Hírsaláta

2007. július 3., kedd, Belföld
A DEMOKRATÁK A NYERŐK. Az európai parlamenti választásokon a CURS közvélemény-kutató intézet felmérése szerint a legtöbb helyet, 43 százalékot a Demokrata Párt szerezné meg, a második 12 százalékkal a liberális párt lenne, az SZDP mindössze 10 százalékos eredményt érne el, az Új Generáció Pártjára 8 százalék szavazna, a Nagyrománia Pártra és az RMDSZ-re 5 százalék.

A bejutási küszöb alatt teljesítene a Demokrata Liberális Párt, a Konzervatív Párt, a parasztpárt és a Nemzeti Kezdeményezés Pártja. Ha jövő vasárnap előrehozott parlamenti választások lennének, a Demokrata Párt elvinné a szavazatok 43 százalékát, az SZDP 19, a liberális párt 11, az Új Generáció Pártja 7 százalékot kapna, a Nagyromániára a szavazópolgárok 6, az RMDSZ-re 5 százaléka adná voksát. Nem jutna be a törvényhozásba a Demokrata Liberális Párt, a Konzervatív Párt, a parasztpárt és Guşă Nemzeti Kezdeményezés Pártja. (Hotnews)

KIESHETNEK. Az IMAS közvélemény-kutatásának főbb adatai megegyeznek a CURS-éval, szembeötlő különbség, hogy ez az intézet azt tapasztalta, az RMDSZ és a Nagyrománia Párt az ötszázalékos választási küszöb alá esett. (Cotidianul)

VITA. Mind Geoană, mind Călin Popescu Tăriceanu arról akarja meggyőzni a közvéleményt, hogy a jövő évre tervezett nyugdíjemelés az ő és pártjuk érdeme. (Cotidianul)

HREBENCIUC A FŐNÖK. Románia igazi miniszterelnöke Viorel Hebenciuc, az SZDP parlamenti csoportjának vezetője ― írja a Cotidianul. A mindig háttérben mozgó politikus nagy kombinátor, igazi bábjátékos, a szálak az ő kezében futnak össze.

OKTÓBERTŐL INDUL A KÁRPÓTLÁS. Módosította a kárpótlási rendszert a kormány, és Varujan Vosganian pénzügyminiszter szerint már októbertől megkezdik a kifizetéseket. Az ötszázezer lejnél kisebb összegeket készpénzben, részletekben, de legtöbb öt éven belül kell kiadni, a részvényt kérőknek vagy nagyobb összegekre jogosultaknak viszont még legalább egy évig várniuk kell, amíg az alaposan átszervezendő tulajdonalapot jegyezni tudják a tőzsdén. (ÚMSZ)

NEM HARC, ÜZLET. Szépen lehet keresni a munka látszatával is, mégpedig nemzetközi jóváhagyással. A korrupcióellenességet a naivak még mindig harcnak látják, holott remek üzlet is, és ebben a Világbank, az EU, az OECD, bizonyos támogatók és persze a kormányok a programok megrendelői, az ügyesek pedig a haszonélvezői ― állítja a Jurnalul Naţionalban megjelent tanulmányában Bryane Michael volt világbanki közgazdász, jelenleg az oxfordi egyetem tanára, aki szerint Romániában eddig csak papírokra, szakértőkre, jelentésekre, médiakampányokra, irodai felszerelésekre, biztonsági intézkedésekre, statisztikákra és hasonlókra ment el a korrupció leküzdésére szánt pénz. Becslése szerint legalább harminc cég és több száz szakember él meg kitűnően a fentiekből.

VADIM VISSZAKAPJA KITÜNTETÉSÉT. A bukaresti ítélőtábla felfüggesztette azt az elnöki rendeletet, amellyel Traian Băsescu államfő visszavonta a Corneliu Vadim Tudornak nyújtott Románia Csillaga érdemrendet. (Gândul)

NEHÉZ VOLT A ROMÁN ÉRETTSÉGI. Túl nehéznek tartották az érettségizők a román írásbeli egyik tételét. Osztja véleményüket Nicolae Manolescu is, akinek egyik irodalomkritikai megállapítása volt a tétel. (Cotidianul)

BARÁTOKNAK OLCSÓN JÁR. Törvénytelenül tett szert egy 70 millió eurót érő telekre Kolozsváron Pászkány Árpád üzletember. A helyhatóságok közbenjárásával csupán négymilliárd lejébe került Pászkánynak ez az üzlet. (Ziua)

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint mi lenne a helyes medve-ügyben?


eredmények
szavazatok száma 2333
szavazógép
2007-07-03: Belföld - Demeter J. Ildikó:

Belföldi hírek

A német államfő Bukarestben
Traian Băsescu felfüggesztése, majd visszatérése óta Horst Köhler német államfő személyében első ízben látogat Romániába külföldi államelnök, aki kollégáján kívül a kormányfőt is felkeresi. A német—román gazdasági együttműködés a hétfő esti órákban kezdődött fórumon kapott bővebben helyet — ennek az a tény ad különösebb jelentőséget, hogy a két ország kereskedelmi kapcsolatai látványosan javultak az elmúlt időszakban: a tavalyi áruforgalom egyenlege meghaladja a tízmilliárd eurót, és valószínű, hogy 2007-ben Németország újra az első helyet foglalja el Románia külkereskedelmi partnerei sorában. Köhler ma Nagyszebenbe utazik.
2007-07-03: Gazdakör - Incze Péter:

Két nap tanulás és ünnep (Expó, 200)

Incze Péter felvétele
A mezőgazdasági szaktanácsadók és a szarvasmarhatartók megyei egyesülete immár nyolcadik alkalommal szervezte meg a hét végén a hagyományossá vált éves megyei seregszemlét. A szervezők, a versenyzők és a nézők szerint is ez volt az eddigi legszebb kiállítás.