Mi, hol, mikor?

2016. október 10., hétfő, Mi, hol, mikor?

Jeszenszky Géza Erdélyben
Az Antall-kormány volt külügyminisztere, Jeszenszky Géza történész Ceauşescutól Constantinescuig. A magyar–román viszony a mélyponttól az alapszerződésig címmel tart előadás-sorozatot október 5–11. között Erdélyben. Az esemény részeként bemutatják a Kísérlet a trianoni trauma orvoslására. Magyarország szomszédsági politikája a rendszerváltozás éveiben című könyvét ma 18 órától a kézdivásárhelyi Vigadó Művelődési Ház Galéria Termében és kedden 18 órától a sepsiszentgyörgyi Székely Nemzeti Múzeum Bartók Termében. Az esemény házigazdája Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke.

  • Fotó: Barabás Zsolt
    Fotó: Barabás Zsolt


Táncegyüttesek találkozója és kísérőrendezvényeik
A Háromszék Táncegyüttes szervezésében október 13–16. között kerül megrendezésre a 12. Erdélyi Hivatásos Táncegyüttesek Találkozója Sepsiszentgyörgyön.
A program: csütörtökön 15 órától Fesztiválnyitó flashmob az öt erdélyi hivatásos táncegyüttes közreműködésével a főtéren; 15.30-tól A viseletkiállítás megnyitója a Tamási Áron Színház előcsarnokában; 16 órától Háromszék Táncegyüttes: Erdély-menyegző a Háromszék Táncstúdióban; 18 órától Maros Művészegyüttes: Most múlik a Tamási Áron Színházban; pénteken 18 órától Udvarhely Néptáncműhely: Üveghegy ösvénye a Tamási Áron Színházban; szombaton 11 órától Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes: Táncoljatok! a Háromszék Táncstúdióban; 18 órától Nagyvárad Táncegyüttes: Stabat Mater a Tamási Áron Színházban; 23 órától táncház a Tamási Áron Színház előcsarnokában; vasárnap 18 órától gálaműsor a hivatásos táncegyüttesek és a Bekecs Néptáncegyüttes közreműködésével a Tamási Áron Színházban. Részletek a rendezvény honlapján: www.ehtet.hte.ro.
Kísérőrendezvények: viseletkiállítás – kiállítók: Székely Melinda (Szamosújvár), Mátéfi Zita (Alsóboldogfalva), Miklós János és Miklós-Papp Zsuzsanna (Nagyvárad). Koordinátor: Furik Rita. Megnyitó: csütörtökön 15.30-tól a Tamási Áron Színház előcsarnokában. Impro-Víziók 2.2-koncert szombaton 22 órától a Háromszék Táncstúdióban. Tesztoszteron Zenei Alakulat-koncert pénteken 22 órától a Tamási Áron Színház előcsarnokában. M Stúdió: Tavaszi áldozat pénteken 15.30-tól a Háromszék Táncstúdióban.
Jegyek: az előadásokra egységesen 20, a gálaműsorra 25 lejbe kerülnek, kaphatóak a sepsiszentgyörgyi kulturális szervezőirodában. Nyitvatartási rend: hétfőtől csütörtökig 10–16, pénteken 11–13 óráig, valamint előadások előtt egy órával. Telefon: 0267 312 104.

Színház
TAMÁSI ÁRON SZÍNHÁZ. A sepsiszentgyörgyi magyar színház e heti előadásai: ma 19 órától Igor Stravinsky: Tavaszi áldozat (rendező-koreográfus: Andrea Gavriliu) a Háromszék Táncstúdió­ban; kedden 19 órától Tamási Áron: Zongota (rendező: Sardar Tagirovsky) a nagyteremben.
ANDREI MUREŞANU SZÍNHÁZ. A sepsiszentgyörgyi román színház e heti előadásai a Művész Teremben: kedden 19 órától Jurnal de Romănia. Sfăntu Gheorghe (rendező: Carmen Lidia Vidu); október 13-án 19 órától Historion (rendező: Mihai Niţu).
VÁROSI SZÍNHÁZ. A kézdivásárhelyi színház a Toldi-bérleteseknek játssza október 17-én 11 és 19 órától és október 18-án 19 órától a Kiss Csaba: Skandináv lottó című előadást a nagytermi stúdióban.
Tortoma Önképzőkör
Október 11-én, kedden 19 órakor a baróti Erdővidék Múzeuma Kászoni Gáspár Termében dr. Kelemen Etelka Anna labororvos Istennel minden lehetséges címmel tart vetített képes élménybeszámolót az indiai Asszám tartományban tett látogatásáról (2015).

