Magyar diplomáciaFelelősségteljes, avagy látszatpolitika?

2007. július 4., szerda, Világfigyelő

Az MSZP értékelése szerint az elmúlt egy évben a nyitottság, az őszinte szembenézés, a felelősségvállalás és az aktív cselekvés jellemezte a magyar külpolitikát — mondta Kozma József szocialista képviselő tegnapi sajtótájékoztatóján. A Fidesz reagálásában közölte: a kormány alibi külpolitikát folytat.

A külpolitika meghatározó részben nem a Bem rakparton vagy a pártok sötét szobáiban, hanem a civil szférában folyik ― fogalmazott Kozma József, a parlament külügyi bizottságának szocialista alelnöke. Kitért arra, hogy nemsokára elkészül, és mindenki számára hozzáférhetővé válik a külkapcsolati stratégia. Ennek kapcsán megjegyezte: három héttel ezelőtt Göncz Kinga külügyminiszter részvételével Szegeden rendeztek vitát, ahol civil, érdekképviseleti és gazdálkodó szervezetek bizonyították, hogy ,,Magyarországnak ezerszer annyi diplomatája van, mint amennyiben képviselik a hivatalos külpolitikát". A szocialista képviselő szerint a magyar diplomáciának is köszönhető, hogy az EU alkotmányos szerződésének tervezetébe bekerült a nemzeti kisebbségekre vonatkozó passzus. Az EU idén januárban bekövetkezett legutóbbi bővítése óta a környező országokban élő magyarság 90 százaléka uniós polgár lett ― közölte Kozma József, utalva arra a felelősségre, amit a magyar külpolitika a nemzet közelebbi és távolabbi alkotórészei iránt vállal. Kozma kiemelten foglalkozott Magyarország és Szerbia kapcsolataival. Kiemelte: Szerbia nem lehet egy olyan folt Európában, amelynek nincs európai uniós perspektívája. A képviselő azt mondta, a magyar diplomácia aktivitásának is köszönhető hogy a koszovói válság feloldásával újraindul a csatlakozási tárgyalás az unió és Szerbia között. A politikus kitért arra, hogy Budapest széleskörű kapcsolatokat tart fenn a belgrádi politikai élet legfontosabb erőivel és a vajdasági magyarság képviselőivel. A szocialista értékelés szerint a 2007 és 2013 között megnyíló, 190 milliárd forint összegű uniós pénzforrás teret ad magyar és szerb gazdálkodó szervezetek közös projektjeire, Észak-Szerbia és Dél-Magyarország felzárkóztatására. Az energiapolitikáról szólva Kozma József megjegyezte: Magyarország érdeke az, hogy jó kapcsolatokat tartson fenn azokkal az országokkal, amelyek saját energiaforrásokkal rendelkeznek. Álláspontja szerint ezt bizonyítja Göncz Kinga azerbajdzsáni látogatása, vagy az aktív kapcsolatok az Egyesült Arab Emirátusokkal. Kozma ,,valódi hungarikumnak" nevezte a magyar helytállást az afganisztáni tartományi újjáépítésben, amelyet álláspontja szerint fenn kell tartani úgy is, hogy sok ország átvenné ezt a szerepet. A politikus ugyancsak a magyar külpolitika aktivitásának tulajdonította, hogy Moldova fővárosában, Kisinyovban a magyar nagykövetségen schengeni vízumátadó központ kezdte el működését.

Németh Zsolt fideszes országgyűlési képviselő reagálásában közölte: a kormány alibi külpolitikát folytat, ,,amelyet a Fidesz irányában nem elfogult sajtóorgánumok is értékelhetetlennek neveztek". Az Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke úgy véli, hogy ez a külpolitika csak a belpolitika meghosszabbítását, PR-érdekeket szolgál, mivel ,,Gyurcsány Ferenc miniszterelnök megrendült legitimitását külpolitikai sikerekkel akarja erősíteni, és minél jobban lejáratni az ellenzéket, illetve annak vezetőjét". A fideszes képviselő megfogalmazása szerint a köztisztviselői törvényt sérti, és a rendszerváltozás óta eltelt közel két évtizedben nem volt példa arra, ami tavaly történt, amikor levélben utasították a magyar külképviseletek vezetőit, miként értelmezzék a magyarországi belpolitikai eseményeket. Németh Zsolt azt mondta, a fentiek tükrében külkapcsolati stratégiáról sem érdemes beszélni, ilyen stratégia egyébként is már három változatban megszületett. Az ellenzéki szakpolitikus keményen bírálta a kormányt, mivel értékelése szerint nincs lényegi álláspontja olyan fontos, a világ figyelmében lévő kérdésekről, mint a koszovói rendezés terve. Németh Zsolt azt mondta, az álláspont hiánya látszott az amerikai rakétavédelmi rendszer vagy a közelmúltbeli észtországi események kapcsán is. Nem lehet két fenékkel egy külpolitikát csinálni ― vonta le a következtetést Németh Zsolt. Hozzátette: abban sem határozott a kormány álláspontja, hogy az energiaproblémák megoldása érdekében az Európai Unió közös energiapolitikáját, vagy Oroszországgal különutas politikát akar-e folytatni.

Hozzászólások
Szavazás
Ön be fogja oltatni magát koronavírus ellen?eredmények
szavazatok száma 4382
szavazógép
2007-07-04: Belföld - Demeter J. Ildikó:

Belföldi hírek

Perel a kolozsvári rektor
Perrel fenyegeti Kónya-Hamar Sándor európai parlamenti képviselőt a kolozsvári BBTE rektora, aki egy tegnap kiadott nyilatkozatban cáfolja az RMDSZ politikusának az önálló Bolyai Egyetem létrehozását indokló, kedden Brüsszelben is ismertetett érveit.
2007-07-04: Világfigyelő - x:

Az államfő megtagadhatja a kitüntetést

Az Alkotmánybíróság tegnap kihirdetett döntése szerint a köztársasági elnök megtagadhatja az elé terjesztett kitüntetések adományozását. Gyurcsány Ferenc miniszterelnök korábban levélben javasolta Sólyom László köztársasági elnöknek, hogy 75. születésnapja alkalmából tüntesse ki Horn Gyulát külügyminiszterként és miniszterelnökként az ország érdekében végzett tevékenységéért.