Hírsaláta

2007. július 4., szerda, Belföld

BARBÁROK. Ismeretlen tettesek felgyújtották hétfőn a Házsongárdi temetőben a Szabédi László sírjára és a Dsida Jenő kriptájára elhelyezett, nemzeti színű pántlikával ellátott koszorúkat. A lángokat a temetőbe látogató turisták oltották el. (Krónika)

HA ITT NEM, OTT KELL. Monica Macoveit felkérte a makedón miniszterelnök, legyen korrupcióellenes tanácsadója. A volt igazságügyi miniszter a megbízatást elfogadta — írja a Cotidianul.

HUZAVONA. Bár minden párt azt nyilatkozza, elkötelezett híve az egyéni körzetes szavazati rendszernek, az új választási törvény kidolgozására összehívott bizottság nem halad a munkával, éppen ezért elnöke bejelentette: ha a dolgok nem fordulnak jobbra, a testület feloszlatását kéri. (România liberă)

FRUNDA FEJÉT KÖVETELIK. Heves támadást intézett a Demokrata Párt Frunda György ellen, aki a román küldöttség vezetője az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlésében. A demokraták azzal vádolják az RMDSZ-es politikust, hogy nem képviselte Románia érdekeit, mivel nem volt jelen a parlamenti közgyűlés múlt heti ülésén, amikor elfogadták Dick Marty svájci törvényhozó jelentését a titkos CIA-fogdákról. (Cotidianul)

JÓL HOZ A REGISZTRÁCIÓS ADÓ. Június 22-ig a pénzügyi tárca kimutatásai szerint 88 millió euró folyt be január elsejétől a személygépkocsik első romániai forgalomba íratására kivetett regisztrációs adóból. Ez az adó idén már nem fog változni, Bukarest és Brüsszel pedig most egyeztet a jövő év elejétől érvénybe lépő új formáról és az avultatási rendszer változtatásairól. A pénzügyminisztérium becslései szerint idén várhatóan 220 millió euró jut ebből az államkasszába. (Új Magyar Szó)

OLCSÓ AZ EURÓ. Tovább csökkent a lej—euró árfolyam a romániai pénzpiacon. Tőzsdei hírek szerint hétfőn délelőtt az euróval 3,0890, illetve 3,0960 lejes árfolyamon kereskedtek. Az aznapi dollárárfolyam 2,2907 lej volt. A nemzeti valuta utoljára 2002. május 28-án volt ilyen erős az euróhoz képest, a dollárárfolyam korábban 2000. augusztus 30-án állt hasonló szinten. A bankközi éves kamat továbbra is hét-nyolc százalék maradt, valamivel meghaladva a nemzeti bank hétszázalékos alapkamatát. Ennek oka, hogy múlt héten 2,65 milliárd euró áramlott be a hazai bankpiacra — jelentette a Román Nemzeti Bank. (RTV)

JÓ ESETBEN KÉSŐ ŐSSZEL VÁLASZTUNK. Călin Popescu Tăriceanu miniszterelnök bejelentette, hogy csak az őszi parlamenti ülésszakon döntik el az EU-választások pontos idejét. (Kolozsvári Rádió)

ALÁÍRÁSGYŰJTÉS TISZTIÉRT. A Gyulafehérvári érsekség áthelyezte Kolozs megyébe Gergely István plébánost, a népszerű Tisztit, a Csibész Alapítvány, a Lazarus és a Fodor Ház alapítóját. Nem értik a csíkcsobotfalvi, csomortáni és csíksomlyói hívek, miért viszik el plébánosukat, s aláírásokat gyűjtenek maradása érdekében, bár tudják, az érsekség döntésébe a hívek jogszerűen nem szólhatnak bele. (Erdély Ma)

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint mi lenne a helyes medve-ügyben?


eredmények
szavazatok száma 2332
szavazógép
2007-07-04: Közélet - Bogdán László:

Félsiker (Jegyzet)

A Szociáldemokrata Párt egy-egy egyszerű bizalmatlansági indítványa szerepelt a parlament mindkét házának napirendjén.
2007-07-04: Belföld - Demeter J. Ildikó:

Belföldi hírek

Perel a kolozsvári rektor
Perrel fenyegeti Kónya-Hamar Sándor európai parlamenti képviselőt a kolozsvári BBTE rektora, aki egy tegnap kiadott nyilatkozatban cáfolja az RMDSZ politikusának az önálló Bolyai Egyetem létrehozását indokló, kedden Brüsszelben is ismertetett érveit.