Az államfő megtagadhatja a kitüntetést

2007. július 4., szerda, Világfigyelő

Az Alkotmánybíróság tegnap kihirdetett döntése szerint a köztársasági elnök megtagadhatja az elé terjesztett kitüntetések adományozását. Gyurcsány Ferenc miniszterelnök korábban levélben javasolta Sólyom László köztársasági elnöknek, hogy 75. születésnapja alkalmából tüntesse ki Horn Gyulát külügyminiszterként és miniszterelnökként az ország érdekében végzett tevékenységéért.

A kormány tiszteletben tartja az Alkotmánybíróság döntését, de a miniszterelnök szándéka Horn Gyula kitüntetésével kapcsolatban nem változott — mondta Daróczi Dávid kormányszóvivő. Hozzátette: Gyurcsány Ferenc érvei amellett, hogy Horn Gyula megkapja a Köztársasági Érdemrend Nagykeresztje polgári tagozatát, nem változtak. Emlékeztetett arra, hogy a miniszterelnök az indoklásban kiemelte Horn Gyula szerepét az alkotmányos rend megszilárdításában, Magyarország euroatlanti csatlakozásának előkészítésében, valamint a demokratikus átmenet békés biztosításában, nemcsak Magyarországon, hanem Közép-Kelet-Európa más országaiban is. A volt kormányfő 1956-os szerepvállalásának megítélésével kapcsolatban kijelentette: 1994-ben a választók többsége ennek tudatában szavazott arra a pártra, amelynek Horn Gyula volt a miniszterelnök-jelöltje, ami azt jelenti, hogy megbocsátottak neki.

Hozzászólások
Szavazás
Ön be fogja oltatni magát koronavírus ellen?eredmények
szavazatok száma 4369
szavazógép
2007-07-04: Világfigyelő - x:

Felelősségteljes, avagy látszatpolitika? (Magyar diplomácia)

Az MSZP értékelése szerint az elmúlt egy évben a nyitottság, az őszinte szembenézés, a felelősségvállalás és az aktív cselekvés jellemezte a magyar külpolitikát — mondta Kozma József szocialista képviselő tegnapi sajtótájékoztatóján. A Fidesz reagálásában közölte: a kormány alibi külpolitikát folytat.
2007-07-04: Világfigyelő - x:

Putyin meglepte rakétavédelmi javaslatával Busht

Vlagyimir Putyin igencsak meglepte George Busht azzal, hogy új, módosított javaslatot tett egy közös európai rakétavédelmi rendszer létrehozására — a vezető amerikai lapok ezt emelték ki az orosz és az amerikai elnök kétnapos találkozójáról szóló tudósításaikban.