Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Hírlugas

2007. július 3., kedd, Gazdakör

Ismét madárinfluenza

A madárinfluenza vírusának emberre is veszélyes H5N1 altípusát mutatták ki a laboratóriumi vizsgálatok a Dél-Morvaországban elhullott hattyú tetemében. Csehországban néhány napon belül ez már a harmadik gócpont, ahol a vírust kimutatták.

Korábban Kelet-Csehországban egy pulykafarmon és egy csirkefarmon észleltek fertőzési gócot, az ott tenyésztett, mintegy hatezer pulykát és harmincezer csirkét leölték. A fertőzések elterjedésének megakadályozásáért Csehországban múlt csütörtök óta rendkívüli biztonsági óvintézkedések vannak érvényben. A szárnyasokat csak zárt helyen lehet majd tartani, s betiltották a baromfipiacokat és -kiállításokat is. A háziállatokkal felmerülő minden gyanús problémát a tulajdonosok kötelesek jelenteni a hatóságoknak. A dél-morvaországi Lednice településhez közeli Apollo halastavat, ahol az elhullott hattyút találták, a hatóságok lezárták, és néhány kilométeres körzetben karantént rendeltek el. A madárinfluenza felbukkanása nyomán Oroszország már múlt kedden elrendelte cseh baromfi behozatalának tilalmát. A prágai mezőgazdasági minisztérium közlése szerint viszont az exportra kerülő cseh hús teljesen biztonságos.

Búza Gázába

Izrael ötezer tonna búzát szállít a Gázai övezetbe, amelyet az ENSZ küldött a palesztinok számára. Más források szerint a szállítmány 500 tonnányi. A búzát gázai malmokban őrlik meg, és az ENSZ palesztinokat segélyező szervezete, az UNRWA osztja majd ki mintegy 860 000 ember között. Ez volt az első ilyen jellegű segélyszállítmány, amióta a Hamasz palesztin iszlamista szervezet ellenőrzése alá vonta a Gázai övezetet. A Gázai övezet és Izrael közötti valamennyi átkelőt lezárták azután, hogy a Hamasz június 15-én magához ragadta a hatalmat Gázában. Izrael azonban engedélyezte élelmiszerek, alapvető szükségleti cikkek és élelmiszerek szállítását a Gázai övezet déli részén fekvő Szúfa és Kerem Salom átkelőn keresztül.

Befejeződött az őszi árpa aratása

Magyarországon a gazdálkodók mintegy 185 000 hektár vetésterületen végeztek ezzel a munkával ― közölte a szaktárca. A termésátlag hektáronként 3,7 tonna körüli. Ez megegyezik a várakozással, ám némileg elmarad a korábbi évek átlagától. Az őszi búza aratása 20―25 százalékos készültségű. A termésátlagot a szakértők 3,7―3,8 tonnára becsülik hektáronként. Így búzából mintegy négymillió tonnás termés várható. Magyarországon aratják még a repcét és a magborsót, a többi kalászos ― például zab, triticale ― aratása várhatóan a napokban kezdődik. A nyári betakarítás során összesen mintegy kétmillió hektárról kell a magtárakba szállítani a terményt, a kalászosokat, a repcét és a magborsót, várhatóan összesen mintegy 6,5 millió tonnát.

Országos bionapok

Ahol az egészség terem ― ez a jelszava annak az úttörő jellegű rendezvénynek, amelyre július 8-án kerül sor hét helyen Magyarországon. Az Országos Bionap alkalmából az ország vezető, ellenőrzött biotermékeket előállító gazdaságai nyitott kapukkal várják az érdeklődőket. Néhány program: Észak-Magyarországon, Dövényben Oláh Péter biogazdasága kóstolóval, kirakodóvásárral, gyermekprogramokkal, népdalkör-bemutatóval és természetgyógyász-előadással készül, a kelet-magyarországi Berekfürdőn az Üllőparti Gazdaszövetkezet és a Hubai családi gazdaság biomangalica-fogó versenyt szervez, és átadják a legjobb biotermék közönségdíjat is, a Dél-Alföldön, Szarvason a BioHungaricum Kft.-nél sétakocsikázás, állatnézegetés és az arborétum megtekintése is belefér a programba a gazdasággal való megismerkedésen túl, a Dél-Dunántúlon, Tamásiban az Ökoflóra Bt. és Czeller Gábor biogazdasága kapálóvetélkedővel és rajzversennyel, valamint katicabogár-gyűjtő versennyel szórakoztatja a bioételeket kóstolgatókat, a Nyugat-Dunántúlon lévő Rábcakapiban viszont krumplibogarat lehet gyűjteni, sárgarépát gyomlálni, valamint lehet perecet készíteni és kenyeret dagasztani, a közép-dunántúli Hegyesden biobor- és gyógytea-kóstoltatás, lovagoltatás, népi játékok ― például a Találd ki a bika súlyát nevű vetélkedő ―, valamint sajt- és vajkészítés is belefér a programba, rétest lehet nyújtani Galgahévízen, a Gódor Bio Bt. kertészetében lovas kocsin utazva mutatják meg a biogazdaságot, megismertetik a látogatókat a helyi népművészettel, hagyományokkal, dalokkal, játékokkal, kosárfonással, szövéssel, agyagozással.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint a Sepsi OSK bejut a Román Kupa döntőjébe?
eredmények
szavazatok száma 1127
szavazógép
2007-07-03: Gazdakör - Incze Péter:

Két nap tanulás és ünnep (Expó, 200)

Incze Péter felvétele
A mezőgazdasági szaktanácsadók és a szarvasmarhatartók megyei egyesülete immár nyolcadik alkalommal szervezte meg a hét végén a hagyományossá vált éves megyei seregszemlét. A szervezők, a versenyzők és a nézők szerint is ez volt az eddigi legszebb kiállítás.
2007-07-03: Riport - Kisgyörgy Zoltán:

Lépést tartani az idővel

Nyáron is zajos az iskola - Albert Levente felvétele
Az uzoni községvezetés nyári eseménynaptára valóban arról győz meg, hogy itt csak apróbb megállókra van idő. Zajlik az élet, sem a mező munkásának, sem pedig az állattartónak nincsen megállása. S az iskoláknál, a lelkészeknél is ,,dologidő" a nyár. A templomok kapuja nyitva lesz, egyik esemény a másikat követi, a település hét iskolájában pedig ez az alkalmas időszak, hogy elköltsék a pénzt, amit javításokra, téli tüzelőre kaptak. De nincs szünet a művelődésben sem, az éneknek, a zenének minden jelentősebb rendezvényen jelen kell lennie.