Mi, hol, mikor?

2017. január 12., csütörtök, Mi, hol, mikor?

Emlékezés a doni hősökre
* Istentisztelettel egybekötött fáklyás megemlékezést szervez a Történelmi Vitézi Rend sepsiszéki állománya ma 19 órakor a sepsiszentgyörgyi belvárosi református templomban és a kertjében felállított II. világháborús emlékműnél. Közreműködik a Sepsiszentgyörgyi Magyar Férfidalárda.
* A Vitézi Rend erdélyi törzskapitánysága szervezésében pénteken 16 órakor a sepsiszentgyörgyi Hősök temetőjében, a rend által állított kopjafánál emlékeznek.
* A Történelmi Vitézi Rend kézdiszéki állománya szervezésében szombaton a katrosai kettős keresztnél tartanak megemlékezést. Gyülekezés a katrosai csárda előtt 12 órakor. A bellői keresztnél való megemlékezésre a gyalogtúra 7.30-kor indul a kézdivásárhelyi Gábor Áron-szobortól.

  • Molnár Ferenc: Liliom. Fotó: Barabás Zsolt
    Molnár Ferenc: Liliom. Fotó: Barabás Zsolt
  • Megjelent Hencz Hilda Magyar Bukarest című könyve
    Megjelent Hencz Hilda Magyar Bukarest című könyve


Színház
TAMÁSI ÁRON SZÍNHÁZ. A sepsiszentgyörgyi magyar színház Molnár Ferenc Liliom (rendező: Bocsárdi László) című előadását ma 19 órától és pénteken 19 órától játssza a nagyteremben.
SZIGLIGETI SZÍNHÁZ. A nagyváradi színház ma 19 órától a Kovásznai Művelődési Központban mutatja be Székely Csaba Bányavirág (rendező: Hunyadi István) című tragikomédiáját. Jegyek elővételben a kovásznai művelődési ház jegypénztárában (telefon: 0762 674 516) kaphatók.


Könyvbemutató
* A kézdivásárhelyi Borudvar Kosztándi Galériájában ma 18 órától mutatják be dr. Szőcs Géza A színek hangja című új könyvét. A szerzővel Nagy-Babos Tamás magyartanár beszélget.
* A kézdivásárhelyi Vigadó Művelődési ház galériájában január 13-án 18 órától bemutatják Dimény-Haszmann Árpád Levelek a szomszéd szobába című könyvét. A szerzővel Deák Ferenc magyartanár beszélget. Közreműködnek: Dobri Anita, Marthi Szilárd, Molnár Balázs és Voloncs Attila.


Téli túra a Tortomára
Az Ismerjük meg Erdővidéket! honismereti túrasorozat 82. kirándulása január 14-én, szombaton lesz. Úti cél: Barót–Dungó–Tortoma–Olasztelek–Barót. Túravezető: Lőrincz Sándor. Indulás 9 órakor a baróti buszmegállóból, ahonnan a Dungó patak völgyének érintésével jutnak ki a Tortoma-tetőre (701 m). Innen Olasztelekre ereszkednek be, ahol meglátogatják Nagy György kovácsmester műhelyét és kovácsmúzeumát, majd gyalogosan térnek vissza Barótra. A túra becsült hossza 14 km. Minden korosztály képviselőit szeretettel várják, de a 14 éven aluliak csak felnőtt kísérő társaságában vehetnek részt. További informá­ciók a www.erdovidek.weebly.com honlapon.


Megjelent
Hencz Hilda: Magyar Bukarest

Románia nem kizárólag a román etnikumúak alkotása. A történelem során élt mellettük számos „idegen” és „kisebbségi”. A két világháború közti Nagy-Románia, bár „egységes nemzetállamnak” nevezi önmagát, egyike Európa legváltozatosabb etnikai palettájú országának. Kiváltképpen a városi kör volt kozmopolita, a burzsoázia pedig nagymértékben „nem román” eredetű. Mélyreható kutatások szükségesek ezen etnikumok hozzájárulásáról a város történelméhez. Hencz Hilda jó példával jár elöl ilyen szempontból a bukaresti magyarokról szóló könyvével. Románia fővárosa valóban „magyar” város volt, ahogy voltak időszakok, amikor görög, zsidó vagy éppen német volt. 1930-ban körülbelül 640 ezer lakosából 24 ezer volt magyar nemzetiségű, minden társadalmi és szakmai rétege képviseletében. Komoly dokumentálással, figyelemreméltó alapossággal és szakmai szigorral rekonstruálja a szerző lépésről lépésre a bukaresti magyar közösség alakulását. Vitathatatlan történetírási siker. (Lucian Boia történész, akadémikus, a Bukaresti Egyetem tanára)
A Magyar Napló és a Hármas Alapítvány közös kiadásában megjelent 360 oldalas könyv ára 45 lej, megvásárolható a H–Press elárusítóhelyein.


