Mi, hol, mikor?

2016. április 28., csütörtök, Mi, hol, mikor?

Kiállítás
* A sepsiszentgyörgyi Köntés Galériában ma 18 órától megnyílik Bede Gábor fotókiállítása, amelynek témája az 1989-es forradalom Háromszéken.


* Ma reggel 9 és este 9 óra között újra ingyenes belépéssel várják a látogatókat a sepsiszentgyörgyi Székely Nemzeti Múzeumba, ahol a Dzsingisz kán öröksége című időszakos tárlatot lehet díjmentesen megtekinteni. Ezen a napon látható először a következő hónap műtárgya, amelyet a szakemberek a múzeum természetrajzi gyűjteményéből választottak.
* Sepsiszentgyörgy nemrégiben felújított főterén a Polgármesteri Hivatal és a Tega Rt. első alkalommal szervezi meg április 29. és május 1. között a Kertészeti és virágkiállítást. Bővebb információk a Tega Rt. 0367 401 911-es telefonszámán.


Könyvbemutató
Sepsiszentgyörgyön a Székely Nemzeti Múzeum Bartók Termében pénteken 18 órától  bemutatják Vita Sándor: Erdélyi gazdaság – erdélyi politika. Tanulmányok, cikkek, dokumentumok (1933–1946) című kötetét. Vita Sándor a két világháború közötti Erdély egyik legkiemelkedőbb gazdasági szakírója volt. A Polis Könyvkiadónál megjelent kötetet bevezető tanulmánnyal és jegyzetekkel Sárándi Tamás történész látta el. A könyvet a bemutatón Sárándi Tamás (Maros Megyei Múzeum) és Tóth-Bartos András (Székely Nemzeti Múzeum) méltatja. A belépés ingyenes.


Színház
Az M Stúdió ma 19 órától az Igor Stravinsky zeneműve alapján készült Tavaszi áldozat című előadását játssza a Háromszék Táncstúdióban. Rendező-koreográfus: Andrea Gavriliu. Április 30-án, szombaton 19 órától A tenger című produkciót lehet megtekinteni, Henrik Ibsen A tenger vonzása című drámája nyomán. Az előadásokra érvényesek az Ábel-bérletek, helyet foglalni, jegyet vásárolni a kulturális szervezőirodában (telefon: 0267 312 104) és a www.biletmaster.ro oldalon lehet.


Tánc
Három néptáncegyüttes lép fel a kézdivásárhelyi Vigadó Művelődési Ház színpadán a tánc világnapja alkalmából pénteken 18 órától. Az est folyamán a sepsiszentgyörgyi Százlábú Ifjúsági Néptáncegyüttes és a kézdivásárhelyi Vigadó Művelődési Házhoz tartozó Harmatfű Néptánccsoport előadásában betekintést nyerhetünk a moldvai, vajdaszentiványi, palatkai, széki, kalotaszegi, mezőségi, valamint szászcsávási cigánytáncokba. A műsort összeállították Virág Imola és Virág Endre. Énekelnek: Márkosi Lili, Stekbauer-Hanzi Réka, Gerebenes Ede; zenélnek: Dezső Attila (hegedű és brácsa), Dezső István (brácsa és hegedű), Lőrinc Zsolt (brácsa), Kerezsi Csongor (bőgő). A kézdiszentléleki Perkő Néptáncegyüttes Régen volt, soká lesz címmel palatkai, kalotaszegi és vajdaszentiványi táncokat fog bemutatni. Meghívott vendég a Kedves Zenekar. A műsort összeállították Lung László Zsolt, Marthi Jenő, Lukács Réka és Horváth Tas.


Zene
A Diakónia Keresztyén Alapítvány sepsiszentgyörgyi fiókja égisze alatt működő Írisz Ház április 30-án immár ötödik alkalommal szervezi meg az Outsider Music Fest rendezvényt, amelyen külföldi és belföldi fogyatékkal élő zenészek, együttesek számára biztosít lehetőséget a fellépésre. A koncertek mellett egész napos programok várják az érdeklődőket. A rendezvény 12 órakor kezdődik.

Hitvilág

A sepsiszentgyörgyi Krisztus Király-plébánián ma 19 órától Taizé-találkozót tartanak.


Tanulj és szórakozz a VII. Büdös-hegy Napján!
Május 7-én a Vinca Minor Egyesület, a Csomád-Bálványos Natura2000 terület gondnoksága hetedik alkalommal rendezi meg a Tanulj és szórakozz a Büdös-hegy Napján! című eseményt Bálványosfürdőn V–VIII. osztályos diákoknak. Az egész napos hagyományteremtő rendezvény célja idén is a Csomád-Bálványos védett terület természeti értékeire való figyelemfelhívás alternatív tantárgyversenyek, játékos gyerekprogramok, tájékozódási futás, illetve további izgalmas vetélkedők formájában. A déli bográcsolás után kezdődnek az igen népszerű, játékos, szórakoztató programok. A részletes programismertető megtalálható a gondnokság honlapján, a csomadbalvanyos.ro oldalon.
Az eseményen részt venni óhajtó diákcsoportok kísérőtanárai a 0267 314 917-es és a 0759 024 859-es telefonszámon vagy a vincaminor.tehnic@gmail.com e-mail-címen érdeklődhetnek. Jelentkezési határidő: április 30. A helyek száma korlátozott!


