Mi, hol, mikor?

2016. április 30., szombat, Mi, hol, mikor?

Következő lapszámunk május 3-án, kedden jelenik meg.


Görögkeleti vallású olvasóinknak áldott húsvéti ünnepeket kívánunk!


VI. Születés Hete Sepsiszentgyörgyön
Az Erdélyi Dúlák Egyesületének szervezésében május 1-jén, vasárnap 17 órakor a Galamb utcai új parkban anyák napi nyitóbeszédet mond Rácz-Berecz Tímea, az Erdélyi Dúlák Egyesületének elnöke, Bíró Attila unitárius lelkész áldása után Tóth Abigél énekel.
Május 4-én, szerdán a Művészeti és Népiskolában (Szabadság tér 9. szám) 12–15 óráig A női lét első beavató élménye, a menstruáció címmel, 17–19 óráig Párkapcsolatom a múltam tükrében címmel Gergely Erzsébet bába (Székelyudvarhely) tart előadást.


Zene
A dzsessz világnapján, ma 20.30-tól a kézdivásárhelyi Jazz Caféban a brassói Fernet Blues Company játszik.


Táncház
A sepsiszentgyörgyi Bod Péter Megyei Könyvtárban ma 14–18 óráig a Háromszék körzetbeli cserkészeket nagy közös táncházba hívják, ahol tánctanárok segítségével sajátítják el a magyar tánc lépéseit. A belépő: legalább 5 lej adományként.


Adyák – Diákszínjátszó Gála Kovásznán
Május 2-án, hétfőn 16 órától a Kovásznai Művelődési Központban a debreceni Ady Endre Gimnázium drámaosztályának diákjai három színdarabbal mutatkoznak be a közönségnek: Jane Teller–Gimesi Dóra Semmi című regényadaptációjával, Petőfi Sándor János vitézével és a Kávéház című Molière-összeállítással. A Kőrösi Csoma Sándor Diákszínpad testvércsoportjának bemutatkozása a Kőrösi Csoma Sándor Napok utórendezvénye. A belépés ingyenes.


Hitvilág
A sepsiszentgyörgyi belvárosi református templomban vasárnap 11 órától rendhagyó istentiszteletet tartanak a Diakónia Keresztyén Alapítvány által szervezett szombati Outsider Music Fest fellépőinek részvételével. A sajátos liturgia részeként igét olvasnak és zenélnek helyi, magyarországi és Erdély több városából érkező, fogyatékkal élő előadók.


Kiállítás
A sepsiszentgyörgyi Magma Kortárs Kiállítótérben vasárnap 18 órától Stark Attila magyarországi képzőművész, street-art aktivista kötetlen beszélgetésen az under­ground képregény konceptuális ösvényeire vezérel, antológiákat, független kiadványokat, fanzinokat bemutatva. Kiállításának címe: Kick it! Majd 19 órakor a Tein Teaházban Szabó Balázs Lobot, az S*10 Kiadó grafikusa zenei kísérlettel megnyitja a kiállítást.


Pozitív nevelés
Minden szülőt érintő és foglalkoztató témával érkezik a 9. Vigadó Akadémia előadója, Rigó Éva pszichológus, akkreditált pozitív nevelési program oktató a kézdivásárhelyi Vigadó Művelődési Ház Galériájába május 4-én, szerdán 17 órától. A workshopon, amelynek témája Gyermekkori hiszti: megelőzés és megküzdés, pozitív nevelési stratégiákat lehet tanulni olyan helyzetekre, amikor a gyermek nem követi az utasításokat, és ebből adódóan feszültség alakul ki közte és a szülő között. A csoportos foglalkozáson a szülők egymás között is megosztják a neveléssel kapcsolatos tapasztalataikat, hogy már kipróbált és hatékony stratégiákat lehessen ellesni. A workshop végére személyre szabott tervet kap a résztvevő arra vonatkozóan, hogy miként küzdjön meg olyan helyzetekkel, amikor a gyerek nem hallgat rá. A háromórás műhelymunka ára 30 lej/személy, férj és feleség számára 50 lej, fizetés a helyszínen. A részvétel jelentkezéshez kötött, iratkozni lehet a Vigadó Művelődési Ház közönségszolgálati irodájában vagy a www.rigoeva.ro honlapon a Workshop Kézdivásárhelyen linkre kattintva.


Színház
Betegség miatt elmarad az M Stúdió mára meghirdetett, A tenger című előadása. A megvásárolt jegyek május 6-ig visszaválthatóak vagy elcserélhetőek az M Stúdió bármelyik előadására. A társulat a közönség megértését kéri.


Képernyő
KISMENŐK a TV2-n. Ma 19.50-től fergeteges produkcióval jelentkezik a Kismenők című tehetséggondozóban Lup­pinger Attila gitáros, a sepsiszentgyörgyi Váradi József Általános Iskola diákja.


Guzsalyas
A sepsiszentgyörgyi Míves Házban a Guzsalyas Alapítvány jövő heti programja: kedden 16.30-tól gyermektáncház, 17.30-tól kézműves-foglalkozás gyermekeknek (kézzel készíthető agyagedények); szerdán 17.30-tól nemezkészítő tanfolyam felnőtteknek; csütörtökön 17.30-tól kézműves-foglalkozás gyermekeknek (nemezkészítés, szövés).