Rádió
Ma 17 órától kezdődik a Sepsi Rádióban (98,5 FM) a Korzó Klub ötödik évadának tizedik adása, amelynek fő témája az új román kormány. A Sepsi Rádió, a Háromszék és a Székely Hírmondó közös műsorának 107. kiadása alatt (18 óráig) a műsor helyszínéül szolgáló Korzó Irish Pub  személyre szabott kapucsínóval lepi meg a beszélgetést a helyszínen hallgató vendégeket.


Képernyő
ERDŐVIDÉK TÉRSÉGI TELEVÍZIÓ. A mai műsor: 19.30 A nagyajtai iskolások karácsonyi műsora. 19.50 Csillagjeles mérföldkő, Bocz Hunor-Chris, az Oxfordi Egyetem elsőéves hallgatójának tapasztalatai a Sherborneban eltöltött tanulmányi éveiről. 20.25 Ó, ha Erdélyországba jöttél volna világra, karácsonyi koncert. 20.55 Simon András, Bacon község polgármesterének évértékelő beszéde. A televízió adásai a www.erdtv.com internetes portálon is nézhetők.


Ügyelet
Sepsiszentgyörgyön ma 20–8 óráig az 1918. december 1. úti Salvia II. (telefon: 0267 313 112, éjszaka csak a sürgősségi recepteket adják ki); Kézdivásárhelyen az Ambrózia II. gyógyszertár teljesít szolgálatot.


Röviden
GUZSALYAS. A sepsiszentgyörgyi Míves Házban ma 17.30-tól kézműves-foglalkozások gyermekeknek, fiataloknak, felnőtteknek: nemezkészítés, szövés.
ÜGYINTÉZÉS. A kovásznai Demokrácia Központ továbbra is várja az érdeklődőket régi székhelyén (Ştefan cel Mare út 77. szám) naponta 9–16 óráig, ahol a magyar állampolgárság megszerzésével kapcsolatos ügyintézésben nyújtanak segítséget. Bejelentkezni a 0732 406 519-es telefonszámon lehet.
TÁMOGATÓCSOPORT MELLRÁKOSOKNAK. Pénteken 17 órától Sepsiszentgyörgyön a Kós Károly utca 7. szám alatt zajlik a támogatócsoport találkozója a mellrákkal érintettek, hozzátartozóik és mindazok számára, akiket érdekel a mellrák probléma. Érdeklődni, jelentkezni Incze Zitánál lehet a 0724 511 363-as telefonon. Szervező: Kovászna Megyei Vöröskereszt.
MŰKEDVELŐ ELŐADÁS. A kovásznai Pokolsár Egyesület színjátszó csoportja szombaton 19 órától a pákéi kultúrotthonban mutatja be Tamási Áron Boldog nyárfalevél című háromfelvonásos színművét (rendező: Gazda József).
 

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
A megyei önkormányzati választásokon mely párt tanácstagjelöltjeit támogatja?













eredmények
szavazatok száma 1775
szavazógép
2017-01-11: Máról holnapra - Farcádi Botond:

Rendezni a magyar–román viszonyt

Ha az igazi bűnbandának tűnő új kormánycsapat tagjainak névsorát böngészve valamelyik név csekélyke, igen óvatos bizakodásra adhat okot, az nem más, mint a külügyi tárca élére kinevezett Teodor Meleșcanué.
2017-01-12: Elhalálozás - :

Elhalálozás

Mély fájdalommal tudatjuk, hogy az árkosi
SEBESTYÉN IRMA
(szül. LACZKÓ)
szerető szíve életének 74. évében megszűnt dobogni.
Temetése 2017. január 13-án 13 órakor lesz az árkosi ravatalozóháztól.
Részvétfogadás csütörtökön 17 órától, valamint a temetés napján 12 órától.
A gyászoló család
4296741