, hanem a liberálisokkal, a konzervatívokkal és mindenki mással, aki a demokrácia értékrendszerében keresi a megoldásokat.
A Jobbik szerint a magyarság ügyéről kellett volna szólnia Orbán Viktor Tusnád­fürdőn elmondott beszédének. Novák Előd, a párt alelnöke azt mondta: a legnagyobb csalódást az okozta, a kormányfő nem beszélt arról, hogy tíz évvel a csatlakozás után az Európai Unió nem jelent gyógyírt a külhoni magyarság számára sem. A miniszterelnök éppen tíz éve ugyancsak a Bálványosi Nyári Szabadegye­temen jelentette ki, hogy Románia esetleges uniós csatlakozásánál élni kell akár a vétó lehetőségével is, egy évvel később mégis feltétel nélkül megszavazták azt – mondta az alelnök. Szavai szerint a tehetetlenség jele az is, hogy magyar forrásból akarják kipótolni az erdélyi intézmények költségvetését. A külhoni magyarságot Európa legnagyobb jogfosztott kisebbségének nevezve kifogásolta azt is, hogy Magyarország soros elnöksége sem a magyarság ügyéről szólt.
Az Együtt–PM szerint megdöbbentő beszédet mondott Orbán Viktor Tusnádfürdőn, a magyar miniszterelnök „Putyint majmolja”. A szövetség közleményében úgy fogalmaz: „A liberális internacionálé egykori alelnöke ma eltemette a liberális államot. Orbán Viktor miniszterelnök mai beszédével azonban nem a liberális demokráciának áldozott le, hanem magának a demokráciának.” Véleményük szerint az állam már nem minden magyar állama, nem mindenkit képvisel, csak a kedvezményezettek szűk körét: azokat, akik földet, trafikot, megrendelést, állást kapnak, és a demokratikus igazságszolgáltatásnak is leáldozott. A közlemény szerint a magyar miniszterelnök Putyintól vette át azt az ötletet is, hogy arra hivatkozva üldözze a civil társadalmat, hogy azok külföldről is kapnak támogatást.
A liberálisok szerint a kormányfő Tusnád­fürdőn elmondott szombati beszédében új államrendet hirdetett, megtámadta mindazt, ami a demokrácia alapja. Értéke­lésük szerint Orbán Viktor nemet mondott a szabadságra, a piacgazdaságra, a civil társadalom önszerveződésére és értékeire. „Meg­tagadta mindazt, amiért egykor harcba szállt és politikai szerepet vállalt, megtagadta egykori önmagát” – fogalmaztak. Bírálták egyebek mellett azt, hogy a kormány sok ezer embert tett munkanélkülivé, magára hagyta az elesetteket, állami kézbe vette a közintézményeket, és megfosztotta az embereket a magánnyugdíjuktól. Úgy fogalmaztak: Orbán Viktor hivatalosan is bejelentette, hogy „vége hazánkban a demokráciának”, azt a munkaalapú állam váltja fel. Hozzátették: ebből nem kérnek, Magyarországnak szabadság, függetlenség, piacgazdaság kell, mert csak így lesz helyünk az Európai Unióban.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1719
szavazógép
2014-07-28: Kitekintő - :

Putyin, a cár

Fürjtojást reggelizik, sokáig alszik, és a stábja csak cárnak nevezi – Vlagyimir Putyin orosz elnök mindennap­jairól állított össze cikket a Newsweek újságírója.
 
2014-07-28: Elhalálozás - :

Elhalálozás

Fájdalommal tudatjuk, hogy elhunyt
SIMÓ ERZSÉBET
újságíró.
Temetése 2014. július 29-én, kedden 14 órakor lesz a szemerjai új temető ravatalozóházától.
Részvétfogadás a temetés előtt egy órával.
Gyászoló családja
H