Ingyenes magyar állampolgársági ügyintézés
Az RMDSZ Háromszéki Területi Szervezetének munkatársai október 11-én, kedden 16–18 óráig Zabolán a polgármesteri hivatalban, illetve 18–20 óráig Székelytamásfalván a református imaházban fogadják az érdeklődőket, és az igénylőknek összeállítják a magyar állampolgársági kérelmüket, segítenek a gyerekek, házasságok és halálesetek anyakönyvezésében, a hadifogságban elvesztett szülők és élettársak után járó kárpótlás kérelmezésében, valamint az útlevél igénylésében is.
A fordítás és az igazolványkép elkészítése díjmentes.
Aki Háromszéken szeretné beadni a magyar állampolgársági kérelmét, valamint anyakönyveztetni szeretne, hogy ne kelljen Csíkszeredába utaznia, keresse fel az RMDSZ sepsi­szentgyörgyi (Martinovics Ignác utca 2. szám, a Beör-palota első emelete, telefon: 0735 610 100), kovásznai (Szabadság utca 12. szám, telefon: 0734 639 897), kézdivásárhelyi (Apafi Mihály utca 1. szám, telefon: 0721 297 540), illetve ba­róti irodáját (Szabadság tér 7-es th., A lh., 3-as lakás, telefon: 0267 377 773, 0734 640 118).

Sebességmérés
Kovászna megyében ma a 10-es országúton Bodzaforduló, Szitabodza, Fenyős; a 11-es országúton Kökös, Lemhény, Bereck, Szentivánlaborfalva, Nyujtód; a 12-es országúton Oltszem, Málnás, Mikóújfalu, Sepsibükszád; Kézdivásárhely és Sepsiszentgyörgy körzetében mérik a járművek sebességét.

Itthon maradt gólya
Bereckben a magánerdészet közelében álló villanyoszlopon található fészekből egy gólya nem repült el augusztusban társaival délre, eg­yelőre nem tudni, miért – a madár tud repülni –, de az itthon maradást választotta. Kedd délben a fészkében álldogált. Lemhényben és Nyujtódon, ahol Felső-Háromszéken a legtöbb gólyafészek van, nem láttunk több itthon maradt gólyát. A berecki gólyáról már aznap értesítettük a Rara Avis Egyesületet. (Iochom)

Ügyelet
Sepsiszentgyörgyön ma 20–8 óráig az 1918. december 1. úti Sensiblu (telefon: 0267 310 219, éjszaka csak a sürgősségi recepteket adják ki); Kézdivásárhelyen a Richter Gedeon (0267 362 280) gyógyszertár teljesít szolgálatot.

Röviden
HÁROMSZÉKI FÜRGE UJJAK KÉZIMUNKAKÖR. A sepsiszentgyörgyi Kónya Ádám Művelődési Ház Pinceklubjában ma 16 órától a Háromszéki fürge ujjak kézimunkakörbe várnak minden kézimunkázni (kötni, horgolni, hímezni stb.) szerető fiatalt és időset.
MOZGÁSMŰVÉSZET. A sepsiszentgyörgyi Live-Art Alapítvány Olt utca 1. szám alatti táncstúdiójában ma 19–20 óráig Ágó-gym – alakformáló mozgás hölgyeknek kezdő szinten. Telefon: 0722 233 774. Honlap: www.dancestudio.shp.hu.
TORNA. Az Ida Aerobik mai programja a sepsiszentgyörgyi uszodában: 8 órától aerobik felnőtteknek, 9 órától aerobik nyugdíjasoknak, 17 órától aerobiktánc óvodásoknak Kelemen Szende vezetésével, 19 órától aerobik felnőtteknek, 20 órától aerobik férfiaknak. Telefon: 0722 243 234.
A KOVÁSZNA MEGYEI VÖRÖSKERESZT minden hétfőn 16–18 óráig vérnyomás-, vércukorszint- és koleszterinszintmérést végez a kovásznai kultúrotthon épületében.
BOD PÉTER MEGYEI KÖNYVTÁR. Mától szerdáig a sepsiszentgyörgyi könyvtár zárva van a közönség számára az intézmény dolgozóinak részvételével zajló szakmai képzés miatt. Ezalatt a visszahozott könyveket a könyvtár gyermekrészlegén lehet leadni.
ÁRAMSZÜNET. Kőröspatakon október 30-ig naponta 8–16 óráig, Hilibben október 11–14-ig naponta 8–16 óráig szünetel az áramszolgáltatás.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
A megyei önkormányzati választásokon mely párt tanácstagjelöltjeit támogatja?













eredmények
szavazatok száma 1771
szavazógép
2016-10-08: Sport - :

Parádéztak a horvátok, döntetlen a rangadón (Labdarúgás)

Horvátország a mesterhármasig jutó Mario Mandzukic vezérletével kiütéses 6–0 arányú győzelmet aratott Koszovó otthonában a világbajnoki selejtezősorozat csoportmérkőzéseinek 2. fordulójában.
2016-10-10: Elhalálozás - :

Elhalálozás

Mély fájdalommal tudatjuk, hogy a sepsiszentgyörgyi
özv. ANDORKÓ SÁNDORNÉ
BÍRÓ MAGDOLNA
életének 85., özvegységének 14. évében 2016. október 9-én hosszas betegség után elhunyt.
Drága halottunk földi maradványait október 12-én 15 órától helyezzük örök nyugalomra a szemerjai új ravatalozóháztól.
Részvétfogadás a temetés előtt egy órával.
Pihenése legyen csendes, emléke áldott.
A gyászoló család
18413