Rádió
Ma 17 órától kezdődik a Sepsi Rádióban (98,5 FM) a Korzó Klub negyedik évadának utolsó adása. A Sepsi Rádió, a Háromszék és a Székely Hírmondó közös műsorának 97-ik kiadása alatt (18 óráig) a műsor helyszínéül szolgáló Korzó Irish Pub egy „személyre szabott” kapucsínóval lepi meg a beszélgetést a helyszínen hallgató vendégeket.


Túra Hargitafürdőre és a Csicsói-Hargitára
A Járjuk be Erdővidéket! túrasorozat 73. kirándulásának úti célja április 30-án, szombaton Hargitafürdő és a Csicsói-Hargita. Túravezető: Lőrincz Sándor. Indulás 9 órakor autóbusszal a baróti buszmegállóból Hargitafürdőig. A gyalogos túra az Úz Bence menedékháznál kezdődik, ahonnan a Bagolykő érintésével kapaszkodnak ki a Kopossó-domb (Csicsói-Hargita) 1759 méter magas tetejére. A gyalogos rész becsült hossza 10 km. 14 éven aluli kiskorúak csak felnőtt kísérő társaságában vehetnek részt. A szállítás megszervezése érdekében kérik az érdekelteket, részvételi szándékukat legkésőbb pénteken 12 óráig jelezzék Demeter Zoltánnál (0746 089 140). További információk a www.erdovidek.weebly.com honlapon.


Megjelent
Megjelent a Zöld Nap Egyesület idei első száma. A negyedévente megjelenő lapban érdekes információkat olvashatunk az egyesület sokrétű tevékenységéről. Az ingyenes kiadványból kiderül, hogy az évszak legaktívabb önkéntese Kónya László, aki az elmúlt évek során másodszor kapta meg ezt a kitüntetést. Megtudhatjuk, hogy az új évet jótékonykodással indították, olvashatunk a Let’s Move projektről, a Mozgó délutánokról, a Kézdikőváron elindított Zöld Nap suliról, Keresztes Julianna tótvázsonyi EVS önkéntes beszámolójáról, a festői Ika vára közelében megtartott kétnapos csapatépítő tréningről, és az Erasmus+ program támogatásával megvalósult ifjúsági cseréről, amelyre az interkulturális dialógus jegyében Spanyolországban került sor az Iceberg Europe címmel. Részletek a zoldnap.info oldalon.


Ügyelet
Sepsiszentgyörgyön ma 20–8 óráig a Császár Bálint utcai Farma-Line I. (telefon: 0367 412 103, éjszaka csak a sürgősségi recepteket adják ki), Kézdivásárhelyen a Szent Anna (0267 360 015) gyógyszertár teljesít szolgálatot.


Röviden
ÖNKÉNTES PLATFORM WORK­SHOP. Sepsiszentgyörgyön a Lábas Ház nagytermében ma 17 órától a Gnome Design Kft. szakemberei felkészítőt tartanak az önkéntes platform használatáról, amelyen bemutatják működését, teljes felépítését és a regisztráció menetét. A résztvevőket kérik, vigyenek magukkal hordozható számítógépet.
MESEKLUB. A kézdivásárhelyi Báró Wesselényi Miklós Városi Könyvtárban ma 14–15 óra között Meseklubba várják az óvodásokat, 16–17 óráig az I–IV. osztályosokat, akikkel anyák napja (május 1.) alkalmából köszöntőlapokat készítenek.
INTERNET. A kézdivásárhelyi Báró Wesselényi Miklós Városi Könyvtárban pénteken 10 és 11 óra között internethasználati útmutató vehető igénybe. Kérik az érdeklődőket, részvételi szándékukat előre jelezzék a 0267 363 018-as telefonon.
LOMTALANÍTÁS. A Tega Rt. a háztartásban feleslegessé vált elektromos és elektronikai eszközöket, használt bútorokat, egyéb tárgyakat és szelektív hulladékokat ma és pénteken 12–20 óráig Hidvégen gyűjti.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
A megyei önkormányzati választásokon mely párt tanácstagjelöltjeit támogatja?













eredmények
szavazatok száma 1776
szavazógép
2016-04-27: Közélet - :

Görögkeleti húsvét előtt

A Kovászna megyei gazdasági rendőrség az ortodox húsvétot megelőző időszakban kereskedelmi egységeket ellenőriz.
2016-04-28: Elhalálozás - :

Elhalálozás

Mély fájdalommal tudatjuk, hogy
RAFAI MÁRIA
(szül. HORVÁTH)
életének 81. évében rövid szenvedés után elhunyt.
Temetése 2016. április 29-én, pénteken 14 órakor lesz a közös temető ravatalozóházától.
Részvétfogadás a temetés előtt egy órával.
Pihenése legyen csendes, emléke áldott.
A gyászoló család
4291782