Előkészítő osztályHolnap még lehet iratkozni

2016. március 17., csütörtök, Közélet

A sepsiszentgyörgyi Székely Mikó Kollégiumban olyan méretű a túljelentkezés, hogy eggyel több előkészítő osztály indítására lenne szükség, megyeszinten ellenben még vannak betöltetlen helyek. Péntek az utolsó nap, amikor a szülők letehetik, illetve érvényesíthetik a beíratási kérvényeket.
 

  • Albert Levente felvétele
    Albert Levente felvétele

A megyei tanfelügyelőség 2328 helyet hirdetett meg előkészítő osztályokba a 2016/2017-es tanévre, ami több, mint a várható gyermeklétszám. Tegnapig a helyek 66 százaléka telt be, de ez nem azt jelenti, hogy csupán ennyi kérést adtak le a szülők, hanem egyelőre ennyit érvényesítettek a kérvényezők, ennyi igénylés került be a számítógépes rendszerbe – tudtuk meg Kiss Imre főtanfelügyelőtől, aki szerint falun előfordul, hogy mindenki egységesen egyetlen napon, esetleg ma vagy holnap íratja be gyermekét.
 Sepsiszentgyörgyön és Kézdivásárhelyen, ahol iskolakörzeteket jelöltek ki, az első szakaszban csak a lakóhely szerint meghatározott iskolába lehet iratkozni, a fennmaradt helyek függvényében a második időszakban más tanintézménybe is lehet jelentkezni. Ebben a két városban az iskolák kötelesek beírni a körzetükben lakó gyermekeket, függetlenül attól, hogy a gyermek állandó vagy ideiglenes lakhely szerint tartozik oda. A Székely Mikó Kollégiumban már az első szakaszban olyan mértékű a túljelentkezés azok köréből, akik igazoltan ebben a körzetben laknak, hogy lehet, tavalyhoz hasonlóan az eredetileg jóváhagyott három osztály helyett négyet kell indítani – közölte a főtanfelügyelő. A Mihai Viteazul Főgimnáziumban indulásból egy osztállyal többet, vagyis hármat engedélyeztek.
Mivel az összesített adatokhoz csak a számítógépes program lezárása után van hozzáférése a megyei tanfelügyelőségnek, nem tudjuk, hány olyan gyermeket írattak be, aki iskolakezdésig még nem tölti be a hat évet, csupán az év végéig, de az már nyilvános, hogy hatan iratkoztak be első osztályba anélkül, hogy jártak volna előkészítőbe, mindannyian betöltötték a hét évet.
Március 25–26-án az iskolákban kifüggesztik és a tanfelügyelőség honlapján megjelentetik az előkészítő osztályba beírt gyermekek névsorát, a fennmaradt helyek számát és az első szakasz után kimaradt gyermekek névsorát, akiket március 30. és április 8. között lehet beíratni.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
A megyei önkormányzati választásokon mely párt tanácstagjelöltjeit támogatja?













eredmények
szavazatok száma 1775
szavazógép
2016-03-17: Faluvilág - Kisgyörgy Zoltán:

Erdélyi Bodzavidék, Csemernek és Almásmező környéke (Háromszéki kalauz 57.)

A Bodza-kanyar vízválasztójáról – Csemernek havasáról, Bükkös-havasról, Ágy-havas­ról és a György-hegyről – északkelet és keleti irányba lefutó patakfejek övezete, megyénk egy kis sarkocskája. Csemernek (Ciumernic) és Almásmező (Merişor) Szitabodza községhez tartozó szétszórt települések.
2016-03-17: Közélet - :

Tízezer lejes bírság (Székely szabadság napja)

Tízezer lejre bírságolta a csendőrség Izsák Balázs SZNT-elnököt a március 10-én Marosvásárhelyen szervezett székely szabadság napján tartott felvonulásért.