Repülőgép-balesetben meghalt a Total vezetője Moszkvában

2014. október 22., szerda, Világfigyelő

Repülőgép-balesetben életét vesztette a Total francia olajipari cég elnök-vezérigazgatója Moszkvában. A 63 éves Christophe de Margerie gépe felszállás közben a ködben egy hókotrónak ütközött a vnukovói nemzetközi repülőtéren. A francia üzletember az orosz kormány által a külföldi befektetésekről szervezett eseményen vett részt hétfőn a Moszkva közeli Gorkijban.
 

Az Unijet társasághoz tartozó, Falcon 50 típusú, Párizsba tartó repülő fedélzetén a vállalatvezetőn kívül háromfős személyzet tartózkodott, mindannyian meghaltak – erősítette meg a repülőtér szóvivője. A baleset hétfő éjjel történt. A tragédiáról szóló első hírekben még az szerepelt, hogy életét vesztette a hókotró vezetője is, később azonban kiderült, hogy életben van. A baleset időpontjában 350 méteres volt a látótávolság.
Az orosz Szövetségi Nyomozó Bizottság szóvivője közölte, hogy a vizsgálók szerint elsősorban a repülésirányítók és a hókotró vezetőjének hibája okozhatta a Total francia olajipari cég első emberét szállító magánrepülőgép szerencsétlenségét. Az ütközésben részes hókotró vezetőjéről megállapították, hogy ittas volt. Ezt az ügyvédje és a családja is cáfolta, mondván, hogy a férfi szívbetegsége miatt sohasem ivott alkoholt. A francia polgári légiközlekedés-biztonsági iroda tegnap bejelentette, hogy három munkatársa Moszkvába indult a halálos baleset körülményeinek kivizsgálására.
Christophe de Margerie – anyai ágon a pezsgőiről és luxusszállóiról ismert Taittinger-dinasztia tagja – 1974 óta dolgozott a cégnél, 2007-ben nevezték ki a Total vezérigazgatójává, 2010-ben az elnöki posztot is megkapta. A Total a negyedik legnagyobb nyugati olaj- és gázipari cég, és az egyik legjelentősebb külföldi befektető Oroszországban. A vállalatvezető éles bírálója volt a Nyugat által Oroszor­szággal szemben az ukrán válság miatt foganatosított szankcióknak, amelyeket tévútnak nevezett. Úgy vélte, Európának le kell mondania arról a gondolatról, hogy csökkenti az orosz gáztól való függőségét. Vlagyimir Putyin orosz elnök Oroszország igazi barátjának nevezte de Margerie-t, akivel az elnöki szóvivő szerint régóta szoros munkakapcsolatot tartott fenn, és nagyra értékelte a francia üzletember képességeit és elkötelezettségét az orosz–francia kapcsolatok fejlesztése, a kölcsönösen előnyös együttműködés iránt.
Christophe de Margerie ellen több eljárás is indult korrupció és visszaélés miatt, egyfelől az Olajat élelmiszerért ENSZ-program keretében iraki vezetőknek átutalt kenőpénzek, másfelől pedig egy iráni ügylet miatt. A vállalatcsoport presztízsét rontotta, amikor kiderült, hogy Franciaországban nem fizet adót, noha a nyeresége tavaly közel 11 milliárd euró volt.
 

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
A megyei önkormányzati választásokon mely párt tanácstagjelöltjeit támogatja?













eredmények
szavazatok száma 1775
szavazógép
2014-10-22: Világfigyelő - :

Szijjártó Washingtonban tárgyalt (Beutazási tilalom)

A jövő héten hallgathatja meg az amerikai beutazási tilalommal összefüggésben az Országgyűlés külügyi bizottsága Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminisztert. Ez a testület tegnapi budapesti ülésén hangzott el. A Nol.hu ugyanakkor azt írja, Orbán Viktor kifejezetten ingerült az amerikai vízumbotrány miatt, mert kirobbanása előtt nem tudott semmit az ügyről. A kormányfő a helyzet rendezését várja külügyminiszterétől, aki tegnap utazott az USA-ba. Magyarország nem fogadja el, hogy megkér­dőjelezzék demokratikus elkötelezettségét, és ismételten kérte, hogy az Egyesült Államok tárja fel a korrupcióvádakkal kapcsolatos bizonyítékait – jelentette ki tegnap Szijjártó Péter, miután Washingtonban Victoria Nuland európai és eurázsiai ügyekért felelős amerikai államtitkár-helyettessel tárgyalt.
 
2014-10-23: Emlékezet - Tófalvi Zoltán:

A Bolyai Tudományegyetem pere (A forradalom visszhangja Erdélyben)

„Az 1956-os magyar forradalom nemzeti történelmünknek az az eseménye, mely Ma­gyarországot egész évszázadunkban a legnagyobb világpolitikai szerephez juttatta. Más­felől soha olyan nyilvánvaló nem volt, mint azokban a drámai hetekben, hogy Magyar­or­szág sorsa, jövője döntő mértékben a világpolitikától, elsősorban a nagyhatalmak erőviszonyától és a köztük folyó küzdelmektől és egyezkedésektől függ.”
(Békés Csaba: Az 1956-os magyar forradalom a világpolitikában)