Belföldi hírek

2007. július 4., szerda, Belföld

Perel a kolozsvári rektor

Perrel fenyegeti Kónya-Hamar Sándor európai parlamenti képviselőt a kolozsvári BBTE rektora, aki egy tegnap kiadott nyilatkozatban cáfolja az RMDSZ politikusának az önálló Bolyai Egyetem létrehozását indokló, kedden Brüsszelben is ismertetett érveit.

Nicolae Bocşan úgy véli, az RMDSZ ismét kampánytémának használja a kérdést, és leszögezi: egyetlen országban sem politikai pártok úgymond demagóg politizálása révén oldják meg az egyetemek problémáit. Egyebek között hangsúlyozza: a kolozsvári felsőoktatási intézménybe több mint tízezer magyar diák jár, közülük bárki tanulhat magyarul, ha akar, a BBTE által megvalósított multikulturalizmust pedig Európában modellértékűnek tekintik. A rektori hivatal nyilatkozatában tájékozatlannak minősíti Kónya-Hamar Sándort, akit hazugság és hamis információk terjesztése miatt be is akar perelni.

Belső népszavazás Marosszéken is

Még a hét folyamán Marosvásárhelyen is megkezdődik a székelyföldi autonómiára vonatkozó belső népszavazás: Fodor Imre, a Székely Nemzeti Tanács elnöke 40 000 szavazatra számít. A népszavazást Erdővidéken kezdték, azt követte Sepsiszék, Udvarhelyszék, Gyergyószék, Kézdiszék, Orbaiszék, Csíkszék és Marosszék. A részvételi arány kb. 70—80 százalék volt, az IGEN szavazatok aránya mintegy 98 százalék. Eddig körülbelül 170 000 IGEN szavazatot sikerült összegyűjteni. Az SZNT elnöke reménye szerint elérik a 250 000-et. Marosszéken Szovátán kezdték a népszavazást, a Küküllő és a Nyárád mentén folytatják. A felmérések alapján Marosvásárhelyen is számíthatnak az egyházak támogatására, de az RMDSZ marosvásárhelyi körzetei is kifejezték támogatási szándékukat.

Csak román utcaneveket

Polgármesteri rendelettel szándékszik az új egységes házszámozást megoldani Marosvásárhelyen Dorin Florea polgármester, szerinte a törvény ezt annak dacára megengedi, hogy korábban a városi tanács elhalasztotta a városháza erre vonatkozó kezdeményezését. Az új házszámtáblákra a számok mellett az utcaneveket is felírják, de ,,csak hivatalos formájukban", azaz románul — magyar nyelven legfeljebb az, hogy ,,utca".

Elnök már van

Hét szavazattal négy ellenében és két tartózkodás mellett a gazdasági miniszter képviselőjét választották meg a Feddhetetlenségi Ügynökség Tanácsának (CNI) elnökévé tegnap. Marcu Nicu pártonkívülinek vallja magát, ellenlábasa az SZDP-s Simona Teodoriu volt. A tanács fogja kinevezni a Feddhetetlenségi Ügynökség (ANI) elnökét és alelnökét, amelynek feladata a magas rangú tisztségviselők vagyonának ellenőrzése.

Kitüntették az Ilaşcu-csoportot

Magas rangú állami kitüntetéssel, a Románia csillaga érdemrend lovagkeresztjével ismerte el a Transznisztriában terroristaként elítélt, jelenleg Romániában élő Ilaşcu-csoport ,,hazafiasságát" Traian Băsescu államfő. A legismertebb moldovai politikai foglyok vezetője, Ilie Ilaşcu évek óta nagyromániás szenátor a bukaresti parlamentben.

Nagyidő jön

Az egész országra érvényes, ,,sárga" figyelmeztetést adott ki tegnap az országos meteorológiai intézet — közleménye szerint július 4-én és 5-én viharos szél, villámlás, felhőszakadás, jégeső tombol tájainkon. A fergeteg ma délután nyugatról tör be, és kelet felé halad, az eső helyenként özönvízjelleget ölt, de ez nem hoz számottevő lehűlést, a hőmérsékleti értékek szokatlanul magasak maradnak.

eVakáció másodszor

A távközlési és informatikai minisztérium második alkalommal szervezi meg, sőt, országos méretűvé kívánja továbbfejleszteni az eVakáció programot, amelyben a Tudásalapú Gazdaság projektben részt vevő települések általános iskolái vehetnek részt — ha van bennük felszerelt számítógépterem, és a pedagógusok nyáron is indítanak különböző tevékenységeket a gyerekeknek. 2006 nyarán közel 2200 diák és tanár járt be az iskolai képernyők elé, eredményeiket az oktatási tárca is feldolgozza és hasznosítja a tanterv elkészítésénél.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint mi lenne a helyes medve-ügyben?


eredmények
szavazatok száma 2334
szavazógép
2007-07-04: Belföld - x:

Hírsaláta

BARBÁROK. Ismeretlen tettesek felgyújtották hétfőn a Házsongárdi temetőben a Szabédi László sírjára és a Dsida Jenő kriptájára elhelyezett, nemzeti színű pántlikával ellátott koszorúkat. A lángokat a temetőbe látogató turisták oltották el. (Krónika)
2007-07-04: Világfigyelő - x:

Felelősségteljes, avagy látszatpolitika? (Magyar diplomácia)

Az MSZP értékelése szerint az elmúlt egy évben a nyitottság, az őszinte szembenézés, a felelősségvállalás és az aktív cselekvés jellemezte a magyar külpolitikát — mondta Kozma József szocialista képviselő tegnapi sajtótájékoztatóján. A Fidesz reagálásában közölte: a kormány alibi külpolitikát folytat.