Numizmatikai kiállítás Torján

2016. november 23., szerda, Magazin

Több mint százan tekintették meg vasárnap Torján a Karatnai-iskola épületében Sólyom Zoltán történelemtanár ötödik numizmatikai kiállítását, melyen fém- és papírpénzeken kívül zömében az „aranykorból” származó kitüntetéseket és világháborús érmeket is láthattak.

 

A fiatal tanár tizenegy éve foglalkozik numizmatikával, azóta gyűjti tanulói segítségével a régi pénzérméket és bankjegyeket. A tizenegy év alatt hihetetlen mennyiségű, mintegy hétezer érmet és papírpénzt sikerült beszereznie. Vallomása szerint ezer egyedi darabbal rendelkezik, a többi két, három vagy még több példányban található gyűjteményében. A legrégebbi fémpénze az 1600-as évekből származik. Nemcsak magyar pénzeket gyűjt, hanem a világ minden részéről, gyűjteményében száz ország pénzneme található meg. A régi pénzek mellett napjaink érméit és bankjegyeit is gyűjti. Tudomása szerint Felső-Háromszéken ő rendelkezik a legnagyobb, szakszerűen tárolt numizmatikai gyűjteménnyel.
A mostani kiállítást megelőzően értékes gyűjteményének egy részét a Kicsi Antal-iskolában és a Székely Házban, valamint a kézdivásárhelyi Petőfi Sándor-iskolában állította közszemlére.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
A megyei önkormányzati választásokon mely párt tanácstagjelöltjeit támogatja?













eredmények
szavazatok száma 1774
szavazógép
2016-11-23: Magazin - Nagy B. Sándor:

Cseh Tamás visszatért

„Csak még egyszer gyere elő a résből, hol elbújtál, gyerekkorom, / Csak kő legyek, csak bogár legyek, és engedj újra fü­veiddel játszanom” – énekelte Gajzágó Zsuzsa Rajtammaradt télikabát című új Cseh Tamás-előadóestjén, és borzongva éreztük, hogy valóban megjelenik körülöttünk az a régen elfelejtett világ, amelyben annyi titok és vidámság volt, és amelynek tünékeny varázsa egyre ritkábban talál utat a lelkünkhöz.
 
2016-11-23: Emlékezet - Jancsó Árpád:

Zakariás Erzsébet, az elméleti középiskola megteremtője

A két világháború közötti időszakban minden nehézség ellenére a Mikes Kelemen Főgimnázium elődje, mint az egyetlen leánynevelő intézet vidékünkön, szép eredményeket tudott felmutatni, igazolta létjogosultságát. Ezért vetődött fel egy új igény: megvalósítani a nyolcosztályos főgimnáziumot a négyosztályos polgári leányiskolából. A társadalom igényei is emellett szóltak. Az iskola pedagógusai felismerték ezt, s már 1941-ben beadvánnyal fordultak a felettes szervekhez – sajnos, sikertelenül.