Pedagógus-lelkinap a sepsiszentgyörgyi Krisztus Király-plébániánA nevelő családja – a család nevelője

2014. október 23., csütörtök, Család

Az egészséges felnőtté válás meghatározó eleme, hogy a gyermek milyen családi tapasztalatokat visz magával. Pedagógusként leginkább a saját családképünk vizsgálatával és családi életünkkel kezdjük el a nevelést. A nevelés másik szereplője a diákok családja, melynek együttműködése nélkül a pedagógus sem tud nevelni. Ha a család nem fogadja el azt a nevelői értéket, amit a pedagógus képvisel, esetleg tanításról lehet szó, de nevelésről semmiképp.

Az iskolai év kezdetén, immár negyedik éve, a lelki és szakmai fejlődés együttes művelésére, feltöltődésre és tapasztalatcserére gyűltek össze sepsiszentgyörgyi és környékbeli pedagógusok október 4-én. A rendezvény célja a hitben való erősödés, a hittanórákon kívüli hitre nevelés lehetőségeinek körüljárása és a hiteles pedagógusi munkában szerzett tapasztalatok megosztása volt.
Dr. Sávai János szegedi teológusprofesszor gondolatébresztő elő­­adásában elsőként a nevelő csa­ládjáról, a családban és a pedagógusmunkában is sokszor tapasztalt szeretetmegnyilvánulásokról és azok helytelen gyakorlásáról reflektált. A nevelő önazonosságának megfogalmazása a családban sokat segít tanítványának is önmagát megfogalmazni. Fontos, hogy a gyerek azt tapasztalja meg: aki őt tanítani, nevelni akarja, elsősorban ott tud neki lenni, és szükség esetén tenni is kész érte. Mivel minden tanulás egy befogadás, a gyerek attól fogad el igazából tanítást, akire fel tud nézni.
A nevelői hivatásban nemcsak a személy, hanem a nevelő családja is részt vesz. Mindig magunkkal visszük családunkat, az ott megélt tapasztalatainkat, eredményeinket, gyengeségeinket, konfliktuskezelési straté­giánkat, értékrendünket. Ezért szük­séges tudatosítanunk, hogy gesztusainkkal, mimikánkkal, megnyilvánulásainkkal, beszédünkkel, válaszainkkal, nehéz­sé­geinkkel, meg­oldott vagy megoldatlan bajainkkal, egész személyiségünkkel nevelünk. A nevelő tehát nem lehet semleges, mivel értékrendszerét viszi magával minden találkozásba, és ha hiteles szeretne lenni, akkor minderről színt kell vallania.
Az előadás második részében arról a családról volt szó, amelyért az iskola van. Akarva-akaratlan családok találkozása történik. Ha a nevelői munkában a család háttérbe szorul, nem jön létre az a beavatás, melynek során egészséges személyisége által válaszolni tudjon az identitását érintő kérdésekre, és aktív befolyást tudjon gyakorolni környezetére. Ebben a folyamatban elengedhetetlen az apaszerep jelenléte a gyermek életében, mely segíti őt a felnőtté válásban: önálló belső értékelésre ösztönzi, döntésre sarkallja, erőt ad, bátorítja, hogy vállalkozzon és merjen felelősséggel lenni övéiért.
A pedagógusnak ezt a fejlődést kell támogatnia: megtanítani a gyermeket kritikusan gondolkodni önmagáról, a világról, a jövőről, és hogy merjen eszerint cselekedni. Keresz­tény pedagógusként Istentől kérhetünk erőt, hogy hitelesen tudjunk jelen lenni nevelőként, családtagként a gyermekek életében, és kísérni tudjuk őket felnőtté válásuk folyamatában.
A gondolatébresztő és bőséges tapasztalatból származó példákkal alátámasztott előadás után Horváth Enikő tanítónő tanúságtételével ajándékozott meg bennünket. Megosztotta velünk, hogy miként éli meg hitét a személyes Isten-kapcsolatban, a családban és munkahelyén. A tanúságtételt követően közös fórumon folytatódott a beszélgetés, élménymegosztás.
Néhány részt vevő pedagógus véleménye a lelkinapról:
– Ez a délelőtt rávilágított adottságaimra, és arra, hogy mire kell még figyelnem. Érde­kes volt hallani, hogy a pedagógus saját családját viszi be az osztályba, és a diákon keresztül annak családjába is.
– Engem abban erősítettek meg a hallottak, hogy tényleg fontos a hitre nevelés, és úgy érzem, hogy jó úton járok.
– Megnyugtató és elsősorban felemelő volt. Megnyu­godtam, hogy munkám gyümölcsét nem feltétlenül most fogom látni, hanem jó pár év múlva. Elsősorban szeretnem kell. Ha szeretet van bennem, akkor a tanítás is könnyebben megy, és felfedezhetjük a potenciális kihívásokat.
– Az erősödött meg bennem, hogy a család és iskola közti átjárhatóság csak úgy működik, ha hitelesen éljük meg mindennapjainkat.
– A mai nap töltekezésre adott lehetőséget, és megerősített abban, hogy fontosabb a gyermek felé a pozitív példamutatás, mint a sok beszéd. Azt szeretném, hogy minél több pozitív dolgot tudjak megerősíteni a gyerekekben, hisz sok negatív hatás éri őket, amivel nehéz megbirkózni. Isten szeretetét szeretném átadni nekik.

PÉNZES J. SZABOLCS,
a Váradi József Általános Iskola tanára

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
A megyei önkormányzati választásokon mely párt tanácstagjelöltjeit támogatja?













eredmények
szavazatok száma 1775
szavazógép
2014-10-23: Emlékezet - Tófalvi Zoltán:

A Bolyai Tudományegyetem pere (A forradalom visszhangja Erdélyben)

„Az 1956-os magyar forradalom nemzeti történelmünknek az az eseménye, mely Ma­gyarországot egész évszázadunkban a legnagyobb világpolitikai szerephez juttatta. Más­felől soha olyan nyilvánvaló nem volt, mint azokban a drámai hetekben, hogy Magyar­or­szág sorsa, jövője döntő mértékben a világpolitikától, elsősorban a nagyhatalmak erőviszonyától és a köztük folyó küzdelmektől és egyezkedésektől függ.”
(Békés Csaba: Az 1956-os magyar forradalom a világpolitikában)
2014-10-23: Család - :

Gyermekeink

Zoltán, Sepsiszentgyörgy. Albert Levente felvétele