Hadiadó Ukrajnában

2014. augusztus 1., péntek, Közélet

Nem fogadta el Arszenyij Jacenyuk miniszterelnök múlt heti lemondását tegnapi rendkívüli ülésén az ukrán parlament, és ezzel elhárult a politikai válság veszélye a háború sújtotta országban.
 

Jacenyuk múlt csütörtökön nyújtotta be lemondását, amit azzal indokolt, hogy feloszlott a parlamentben a kormánykoalíció, és a parlament még csak napirendre sem tűzte a kormánynak a politikai és gazdasági válság megoldását célzó javaslatait. A képviselők végül a tegnapi zárt ülésen támogatták Jacenyuk kezdeményezéseit a költségvetés bevételeinek növelésére, és ezzel rendeződött a kormányfő és a parlament között kialakult konfliktus. A törvényhozás tagjai megszavazták a hadsereg finanszírozásának biztosítását célzó költségvetési törvény és az adókódex módosítására benyújtott kormányzati előterjesztéseket. Ennek részeként 1,5 százalékos kiegészítő, úgynevezett hadiadót vetett ki a parlament az év végéig a fizetésekre és minden egyéb juttatásra. A bevételt a hadsereg az ország keleti részében folyó „terrorellenes művelet” finanszírozására, valamint a szakadároktól „megtisztított” települések újjáépítésére fordíthatja.
Tegnap egyébként újságírók tiltakoztak a kárpátaljai Ungváron az ukrán biztonsági szolgálat (SZBU) tétlensége miatt. A meglehetősen ag­resszíven fellépő újságírók azzal vádolták az SZBU megyei főosztályának vezetőit, hogy nem tesznek semmit a részleges mozgósítás kapcsán Kárpátalján folyó hisztériakeltés, rémhírterjesztés ellen, és nem lépnek fel a helyzetet destabilizáló erőkkel szemben.
Ugyancsak tegnap délután közzétették az Oroszországgal szemben életbe léptetett gazdasági szankciókról szóló rendeletet az Európai Unió hivatalos lapjában, így a büntetőintézkedések ma hatályba lépnek. Az intézkedések korlátozzák Oroszország hozzáférését a nemzetközi tőkepiacokhoz, fegyverembargót vezetnek be, valamint megtiltják az úgynevezett kettős, azaz polgári és védelmi célokra is használható termékek katonai célú exportját, emellett meggátolják, hogy Orosz­ország olajkitermeléshez hasz­nált technológiákhoz juthasson az EU tagállamaiból.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1819
szavazógép
2014-08-01: Belföld - :

Hírsaláta

CSERBENHAGYTÁK A MOGYE LEMONDOTT MAGYAR VEZETŐIT – nyilatkozta Szilágyi Tibor volt rektorhelyettes a Kossuth rádiónak. A professzor emlékeztetett: az önálló magyar főtanszékek létrehozására három éve lehetőséget ad az oktatási törvény, de a marosvásárhelyi orvosi és gyógyszerészeti egyetem román vezetősége még mindig nem tűzte napirendre.
2014-08-01: Közélet - :

Budapest fokozottan figyel

A budapesti Külgazdasági és Külügyminisztérium foko­zott figyelemmel kíséri azokat a híradásokat, amelyek nyug­talanságot és félelmet váltanak ki a kárpátaljai többnemzetiségű lakosságban a mozgósításokkal kapcsolatban – közölte a tárca.