Székelyföldi legényesverseny
Harmadszor rendezi meg a Székelyföldi legényesversenyt május 13-án Sepsiszentgyörgyön a Lajtha László Alapítvány. A vetélkedő idén a györgyfalvi legényes táncokat helyezi középpontba, és egész Erdély területéről várják a jelentkezőket. A verseny a legényes táncfolklór meglehetősen gazdag hagyományát igyekszik feltárni, szem előtt tartva annak improvizatív jellegét, és utat adva a szabad és egyéni táncalkotásnak is.
A legényesverseny két részből áll. Az első részben a versenyzőknek egy kötelezően megadott táncfolyamatot kell bemutatniuk: idén Jaskó István „Pitti” (1929–2013) györgyfalvi adatközlő táncaiból válogatták. A második részben a versenyzők szabadon építkezhetnek a györgyfalvi legényes motívumkincseiből, sőt, idén először „saját legényesükkel” is kiállhatnak. A legjobb táncosok Az év kiváló legényes táncosa és A legényes újraalkotója kitüntetésben részesülhetnek, amely 500 lejes pénzjutalommal jár, de kiosztásra kerülnek további különdíjak és közönségdíj is. A vetélkedőt követő évadzáró táncházban a muzsikáról a Heveder zenekar és a Folker együttes gondoskodik.
Jelentkezni május 12-ig lehet a hte@hte.ro e-mail-címen. A részletes versenykiírás, a videoanyagok és a jelentkezési lap elérhető a Háromszék Táncegyüttes honlapján: www.hte.ro.


Ügyelet
Sepsiszentgyörgyön ma 8–12 és 16–20 óráig a Gróf Mikó Imre utcai 129-es Dona (0372 407 129), vasárnap a Stadion utcai Szemerja (0267 313 942), hétfőn a Grigore Bălan tábornok úti Farma-Line III. (0367 402 209), csütörtökig naponta 20–8 óráig az 1918. december 1. úti Sensiblu (telefon: 0267 310 219, éjszaka csak a sürgősségi recepteket adják ki), Kézdivásárhelyen hétvégén a Szent Anna (0267 360 015), hétfőtől az Ambrózia (0267 360 608), Kovásznán ma 8–12 óráig a Vipera (0267 342 851), ma 8–16 óráig, vasárnap 10–14 óráig a Farmacom (0267 360 608), hétfőtől a Richter Gedeon (0267 362 280); Baróton ma 9–13 óráig a Mária (0267 377 314, sürgősség esetén: 0729 831 568) gyógyszertár teljesít szolgálatot.


Röviden
HÁROMSZÉKI OPTIMISTA KLUB. Május 2-án, hétfőn 18 órától tartják az e havi klubtalálkozót a Berde Áron Szakközépiskolában (volt Kereskedelmi Líceum), a sportcsarnok mögötti kis épület emeletén. Havi téma: Az egészséges életmód – a tíz hónapos ingyenes boldogságprogram részeként, amelybe bárki bármikor bekapcsolódhat.
SUGÁSFÜRDŐI AUTÓBUSZJÁRAT. A Multitrans Rt. mától újraindítja sugásfürdői járatát: indulás 10 és 16 órától, vissza 13 és 19 órától.
FOGADÓÓRA. A nép ügyvédje brassói irodájának munkatársai május 4-én 10 órától fogadóórát tartanak a Kovászna megyei prefektúrán. A nép ügyvédje a magánszemélyek és a közigazgatási intézmények közötti konfliktusok megoldásához nyújt segítséget mediálás és párbeszéd útján. A szolgáltatás ingyenes.
LOMTALANÍTÁS. Kézdivásárhe­lyen ma 8–18 óráig a kaszárnya vagy a sportcsarnok elé felállított gyűjtőpontokon lehet elhelyezni a háztartásokban fölöslegessé vált tárgyakat, veszélyes anyagokat, a kerttakarítások során összegyűjtött zöld hulladékot. * A Tega Rt. a háztartásban feleslegessé vált elektromos és elektronikai eszközöket, használt bútorokat, egyéb tárgyakat és szelektív hulladékokat 12–20 óráig kedden Bölönben gyűjti.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
A megyei önkormányzati választásokon mely párt tanácstagjelöltjeit támogatja?













eredmények
szavazatok száma 1771
szavazógép
2016-04-29: Világfigyelő - :

Tömegesen tanulnak magyarul


Óriási az érdeklődés a márciusban meghirdetett magyarnyelv-oktató program iránt Kárpátalján – közölte a nemzetpolitikai államtitkárság.
2016-04-30: Elhalálozás - :

Elhalálozás

 Mély fájdalommal tudatjuk, hogy
GRÄF (SIMON) ESZTER ILONA
életének 40. évében visszaadta lelkét teremtőjének.
Temetése 2016. május 2-án 15 órától lesz a közös temető ravatalozójából.
Részvétnyilvánitás a temetés előtt egy órával.
A gyászoló család