Belföldi hírek

2007. július 3., kedd, Belföld

A német államfő Bukarestben

Traian Băsescu felfüggesztése, majd visszatérése óta Horst Köhler német államfő személyében első ízben látogat Romániába külföldi államelnök, aki kollégáján kívül a kormányfőt is felkeresi. A német—román gazdasági együttműködés a hétfő esti órákban kezdődött fórumon kapott bővebben helyet — ennek az a tény ad különösebb jelentőséget, hogy a két ország kereskedelmi kapcsolatai látványosan javultak az elmúlt időszakban: a tavalyi áruforgalom egyenlege meghaladja a tízmilliárd eurót, és valószínű, hogy 2007-ben Németország újra az első helyet foglalja el Románia külkereskedelmi partnerei sorában. Köhler ma Nagyszebenbe utazik.

Bigámiában a DP

Jogilag még szövetségben áll az NLP-vel a DP, de tegnap aláírta az együttműködési megállapodást az LDP-vel. A dokumentum tíz pontból áll, ebben a két alakulat vállalja, hogy országos és helyi szinten, ellenzékként együttműködik, és monitorizálni fogja a kormány tevékenységét, támogatja a civil társadalom kezdeményezéseit, törvényjavaslatokat terjeszt elő a kommunizmus elítélésére, kidolgozza Románia aktív együttműködési tervét az EU építéséhez, és ,,szeretné, ha a csatlakozás utáni országos stratégia minél hamarabb elkészülne". Emil Boc demokrata elnök ez alkalommal ismételten kijelentette: a DA Szövetséget Călin Popescu Tăriceanu és az NLP ,,ölte meg", ugyanakkor úgy véli, a szövetséget esetleg ősszel bontják fel jogi úton, noha ezt a DP már április 2., a kormányzásból való kiesése óta kéri.

A meleg teszi?

Tizennégy személy, közöttük négy gyerek ájult el tegnap Szilágy megyében a hőség következtében, bár az orvosok szerint a megyében a hőmérséklet nem haladta meg a kánikula küszöbének tekintett 35 Celsius-fokot. Heten az utcán ájultak el, hét esetben pedig hazahívták a mentőket.

Segesvár omladozik

Szekeres Attila felvétele

Európa egyik legfestőibb középkori várának megmentésére indít programot Dorin Dăneşan polgármester a középkori fesztivál keretében. A vészjelzést a hatóságok és a nemzetközi intézmények felé küldik, miután évek óta hiába várják a támogatást a kormány és a minisztériumok részéről — mondta Dăneşan, aki szerint a vár falai omlanak össze, a helyi költségvetés pedig nem elég a javításokra. Tavaly, amikor az árvíz következtében néhány fal leomlott, mintegy hatmilliárd régi lejt kaptak a középítkezési tárcától, de sokkal több pénzre van szükségük, mert az Óratornyot, illetve a vár többi tornyát is tatarozni kell.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint mi lenne a helyes medve-ügyben?


eredmények
szavazatok száma 2332
szavazógép
2007-07-03: Közélet - Kuti János:

Az esőhozó emberek (A múlt hét)

Már azt hittük, a nagy szárazság miatt a politikában is uborkaszezon lesz. De nem. Tăriceanu miniszterelnök és Băsescu államelnök most éppen azon gondolkodik, hogy miképpen lehet a szárazság, a meleg és egymás ellen tovább harcolni. Arról vitatkoznak, hogy lesz-e nagy baj vagy sem ebből a nagy szárazságból.
2007-07-03: Belföld - x:

Hírsaláta

A DEMOKRATÁK A NYERŐK. Az európai parlamenti választásokon a CURS közvélemény-kutató intézet felmérése szerint a legtöbb helyet, 43 százalékot a Demokrata Párt szerezné meg, a második 12 százalékkal a liberális párt lenne, az SZDP mindössze 10 százalékos eredményt érne el, az Új Generáció Pártjára 8 százalék szavazna, a Nagyrománia Pártra és az RMDSZ-re 5 százalék.